Direktlänk till inlägg 2 september 2009

Att förmedla vidare det man är klar med; är en miljövinst!

Av Gitte - 2 september 2009 13:15

Det är miljövänligt att shoppa secondhand.

Det är vi alla överens om. Men alla är inte överens om att man VILL handla secondhand. Och det är fine! Alla kan inte bara nyttja gammalt, för det måste in nytt i systemet också, eller hur? Men det finns en sak som vi ALLA kan göra, vare sig vi är secondhandletare eller ej, och det är att rensa på sådant som vi inte längre behöver. Sådant som vi har använt färdigt. Och sådant som vi inte längre vill ha. Ett, tu, tre. Vi räddar inte bara vår planet utan får även lite Feng Shui omkring oss, och det är väl inte så dumt, eller hur?

Ett faktum är att om alla vi som vill konsumera produkter second hand skall hitta det vi behöver, så måste det ju finnas ett utbud.


Om alla sparar sina saker eller skickar på dumpen så blir det svår att hitta varor i andra hand.

Tänk på att just det regnstället som dräller hos dig i storlek 90 cl och som är för litet för lilltösen, och som ligger där till ingen nytta. Skicka det vidare! För hos någon annan finns det en annan lilltös som precis börjat dra 90 cl och som behöver just det här regnstället! Så när du säljer av eller lämnar du vidare gör du dessutom någon glad. Och lite glädje mår vi alla bra av, eller hur? Både att bli smittade utav och att sprida. Så make your day, börja röja direkt!

Gå igenom dina grunkor.

Nu är det inte dumt att planera för bra förvaring för det man kommer att ha kvar i sista ändan när röjet är gjort. Passa på att sortera och lägga iordning snyggt, så blir det trivsammare än det var när du började.

Sådant som:
1. Du inte behöver
2. Du inte använt senaste året.
3. Är bra och ha, men inte kommit till användning
4. Du inte riktigt vet vad du skall ha det till.
5. Inte passar, och som saknar affektionsvärde. (sorry, vi kommer sällan ner i den där matchvikten och om vi gör det, så vill vi ändå kosta på oss nytt, eller hur? Och modet svänger snabbt, om ett år eller två är det inte längre attraktivt).

Skeppa vidare.

Du har haft det ett tag, det har varit ditt men nu är det väl ändå dags att någon annan får ta över, eller hur? Det är dags att gå vidare mot nya mål...

Peta ut sådant som du vet är eftertraktat och som det finns ett bra andrahandsvärde i. Varför inte lägga en annons på blocket eller tradera direkt? Lämna på loppis på kommission? Arrangera en bakluckeloppis med grannarna? tja, man kan lägga hur mycket energi på det som helst eller välja snabbaste och enklaste vägen.
 

Se det som en personlig vinst!

Det är trots allt inte helt dumt att få lite påspädning på kontot lite då och då. Varför inte planera att betala av en skuld eller att göra något roligt för pengarna som kommer in? Så kan du ligga där och skratta på beachen, eller njuta av en dag på spa för pengarna istället för att de ligger i garderoben. Måste väl ändå vara roligare, eller hur?
 

Behöver du något nytt?

Det är för pengarna som du får in för de här grejjerna som du kan unna dig något riktigt roligt som du inte kunnat annars om sakerna legat kvar.

Jag hoppas att det här kan vara en motivation som bidrar till förändrat konsumtionsmönster. När du har sålt det som säljas kan, när du är nöjd eller inte orkar mer så packar du ihop rästen och kliver iväg antingen till loppis.

Du som inte orkar bekymra dig som att sälja det alls.

Packa ihop och kör iväg till en loppis. De brukar inte föredra det så; men har de inte öppet när du kommer, ställ det utanför deras dörr och åk. Det skall nog mycket till för att de skall bli ledsna för det!Sen har du gjort ditt och faktiskt gjort en god insats för miljön sett på sikt. OM vi alla försöker att välja det här sättet att bli av med saker istället för att köra det till tippen så blir det i sista ändan en stor miljövinst, eftersom du defakto minskar sopberget som du/din familj/ producerar varje år, och inte minst, samtidigt bidrar till att producenter får börja att planera sin produktion bättre, det är du och jag och våra barn -även ur ett globalt perspektiv- som på sikt far illa av deras överproduktion! Vi måste säga stopp! Om så genom att markera genom att öka vår ÅTERBRUKSKONSUMTION!

Statistiskt sett så producerar vi ETT HALVT TON SOPOR PER PERSON OCH ÅR I SVERIGE? (siffran är skrämmande! Tyvärr finns en övertro på våra återvinningsstationer om att de skall vara så bra.)
Så alla vi som handlar på loppis, eller gör det tillgängligt för konsumtion borde egentligen få en miljömedalj av staten varje år! Varför ex inte göra konkurrensen mellan välgörenhetsloppisar och privata mer jämlika, tillika öka motivationen till återbruk; vi handlare borde gå samman och kräva momsfri handel så vi får samma villkor som välgörenhetsloppisar etc. Något som säkert hade bidragit ex till fler arbetstillfällen!  Någon som hänger med ut på barrikaden? *shit, måste ju få in en knuten näve mitt i alltihop!*. Vi behöver onekligen en levande ÅTERBRUKSDEBATT! (och sopdebatt!)

 
 
Skaffaren

Skaffaren

2 september 2009 17:42

Det är ett mycket klokt inlägg du skrivit.
Vi har börjat Feng Shui:a och det blir en remarkabel skillnad vad det gäller välmåendet. Sälj, släng, byt eller ge bort.
Det är parollen!

http://skaffaren.blogspot.com

 
Gitte

Gitte

2 september 2009 18:27

=)! Jamen eller hur? Grunkor som ligger på vinden käkar bara resurser. Dels ligger de och påminner om att man BORDE gå igenom dammassorna och det gnager lite på självet att det inte blir gjort. Men sedan springer det en annan och köper sig en NY korkskruv, ett Nyproducerat skohorn, en modern klädbortste, 15 plastgalgar av dålig kvalitet, en oborstad dammvippa, nytillverkade gardiner, ett "jag-hittade-inte-det-jag-ville-ha-så-det-får-duga-så-länge-överkast", nya byxor till barnet, en fåtölj, ett sopställ och whatever som nu ligger där på våra vindar, källare, lager och gror.

OCH! Jag är ingen god förebild själv, har gjort en början men kom halvvägs, så det närmaste halvåret ger jag mig själv! (Faaaast, vi handlare har förstås yrkesursäkter till att drälla oss med prylar, eller hur? ;)! ).

http://www.bortbytingen.bloggagratis.se

 
Tant Grön

Tant Grön

2 september 2009 18:33

Håller med föregående skrivare, ett mycket klokt inlägg. Inte kasta,lämna till närmaste andrahand-butik.

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - 7 oktober 2022 08:44

    Jag ska börja med att berätta att jag roade mig med att lägga upp lite kuliga julkort på Tradera igår. Vespan hittar du här. Men de verkar rulla ganska fort. Jag la upp några fler varianter av dessa och julkort av Britt-Lis Erlandsson men ni...

Av Gitte - 5 oktober 2022 13:33


    Det låter helt otroligt men det är faktiskt sant. Du hittar den här.  Jag ska från början säga tydligt att det INTE är min förtjänst och att jag hoppas inte att det är uppfattas som ett "skrytinlägg" (jag föraktar självhävdelse och försöker ...

Av Gitte - 5 oktober 2022 11:15


Jag avslutade mitt telefonsamtal och gick ut för att ta ett bloss. Där satt dottern och drack kaffe i vår paviljong. Det är nu inte i sig någon märklig företeelse för hon bor i fastigheten bredvid så vi råkas ofta under paviljongen som vi inte packat...

Av Gitte - 4 oktober 2022 12:58


 Just nu tror jag att det händer massor av spännande och framförallt oroväckande saker gällande vår konsumtion och att vi mycket snart kommer att få se mycket avgörande effekter av både de senaste och de kommande veckorna.  Stora fördelar är väl i...

Av Gitte - 3 oktober 2022 10:57


    Gick och la mig igår med massa goda intentioner. Nu skulle jag minsann bli bättre på att tänka positivt även om världen ramlar runtomkring. Ja, du har nog förstått att jag är en sån som läser nyheter flera gånger om dagen med stor förfäran o...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Ovido - Quiz & Flashcards