Direktlänk till inlägg 6 oktober 2009

Kvinnogöra och systerskap

Av Gitte - 6 oktober 2009 10:12

Just nu är jag väldigt praktisk, och det innebär tyvärr att jag blir otroligt intetsägande i min blogg. Igår var jag till och med mamma en stund, och bakade bullar, dock en dag för sent. Men jag hade absolut tindrande ögon vid fikabordet när de var klara och fick massor av beröm, "de är mycket godare än köpe-bullar, mamma". "kan du baka bullar, mamma? Jag visste inte att du kunde det".


Hm. Något säger mig att jag har missat massor av saker under en tid, det här med bullbak har absolut inte legat på min agenda; kanske något jag skulle ändra på framöver det med, dvs ytterligare något jag INTE gjort.


Jag brukar säga lite skämtsamt, fast med mycket bakomliggande allvar att jag är världens sämsta hemmafru. När jag träffade sambon en gång i tiden, -bokstavligt talat, jag såg till att TRÄFFA honom, mitt i prick; jag raggade helt enkelt upp honom på ohederligt krogmanér, han hade inget att säga till om- så försökte jag absolut att avråda honom från att ingå närmare bekantskap med mig just av det skälet. Jag har uppfattat det som att de flesta män faktiskt själva tycker att de förtjänar att träffa kvinnor som är duktiga hemmafruar; och en sån ville jag absolut inte dra på mig, så jag varnade lite extra för mig själv. "Passa dig, spring nu, för snart sitter du med delat hemmaansvar och irriterar dig över att jag inte lägger engagemang på sådant som varje duktig kvinna måste göra för att anses som duktig såväl av män men framförallt av andra kvinnor".  (Vi kvinnor är många gånger enligt mitt menande absolut bäst på att förringa eller förtrycka andra kvinnor, systerskap, hej-och-hå, existerar inte när det kommer till att bedöma hur andra kvinnor lyckas på hemmaplan, antingen är det dåligt för att det är dåligt, eller dåligt för att det är bra). Men nu sitter jag faktiskt här och tycker att jag själv behöver rycka upp mig, och att jag skall sluta med att använda mina olika politiska ideologiska värdegrunder som dålig ursäkt.


Så, nu var det sagt.

Därmed har jag INTE sagt att jag kommer att bli en duktig hemmafru. Det blir jag aldrig. Men jag dör faktiskt inte, och blir inte heller förtryckt som kvinna, av att slänga igång ett bullbak någon gång då och då, för faktum är ju, att om jag inte gör det så är det ingen annan som gör det heller.

Och hembakta bullar är förbålt gott ändå när jag tänker efter! Och tindrande barnaögon kan man ärligt talat inte få för mycket av det heller...


 
ANNONS
 
skogsnuvan

skogsnuvan

6 oktober 2009 14:02

Jag är värdelös på att baka. Gjorde lussekatter en gång som min dåvarande man sa att man kunde slå ijäl hästar med. Min son önskade sig en bullmamma inte en som tog med honom ut i skogen på äventyr. En gång när vi åkte kanot och ramlade i ån sa han: Å om man hade en riktig bullmamma istället. Så påt och baka om du kan så ökar du din popularietet. Garanterat!

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persil,ja

6 oktober 2009 23:02

Morr!!!! Morr!!!!! och Morrr!!!!!! Jag verkligen HATAR ordet bullmamma!
Det får mig att se RÖTT!!!!
Inte av den anledning du kanske nu tror. Nej. Kanske tvärtom till och med. Bullmamma är ett ord som anammats av kvinnor som jobbar mycket och som inte prioriterat att vara hemma mycket med sina barn och "baka bullar". bildligt talat. De HATAR kvinnor som valt att vara hemma när barnen är små och just bullbakandet symboliserar deras mertid med barnen. Det kräver ju en del tid hemma att hinna baka. Det är ju inget man kan fuska med. Det tar den tid det tar liksom. Bullmammor är ett fnysord för hela den yrkesarbetande kåren mot den lilla klick som valt annorlunda.Det är grupptrycket mot den lilla avvikaren. Jag valde att vara hemma med mina små. Jag fick fyra barn på sex år. Jag hann aldrig gå tillbaka till jobbet och hemmatiden blev en livsstil som jag älskade. Men OJoOJvad jag fått försvara mig och ojojoj vad jag fått höra ordet bullmamma i negativ bemärkelse. Fyfan vad jag hatar det ordet. Det har fått mig att se rött. Bara för att jag blivit drabbad av folks fördomar.
Det är fan imig ren avundsjuka och missunnsamhet och dåligt samvete som ligger bakom ordets klang. Och en slag gemenskap yrkeskvinnor emellan att "hata bullmammor"...

I övrigt håller jag med dig om att det absolut är kvinnor som är de som lägger skuld och plikt och tungsinne på varann vad det gäller alla krav och skit de utsätts för.

 
Helena

Helena

7 oktober 2009 05:58

Snälla Gitte! Du gör ju precis allt annat.... Det finns frysta bake-up-bullar att köpa. Jättegoda(=
Kram

http://www.retro-tokig.blogspot.com

 
Gitte

Gitte

7 oktober 2009 08:07

Persil: Jag gillar ordet Bullmamma; för mig symboliserar det en tant och jag gillar tanter. Vet inte om du spelade spelet Barbro när det kom? Jag pendlade alltid med att bli ninjafeminist och bullmamma och la till sist ihop dem till ninjabullmamman och insåg att jag hade lite av vart. Men för ordningens skull, så måste jag väl tillägga att jag inte ser hemmamammor som alternativa eller annorlunda, utan tvärtom som oerhört traditionella, och tycker att det verkar som om det finns en återsträvan i ett återinförande av begreppet kärnfamilj (som oftast inberäknar en familj, två barn där kvinnan är socialt underordnad sin man i förhållande till inkomst och sysselsättningsgrad av vikt; mannens jobb går först).

I många familjer där en går hemma, vem är yrkesarbetande och drar in inkomsten till familjen? I de fall det är kvinnan vill jag nog påstå att DET är den alternativa familjen och det är inget som under 80-90-talet setts med blida ögon av utomstående eftersom det varit avvikande i allra högsta grad. Idag har vi enligt mitt menande en tillbakasträvande tendens; det är fint och inne att vara god hemmafru igen, och man är absolut lite bättre än alla andra som inte faller in under detta epitet.

Något som kommit att bli synonymt med alternativt idag har blivit att dra ner sin levnadsstandard, till tidigare levnadsnivåer som var vanliga i arbetarhushåll innan kvinnan gick ut på arbetsmarknaden på 50-talet, och att kvinnan går hemma och tar hand om hem och familj. Men för inte så länge sedan, om vi hoppar över det snabba åttiotalet, där prylutvecklingen tog ett stort kliv, så är det helt i parollen med vad som är traditionellt. Man hushållde med det man hade (man tog dock inte lån utan sparade till sin konsumtion, som därför var mer begränsad och genomtänkt än idag) och levde på en så låg eller hög nivå som man hade råd till.

Jag har personligen varit olika mycket hemma med alla barn. De första två och sista barnet har pappan till barnet varit hemma under en längre sammanhållande period, det gick inte med två av barnen av andra skäl och fick han stå tillbaka från att vara hemma med sina barn.
I min värld är föräldrarledigheten inte förbehållen kvinnan utan även mannen förlorar oerhört mycket när han inte är pappaledig en tid med sitt lilla barn. 1988 när vi tog beslut på att min förstföddas sons far skulle vara hemma ett halvår så gick han till macken där han var mekaniker och begärde ledighet för detta. Svaret han fick var:
-Va fan ska du va hemma för? De e la för fan kärringgöra å ta hand om barn.

Så om den traditionella mammans göromål inte alltid värderas lika högt av alla kvinnor, så kan det handla om helt andra saker än avundsjuka eller att man inte vill tillbringa kvalitetstid med sina barn. (Även om jag inte just bakar har jag massor av annan tid med mina barn). Det är absolut inte heller missundsamhet, utan många gånger tvärtom, man måste värja sig mot omvärldens förakt och förringning av en som person och duglig kvinna när man inte duger till det man är avsett för från första början. Ta hand om hushåll, man och barn.

Jag vägrar!
Min man får ta hand om sig själv och dela såväl ansvar för hem och barn med mig, och vara min vardagliga likvärdiga partner. En extra tonåring i huset behöver jag inte.

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Gitte

Gitte

7 oktober 2009 08:30

Intressant ämne som fick igång mig lite extra. Därför kommer en kommentar till =)!

Jag gillar som jag skrev tanter; ta det inte negativt, jag älskar tanten och lovordar hennes existens. Det finns inget negativ laddat i ordet tant, tvärtom, jag tror att hon existerar och att hon symboliserar värme och kärlek. Däremot tror jag att hon har bytt skepnad och vår barndoms tant som vi minns henne, finns inte längre kvar. Tanten är ett barn av sin tid och inget annat! Men hon finns och hon är ytterst levande och är en viktig kvinnofigur för mig!

Avundsjuka från min sida sett? Ja, faktiskt. Jag hade önskat att jag fungerade så att jag kunde prioritera det närmaste omkring mig på ett helt annat sätt än jag gör idag, att jag kunde sluta mig om det lilla och sluta vara så förbaskat arg på allt jag inte rår på!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Persil,ja

7 oktober 2009 13:20

Men att vara hemma med sina barn (oavsett om det är mannen eller kvinnan) är INTE att ta ståndpunkt för en tillbakagång eller sån livsstil du ordar om!!! Sen är det olika individer som valt det precis som överallt annars. Alla har inte samma tankar, samma ståndpunkter. Det är möjligt att samhället är på väg tillbaka, fast det är inget jag märkt, snarare tvärtom. Att vara kvinna och välja att stanna hemma med barnen några år är oerhört svårt idag. Framför allt för att man genast hamnar i onda ögat. Det är precis såna reaktioner som du ger här som jag fått höra i alla mina hemmadagar. Vi är ett hot. Men det finns inget "vi". Det är jag som individuellt gjort ett val. Sen råkade jag vara kvinna, äsch då, så politiskt inkorrekt av mig. Hade jag varit man hade jag hyllats. Jag har inte tagit hand om min man ett endaste dugg. Men jag har varit hemma några år. Det gör mig inte till en bullbakande 50-tals hemmafru som behåller sminket på tills mannen fått sätta på henne.
Men det är jag det.

 
Gitte

Gitte

7 oktober 2009 13:55

... nu sitter jag och kliar mig lite i skallen och försöker läsa vad jag egentligen har skrivit själv?? Jag har inte använt ordet bullmamma på ett negativt sätt?? Jag hade väl inte ens använt begreppet innan jag svarade på ditt inlägg, och där skriver jag att jag GILLAR tanter och bullmammor??

Att vara förälder och vilja stanna hemma -oavsett kön- är svårt idag, inte minst ekonomiskt. Frågar du mig skulle varje barnförälder få ett extra tillskott i form av ett föräldrarledigt år till när barnen går in i pubertet och tonår, då behöver de en extra stor dos närvarande förälder igen. Jag är FÖR att föräldrar stannar hemma länge med sina barn, vi har själva varit föräldralediga så länge vi har kunnat, drygat ut på dagar, tagit mindre andel föräldrarlediga dagar per vecka och smugit in garantidagar så tidigt det bara gått, allt för att KUNNA vara föräldrarlediga så längde det någosin bara har gått.

Jag ser inte hemmaföräldrar som något hot, varför skulle jag göra det?

Jag är lite rädd att det kan läsas ut någon agiterande ton från mig eller annat, eller att jag skulle avse dig som person i mitt inlägg och så är det inte alls menat. Min upplevelse är bara tvärtom, att man inte är duktig nog som kvinna om man inte ägnar sig åt kvinliga företräden när det gäller vård och omsorg som huvudsaklig arbetsutförare när det gäller familj och hem, och att man egentligen inte ens riktigt duger i sina egna ögon när allt kommer till kritan om man inte är duktig på sådant, eftersom vi har växt upp med paradigmet att det är kvinnans uppgift att vara bra på sådant här.

Jag gillar fortfarande bullbakande tanter; och jag skulle ÖNSKA att mina barn hade en bullmamma, för det har de gjort sig förtjänta av! Jag blir dock aldrig en sådan. Tyvärr! Och det handlar mer om mina tillkortakommanden än något annat, jag klarar inte av det utan att dö mentalt eller bli deprimerad eller annat.

Men jag ser absolut inte ner på någon som gör det, utan tvärtom, jag hade gärna varit mer sådan själv!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Persil,ja

7 oktober 2009 19:21

1 Ja, jag har pms.
2 Jag gillar att käftas med dig.
3 Jag läser nog in allt uppdämt jag samlat på mig och reagerar på minsta lilla triggning.
4. Jag orkar inte läsa allt en gång till just nu och se vart jag läste fel eller tolkade fel. Men jag litar på ditt ord att jag måste tolkat allt du skrev fel. Så jag ger mig. Mitt fel. Min pms. Peace love and understanding!

 
Gitte

Gitte

7 oktober 2009 19:26

=)!
1. Jag är glad att jag inte har det. Idag!
2. Jag gillar nog när du käftas med mig. Lite i alla fall! =)!
3. Jag triggade också och tog bort mitt sista inlägg där jag beskrev att jag hoppades att vi är på väg till en tillbakagång, i högre utsträckning än idag! Insåg att det var nästa ämne en annan dag! =)!
4. Peace love and understandigt to you to! =)!

Ps. Jag gillar bullmammor! =)! Och tanter! =)!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Persil,ja

7 oktober 2009 19:51

Fast det är inte jag, bullmamma eller tant alltså. Möjligen pitbullmamma och kombatant.

 
Gitte

Gitte

7 oktober 2009 20:28

=)! Jag är ju en ninjabullmamma så pitbullmamma låter riktigt bra! *skratt*. Men tant kommer du inte undan ur min värld, jag har nämligen tantifierat allt över 25; dvs när den gyllene meddelåldern börjar. Kombatant eller ej! =)!

Mer tanter åt folket! =)!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Lördag 23 feb 16:56

  NI som hängde i min blogg "förr" dvs, när den var aktiv minns säkert att jag har ett stort antal vintage nibs eller stålspetsar till pennskaft från en gammal bokhandel som skulle byta ägare efter generationer i samma familj. De nya ägarna visade t...

Av Gitte - Fredag 22 feb 10:45

  Jag fick nyligen in ett litet ljuvligt parti knappar från en nerlagd gammal manufaktur i Dalarna. En hel del jättefina och ganska mycket färgglada bruksknappar. Men sen var det en stor del svarta och vita och grå och bruna knappar. Oftast har jag ...

Av Gitte - 5 juni 2018 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - 3 juni 2018 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - 29 maj 2018 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se