Direktlänk till inlägg 19 september 2009

Gamla tapetkataloger

Av Gitte - 19 september 2009 16:12

Jag vet inte vem som var gladast. Damen som lastade på mig gamla tapetkataloger eller jag.

-"Åh här har du, se här, den sparade jag för att detta var en av de första vinyltapeterna som kom, den här är en av våra äldsta när vi öppnade, den här boken kommer från en tysk tapet som vi importerade, du har nog inte hört talas om dem, Hildesia (!!) hette de, helt fantastisk kvalitet och här har du och här är en till, men se här, en julgransbelysning i gammal originalkartong, den kan du ta den med och...om du visste hur många gånger vi har varit på väg att slänga dem, men du vet hur det är, jag är en sån som vill spara på allt gammalt som andra tycker är gammal skit."

  

Meen?? Jag var så tagen att jag nästan var helt tyst och det vill inte säga lite. Men gissa om jag var lycklig?


Så i eftermiddag har jag suttit och fördjupat mig i tapetkataloger, den ena finare än den andra och jippie! En hel del varianter kan jag nu datera bättre än tidigare, då jag främst har fått gissa mig fram med hjälp av olika ledtrådar! Det visar sig faktiskt att en del av de tapeter jag har som jag har är betydligt äldre än vad jag har vågat mig på att tro! Glad


Men oj vad jag önskar att jag kommer att ramla över en del av varianterna som finns i katalogerna!

Jag har satt ihop ett litet kollage nedan, tyvärr blev min storleksberäkning inte så bra så ni får hålla tillgodo med dem i miniatyr.


En intressant detalj är att tapeterna i katalogerna inte kommer från en och samma tillverkare om jag undantar Hildesian (som är en märkeskatalog) utan det verkar som om någon form av importör eller grossist har satt samman sina egna provkartor och på insidan kan man följa priserna på ex Franska, Engelska, Svenska tapeter; men ingenstans står det vilket varumärke de har. En del av dem har jag i lager så jag kan se att de olika varianterna som ligger efterföljande inte är från samma tillverkare, men de är inte mer märkta många gånger än vad själva tapeterna är som bara är kantmärkta. En del varianter i prickstänk-nät-rut-tjosan-modellerna som jag har gissat på sent sextiotal tidigt sjuttiotal finns med i katalogen från 1964, och en del stormönstrade kulörtfärgade finns med samma år. Altså kom en den av det storsinta sjuttiotalet redan i mitten på sextio. Och de vita strukturtapeterna kom långt innan de slog stort i början på åttio, bland annat en av strukturtapeterna som jag själv kom över för några veckor sedan (den med blomrelieffen) kom redan i mitten/slutet på sjuttiotalet. Likaså finns det olika varianter, det gråa har hänt med en bit in i perioden på det storfärgade och tapeter som man skulle kunna tro har tio-femton år mellan sig finns faktiskt med i samma bok!


Likaså fick jag nu min gamla tanke bekräftad, visst använde man samma mönstervalsar om och och igen, genom att ändra en nyans här eller där anpassade man dem efter samtiden, och därmed kunde ett tapetmönster från femtiotalet komma igen under både sextiotal och sjuttiotal, det var microminimalt som skiljde ibland, till och med kanske bara en nyans. Det var precis det jag misstänkte; en av de faktorer som ibland har fått mig att tycka att det är märkligt, den här tapeten måste vara ett femtiotalsmönster, men plastning och etikett säger mig att den är tryckt under sjuttiotalet (gäller ofta just dutt-stänk-prick-varianterna!).


Så spännande så spännande, jag räknar med att lägga många timmar till på dessa böcker, har bara hunnit bläddra igenom än så länge!

  

En barntapet från katalogen som är märkt -64.


  


Den här ljusslingan kommer att göra sig fram i vinter!


Skall försöka göra en bättre bild endera dagen, men alla hjärtvarianterna är med. Åh, vill ha! (Tog inte bild på alla färgställningar dock!)

  

 
ANNONS
 
Ingen bild

Persil,ja

19 september 2009 19:02

Men guuuuuuuuuuud vilken skatt!!!!!!!!!!!!! VILKEN SKATT!!!!!! Blir alldeles stum. Precis som du.

 
Gitte

Gitte

19 september 2009 20:03

=)! Tack! Jag nyper mig lite i armen ärligt talat. Tapeter går att hitta mellan varven men själva tapetböckerna är det alltid någon annan som har lagt vantarna på, här var det tvärtom. Tapeterna hade tyvärr gått till de sälla för evig vila. Min osis, alltid för sent ute!

Det är här det går att följa tryckår och liknande. Superspännande, som att öppna en skatt. Förrästen, jag har inte visat 40-tals tapetböckerna som tillhör min lokal? Det finns ett par stycken, tror en var från -47 och en från -49. Även där gick tapetlagret över andra sidan återvinningen... *suckar* Liksom det lagret jag hörde om idag, som damen erbjöds att köpa för ett par år sedan, en hel vind men de hade inte plats. Det är så man gör med nittonhundratalsfolklivshistora idag. Är det inte så man kan gråta högt?

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Sanna

Sanna

19 september 2009 20:31

Åhh vilken underbar skatt du fått! Åhh säger jag bara åhh..vilka vackra tapeter!
Hoppas du har en trevlig helg gumman!
Kraaaaaam
Sanna

http://krimskramsan.bloggagratis.se

 
Gitte

Gitte

20 september 2009 08:56

Tack Sanna! Tapetkataloger är inte så vanliga att ramla över, de flesta blir slängda tyvärr, även i butiker för man rensar ut sånt någon gång per decennie eller så. Därför är jag helt stum av tacksamhet och beundran för katalogerna. Damen som gav bort dem verkade lättad samtidigt; hon slapp ha kvar dem, och slapp försvara att de inte slängdes (hon var verkligen jättego!) och jag uppfattade att hon var glad över att jag uppskattade dem.
För mig betyder de oersättliga detaljer och studieobjekt, så jag skall inte använda dem på annat sätt, utan de får fortsätta vara intakta.

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Erika

Erika

21 september 2009 11:24

ÅH! Vilka underbar fina tapetböcker, nu blir jag avis. =)

http://cherryvintage.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Lördag 23 feb 16:56

  NI som hängde i min blogg "förr" dvs, när den var aktiv minns säkert att jag har ett stort antal vintage nibs eller stålspetsar till pennskaft från en gammal bokhandel som skulle byta ägare efter generationer i samma familj. De nya ägarna visade t...

Av Gitte - Fredag 22 feb 10:45

  Jag fick nyligen in ett litet ljuvligt parti knappar från en nerlagd gammal manufaktur i Dalarna. En hel del jättefina och ganska mycket färgglada bruksknappar. Men sen var det en stor del svarta och vita och grå och bruna knappar. Oftast har jag ...

Av Gitte - 5 juni 2018 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - 3 juni 2018 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - 29 maj 2018 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se