Alla inlägg under april 2009

Av Gitte - 25 april 2009 09:58

Satt med papper hela dagen igår med, och det var precis lika fängslande som i förrgår.

Jag har ett mycket märkligt förhållande till siffror. Jag har nog en rejäl släng av dyscalculi, kan för mitt liv inte lära mig gångertabellen. Och jag aktar mig noga för allt vad siffror och hopslagning eller fråndragning utan räknare. Men inte ens med räknare känner jag mig säker, utan jag måste ju dubbelkolla och trippelkolla så att jag får samma resultat varje gång, och först när jag har fått det ett par tre gånger i rad så känner jag mig säker. Helt lost, altså.

Sen kommer jag till problemlösning, helhetsbild, situationsbundna siffror och sådant som kan lösas med ekvationstänkande, eller som för andra är abstrakt. Då briljerar jag, sätter mig in i siffrorna, bor i dem, bygger upp dem så de får en egen verklighet och kan se dem "inifrån" på något sätt och allt blir logiskt och klart och heureka, jag förstår precis. Det här är skälet till att jag som inte kan multiplicera gick igenom nian med en 5:a (dåvarande betygskala, numera hade det väl hetat MVG) i betyg i matten och likaledes gick genom komvux alla mattekurser med väldigt goda resultat, en gång i tiden. Och jag har ett sådant här komplext förhållande till matematik även idag.

Sätt upp ett par siffror på ett papper och jag fattar ingenting, aktar mig för att ens försöka om jag inte måste. Men ge mig ett problem, bygg upp kostnader, tala om för mig vilka siffror som inte finns och vilket förhållande de har till de siffror jag har och be mig hitta ett logiskt resultat utifrån de förutsättningar som finns, och jag hittar sambanden du inte har sett. Och tycker att det är kanonroligt! Så länge jag lever inne i talet så ser jag det klart, skriver ner det på ett papper, det är korrekt och sen lägger jag ifrån mig den färdiga uträkningen och sedan har jag processen klar, men siffrorna förstår jag knappt i efterhand. Om jag inte går in i räkneproblemet med full inlevelse igen, förstås, då blir det uppenbart. Ärligt talat var det min lärare i nian som upptäckte min förmåga, jag kände inte till den själv. Han hade flyttat till området och tidigare undervisat i högre matematik på universitet, men sådana finns inte i området inom ämnet, så han dog nog mentalt, men fick söka sig till ett högstadium. Och där fanns jag, bråkstaken och skolkaren som mest ägnade tiden åt att peka finger. Hur fasen han upptäckte det här har jag inte någon aning om, men jag hade årsbästa resultatet i kommunen, i nationell skrivning i matematik det året (enligt läraren), en av frågorna var jag den enda eleven som hade klarat att lösa (han var vansinnigt stolt över mig den gången och är så än idag; man hade smugit in några överkursfrågor som var abstrakta). Han fick därmed inget problem att höja mitt betyg från streck till en femma i matte... *skratt*. Det var tider det.


Att jag minns det är mest för att de här dagarna med alla papper, både företags och privata ger mig samma känsla av eufori. Det är inte alls motigt när jag väl går in i det på djupet. Satt till klockan ett inatt, skall sätta mig några timmar till och sedan bär det iväg till revisorn.


Gött mos alla, vädret är ljuvligt, ni som kan, ta vara på det! (Det är det här vi längtar efter hela vintern!).

ANNONS
Av Gitte - 24 april 2009 15:32

Snubblade in på bloggen Merry Go Round och hittade inlägget med en liten fluga/rosett från slutet av fyrtiotalet och kom genast att tänka på slipsarna som jag visar på bild här.


Det måste ha varit en "fluga" med kragdekorationer under den här perioden *hm, Glocalnet DEN var låg*. Att man hade virkade kragar och spetskragar (såna har jag också liggande förrästen från en gammal kortvaruaffär) visste jag sedan tidigare, men flugor och slipsar har jag inte direkt hittat trenden eller influensen till i någon tidning ännu, hade gärna velat se hur det kombinerades med en damfluga eller slips, ex, kanske lite svårare att bära upp än ex en spetskrage? Kan det ha varit någon "Dandy"- influens?


Jag är storkonsument av gamla tidningar, det har jag nog inte berättat. Älskar att bläddra i både mode och inredningstidningar från 20-50-talet. Men skam den som ger sig, en vacker dag hittar jag mer om det här fenomenet!


På åttiotalet kom sedan en fyrtiotalsvåg och DMC gav ut ett häfte i storformat med gamla spetskragar som heter Casablanca om jag inte minns helt fel. Skall se om jag inte hittar bild på dem i min burk med, så lägger jag med den i inlägget. Den är helt underbar trots att den inte är "gammal", mönsterna är det dock. (Har nog något ex kvar om någon vill ge sig på att virka kragar).

Edit, hittat:

ANNONS
Av Gitte - 24 april 2009 14:02

Varje gång det dimper ner en bild på mailen från en tapetköpare som delar med sig av resultatet. Det är så roligt, så roligt så roligt, i själva verket mycket roligare än att hålla på med tapeterna och att sälja och allt det där. Det blir liksom lönen för mödan. Och det gör hela min dag.... eller vecka? Eller näe, glädjen sitter baske mig i längre än så.


Har mottagit bilder på äppeltapeten som nu förgyller ett kök. Och det blev såå läckert, den var omgiven av gammalt fint och härligt porslin från 50-70-talet och den gjorde sig riktigt riktigt bra till det!


Hmmm, jag ler i magen. Och det är en mysig känsla!


Stort tack till dig! (tyvärr är bilderna inte mina så jag kan inte visa dem).

Av Gitte - 24 april 2009 08:50

Igår fick jag nog av mig själv. Har pappershögar som heter duga, det mesta är "viktiga" saker som ex information om att jag hade en tid att passa för tre månader sedan -jodå, jag passade den- en skriftlig betygsvarning för ena sonen (hrm!) från förra året, försäkringsbesked, betalda räkningar, obetalda räkningar, hundpapper, spännande artiklar, annonser jag har klippt ut, etc, etc, etc dvs sådant som ser himla illa ut liggandes i en hög men som måste sparas. Och den här högen har jag bläddrat i under årets gång fram och tillbaka, fram och tillbaka och letat viktiga papper som behövs etc. Så igår när jag ÅTERIGEN satt och bläddrade papper fram och tillbaka i olika högar så fick jag damp på mig själv. Ett fullständigt utbrott, "näe, Gitte, nu måste du skärpa dig, såhär kan du inte ha det. Normala människor har faktiskt ordning på sina papper och en gång i tiden var du faktiskt ganska normal och rekorderlig. Nu får du allt skärpa dig". Jag var inte nådig mot mig själv kan jag väl säga utan att överdriva.


Så jag fick nog och åkte iväg till fynda, efter att ha insett att OM jag åker till gekås, så går det en extra timme bara på att köra och hitta parkering, även om det inte skulle ta mer än tio minuter där inne, dvs, om det inte är kö ut. (Vilket det förmodligen inte är före lön). Och jag skulle vara tömd på energi när jag kom hem, trots att gekås är både roligare och billigare.

Så fynda blev det. Ett snabbt race. Femton minuter dit, in och rafsa åt sig pärmar och framförallt ett antal pärmindex med vardera 31 flikar för sortering, samt en jäkla massa post-it lappar. Femton minuter hem. Och sen kunde jag börja sätta igång så stickorna strök.


Och se på f*n. När jag gör en ordentlig grej utav det, ett större projekt som är avgränsat, dvs papperna inte är ett tillfälligt stopp på vägen för att kunna göra det jag behöver, utan det faktiska huvudprojektet som har ett start, en processtid och ett avslut (dvs, alla högar är borta) så blir jag helt plötsligt jäkligt effektiv, och engagerar rästen av familjen dessutom. Kvällen slutade med att ALLA letade tänkbara papper som kunde sorteras. Eftersom det kom fram en hel del, pärmarna som skall fyllas är många och olika

*1 betalda räkningar hem,

*1 obetalda räkningar hem,

*1 pärm med viktig info, lönelappar och försäkrningsbesked etc,

*1 pärm med papper som skall skickas iväg och fyllas i etc,

*1 pärm med roliga papper och kataloger som skall sparas etc, etc, etc


Dvs, jag katalogiserade alla våra hempapper på ungefär samma sätt som företaget, och då blev det helt plötsligt roligt! Är det inte märkligt?


Faktum är att jag fungerar precis likadant när jag städar. Att damsuga och moppa golvet är ett helt oöverstigligt företag. Men att släpa ut alla möbler på gården, tvätta upp och olja, planera om, packa om, stuva om etc, etc, etc, det är fullt rimligt och går på kortare tid än att bara vifta runt den elektriska och blaska av med en sliten mopp. Och helst skall jag då åka köpa NYA städgrejjer så jag verkligen känner att DET HÄR är ett STORT och VIKTIGT beslut som måste fattas innan projektet -med mätbart resultat- är avslutat.

Och dessutom. Försök säga till mina ungar att vi skall städa och plocka. Ingen lyfter på varken arsle eller finger. Och alla bara gnäller. Men sen sätter jag igång "jätteprojektet Allan" och då är alla med och igång och engagerade och har massor av ideer för hur vi skall gå vidare och hur det skall bli.


Skall f*n vara spänningsökare, tillvaron blir ganska tunggrodd när inget händer då!


Bilden är en söt mojäng. Från en gammal bokhandel och det är en initialstans. Den stansar relief på papper, snirkliga vackra bokstäver. Man tog upp beställningar på brevpapper och brevkort och stansade enligt beställares önskemål. En riktigt riktigt fin liten sak, fast den ser förstås inte ut att vara mycket för världen. Jag gissar att den är från sekelskifte eller tidigare nittonhundratal.

Av Gitte - 23 april 2009 11:09

Ser att någon har googlat sig fram till min blogg via sökordet Laekenois. Du som gör det, lägg gärna en kommentar! Blir alltid glad att höra något från lakkevärlden. Min första lakke kom till oss 1992, och sedan dess har vi haft laekenois i huset här. En underbar ras, kan inte lovorda den nog. Trots det funderar jag allvarligt på om det blir en Berger Picard nästa gång, mest för att så bra som min första lakke var, -den perfekta hunden- får jag aldrig igen. Never. Han finns fortfarande vid min sida fast att det är många år sedan han gick bort nu. Kommer att sakna min livskamrat för evigt.


Bilden på honom har jag lånat från Fanny Hills kennel, där han var ifrån. The one and only. Figge. 

Att man kan sakna en hund så mycket, varje dag, även efter många års tid, det kan jag inte få in i min logik!


Måste väl också säga att jag inte alls gillar den spretiga varianten som verkar komma mer och mer nu, dvs, som ser ut mer och mer som en malle och; inte bara det. Som FÄLLER och saknar päls i ansikte och på öron. Har en sådan tunnis nu, han är okej, visst tycker vi om honom, men han är baske mig ingen laekenois om jag får säga min mening. Bild i repris.

 

Av Gitte - 23 april 2009 09:38

Har haft fullt upp några dagar nu, och ännu mer intensivt blir det de närmast kommande dagarna. Men har faktiskt hunnit vara rejält effektiv. Snart kan jag börja sortera gamla stålstift och spetsar igen om allt går som planerat.


Jag är egentligen en organisationsperson som älskar att sortera. Problemet är bara att det är roligare att sortera upp sådant som har mindre prioritet egentligen, som ex tapetvarianter och gamla stålstift; kan hålla på i timmatal. Papper och sådant är bara tråk däremot, det bär emot rejält. Men jag skall baske mig bättra mig på sådant och kanske till och med börja "belöna" mig själv lite grann. "Är du duktig nu och sorterar gammal skitplast och tråkiga papper en timma så får du sortera stålstift i TVÅ timmar...". Altså plikten först och nöjet sedan. Mina stålstift grävde jag fram igår, och ser fram emot att det skall bli måndag igen och att jag skall bli klar med det jag måste så jag får sätta mig med kalligrafistiften igen....


Se här så vackra bara ASKARNA är!! Stiften är sedan också otroligt arbetade och vackra, små loggor och hästskor och annat på, samt olika former. Helt underbara!


En av varianterna (längst upp i bortersta hörnet samt mitten nertill i lådan, asken med fabriksbilden på) som syns på bild är lite extra rolig. Det är en Sir Josiah Mason, (har storlekarna 1001, 1002 och 1003) lär vara den varianten som August Strindberg skrev med. Och ja, de är tidsenliga, det är gamla stålstift och askar.

Av Gitte - 21 april 2009 10:35

Igår fick jag inloggningsuppgifter till Carolas Dollhouses och det var en helt underbar upplevelse. Som att återvända till barndomen en stund och peka i leksakskataloger och pricka för "den vill jag ha, den vill jag ha, och den vill jag ha, den måste jag ha, en sån har jag haft och en sådan skall jag önska av tomten" ungefär. Mest betagen blev jag ärligt talat i alla gamla intakta förpackningar som finns på bild, och jisses, det var ju precis så mina gamla nyfådda leksaker såg ut när de var nya och just kom från affären och färger på förpackningar, tags och logos etc, allt satt innanför pannbenet och bara fanns där, redo att poppa upp som minne på hur det var, hur det såg ut, hur det luktade och vad morfar just hade sagt när jag fick det åtrådda eller nyerövrade leksaksbytet.


Kommer ni ihåg hur det kändes att vara liten och just få en gåva och att det var en leksak som man hade önskat sig, eller hade behov av?  När jag ser förpackningarna så återvänder känslan av att få bryta förpackningen igen och allt kommer på plats. Den som fick uppleva den här sanna glädjen igen av en gåva på det här sättet? Måste väl erkänna att jag inte är en person som kastar mig på samma sätt över presenter och ting på riktigt det här sättet egentligen... vad var det man tappade på vägen? Var finns den här spontana barnsliga få-glädjen egentligen? Idag tycker jag att det är roligare att planera och att ge bort presenter än att få. Kanske något som hör ålder och barnafödande till?


På bild en obruten Sarah Kay tygdocka, ca 10 cm. Är lite osäker på tidsepok, vad kan det vara? Slutet på sjuttiotalet början på åttiotalet? Någon som minns Sarah Kay? Hon bor med ett par kompisar i min köpmansdisk. Leksaker är kul, men obrutna förpackningar något aldeles särskilt som sagt.

Av Gitte - 21 april 2009 10:23

Jag bytte namn på min blogg eftersom jag känner att den utvecklade sig åt ett helt annat håll än jag hade tänkt från början. Från början var det början till att avveckla allt vad tapeter heter, dvs, att "ta adjö" av dem och att börja rensa ut datorn på bilder, ha lite tankar kring dem allt eftersom de olika sorterna tog slut. Men det blev inte så, därför får den här bloggen framöver heta Bortbytingens tankar, tapeter och ting.

Istället la jag upp mina tapetbilder (tackar för förslaget, som jag fick via mail! Det VAR både enkelt och smidigt på alla sätt och lätt att skicka länken vidare!) här.


Nu känner jag mig friare att blanda in lite andra bilder och att sväva ut lite. Kommer även att göra kategorier och så vidare framöver, då jag tror att det blir mer överskådligt så. Har inte riktigt hunnit sätta mig och bekanta mig med alla finesser som finns!

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se