Direktlänk till inlägg 20 november 2009

Mystiken är grym...

Av Gitte - 20 november 2009 08:20

Skriver Lycke INTE som kommentar i mitt förra inlägg! =)! Men jag läste det så, så jag tackar för din felskrivning för det fick mig att gå igång och inspirerade mig till detta inlägg!

Men låt mig stanna lite vid mystiken och min felläsning. Det är ju ofta just begrepp som mystik som man kanske associerar till när man hör eller läser eller ser något om resandefolk, åtminstone om vi skall gå till reklamen och ex indiskas reklamkampanjer om deras senaste kollektioner, etc? När resande kommer på tal så är det ofta just antingen fördomar eller uttalanden om hederskultur eller mystifierad romantik som kommer till uttryck? Jag kan ha fel, men det är i varje fall min uppfattning.


Personligen så är det kanske inte någotdera som jag känner när jag försöker lära mig mer om resandekultur och nyfiket närmar mig språket, det finns förstås både goda och randiga skäl till min nyfikenhet, men det som ständigt återkommer för mig är egentligen den kollektiva smärtan. Historien. Bemötandet. Stölden av kulturen under seklers gång världen över. Det gör förbannat ont, och det är ett kollektivt folkhjärta som blöder. Jag tycker att Ralf Novak Rosengren illustrerar det superfint i sin sång och video här.



Nu har jag fått klartecken att berätta lite kort om ett mycket mycket spännande pågående projekt som jag verkligen ser fram emot att få se när det är klart!


Manusförfattare Aage Henriksen sitter i skrivande stund i Norge med tänderna i ett stort manusprojekt, ett spelfilmsbaserat synopsis till Latjodrom, (=trevlig resa? Osäker på översättningen här).


Handligen i första delen utspelar sig från ca a 1900 og fram till ca 1930. Uppföljaren som redan nu är process utspelar sig från ca 1930 til ca 1960. Det vi kommer att få oss till liv i den här planerande filmatiseringen (jodå, filmfolk i norge har visat ett stort intresse, -det är ett arbete som får anses tämligen unikt, då tiden går och det är inte många decennier man har på sig att få möjlighet att återge dessa historiskt intressanta livsvillkår, då de som var med trots allt åldras och vi måste få deras historier NU om de inte skall glömmas bort- , av att få göra film av manuset och kontakter är inledda) återspeglar exempel på hur tillvaron för resandefamiljer var, under perioder när resandefolket inte begränsades av myndighetsutövande, samt uppföljaren senare hur det kom att utveckla sig under perioder när myndighetsutövningar kom till uttryck genom lagstiftningar som inkluderade tvång och straff.


Faktum är att jag personligen är helt övertygad om att lagstiftning -som självklart speglade rådande paradigm och ekonomiska samt politiska förutsättningar under mellankrigstider och framåt-, faktiskt å ena sidan har begravt möjligheter för ett flera folkgrupper här i scandinavien att få leva i och med sin kultur, samtidigt som det har ökat människors fördomar, vilket i sin tur säkerligen har bidragit till att överlevnadsmöjligheter strängt har begränsats för familjer, som med fördomar stigmatiserades, både som grupp och individuellt, vilket i sin tur har lett till att man har överlevt på de sätt man har kunnat.


Padamm!


Ekorrhjulet och utanförskapet är förstås fullbordat och ett komplext förhållningssätt har inletts och fördjupats och förståelsegrunder kan därmed inte heller byggas från något håll. Och det är den här historiska aspekten från en tid som får anses som allt annat än logisk och klok med tanke på världsläget, som vi bygger dagens situation och fördomar på!


Resandefolket förtjänar en upprättelse och ett erkännande för sitt lidande och alla andra behöver ta lärdom av den här historien för den upprepas igen och igen och igen och igen och ingen verkar vilja ta till sig det som sker? Vi ser det ju överallt, läser det i tidningen, hur är det nu på Rosengård eller Rinkeby? Sorry. Alla vi icke-svenskar är här för att stanna, låt oss göra det bästa av det när vi ändå är här!


Oj, där rycktes jag med, det ser ni va?

Åge beskriver själv sitt arbete såhär:

"Snart kommer filmen som knuser alt av filmer som er laget om Reisendefolket. Manuset er snart ferdig skrevet og begynnelsen på storyboardet kommer snart i gang. Filmen handler om hvordan Reisendefolket ble forfulgt av Den Norske Kirke, Norsk Misjon Blandt Hjemløse og av Staten.
Filmen viser hvordan Reisendefolket egentlig ønsket å leve sine liv i ro og fred, samt tilby sine tjenester på ulike former for arbeid og hantverk. Filmen viser også tradisjonene, musikken og ikke minst kjærligheten til hverandre.
Oppfølgeren viser hva som skjedde videre..........
Historisk sett er dette noe av det sterkeste rent emosjonelt som vil bli vist i en kinosal
."


Hejja Aage! Jag väntar med stor spänning!

 
 
Ingen bild

Persil,ja

20 november 2009 09:08

hahaha!!!! Jag måste bara skratta åt dig ibland för du är så roooolig när du "går igång" på olika saker. Jag tror faktiskt att Lycke skrev fel. Korrekturläsaren i mig ser ju att det står mysiken och inte mysTiken...och då tror jag hon menade mUsiken...
Men det var väl bra att DU läste mystiken så att du skrev det här härliga inlägget!!! Och visade den där filmen. Okej att man romatiserar romerna men å andra sidan är det ju bättre det än när man föraktar dem...
Jag håller med dig i sak, men är glad för den romantisering som just nu pågår. Eller glad är väl fel ord, men eftersom jag själv är väldigt förtjust i den stil som romerna alltid haft med mycket färg och tyg och volanger och spets och guld och bling bling, är jag glad att det finns tillgängligt att litet tag...
Sen att det är andra som gjort det till mode för en säsong och slår mynt av det...det är ju en helt annan aspekt!

 
Gitte

Gitte

20 november 2009 09:18

=)! Nu ser jag att du har RÄTT!! Jag läste ändå kommentaren flera gånger, utan att se att det saknades en bokstav eller ens tänka på att det kanske var en bokstav fel, helt enkelt för att jag blev så inspirerad.

Jag sitter just nu och väntar på tillstånd att få lov och berätta om ett mycket mycket intressant projekt som pågår, så Lycke, sorry om jag har misstolkat en felskrivning, jag låter det ändå springa på för jag kan inte låta bli att tycka att det pågår en mystifiering av den romska-resande-zigenska-kulturen, som för mig står mer för lidande än något annat.

Så fort jag får ett tillstånd så skall jag fortsätta mitt inlägg. Skall försöka få lite översättningshjälp också för jag är rädd att jag bara lyckas översätta vissa huggna delar av texten.

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Persil,ja

20 november 2009 12:49

Woaw, vilken cliffhanger!!!!! :) Längtar redan!

 
Gitte

Gitte

20 november 2009 15:08

Hoppas jag lyckades tillgodose din förväntan i varje fall lite! =)! Jag är nämligen själv oerhört full av förväntningar på Aages projekt och längtar till att få se det klart!! =)!

Men Persil, jag tror att jag vågar påstå att du skall bänka dig vid teven 29/12 SV TV1 kl:21.30. Inte om ovanstående projekt men det kan nog bli något annat som kan vara av intresse för dig också, jag har redan ställt klockan! =)!

Nu blev det många leenden här, ni får några till =)! =)! =)! Solen skiner ju idag!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Skaffaren

Skaffaren

20 november 2009 21:38

Jag samlar på gamla vykort och bilder med resande och romer.
Det har inte blivit så många, det är ganska svårt att hitta, men jag är ju envis....

http://skaffaren.blogspot.com

 
Gitte

Gitte

21 november 2009 11:13

Skaffaren, vem vet, vi har kanske slagits om några stycken då? Har iofs mest sett från helsingborg, vad har du från för orter eller släkter eller vilken information framkommer på korten?

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - 7 oktober 2022 08:44

    Jag ska börja med att berätta att jag roade mig med att lägga upp lite kuliga julkort på Tradera igår. Vespan hittar du här. Men de verkar rulla ganska fort. Jag la upp några fler varianter av dessa och julkort av Britt-Lis Erlandsson men ni...

Av Gitte - 5 oktober 2022 13:33


    Det låter helt otroligt men det är faktiskt sant. Du hittar den här.  Jag ska från början säga tydligt att det INTE är min förtjänst och att jag hoppas inte att det är uppfattas som ett "skrytinlägg" (jag föraktar självhävdelse och försöker ...

Av Gitte - 5 oktober 2022 11:15


Jag avslutade mitt telefonsamtal och gick ut för att ta ett bloss. Där satt dottern och drack kaffe i vår paviljong. Det är nu inte i sig någon märklig företeelse för hon bor i fastigheten bredvid så vi råkas ofta under paviljongen som vi inte packat...

Av Gitte - 4 oktober 2022 12:58


 Just nu tror jag att det händer massor av spännande och framförallt oroväckande saker gällande vår konsumtion och att vi mycket snart kommer att få se mycket avgörande effekter av både de senaste och de kommande veckorna.  Stora fördelar är väl i...

Av Gitte - 3 oktober 2022 10:57


    Gick och la mig igår med massa goda intentioner. Nu skulle jag minsann bli bättre på att tänka positivt även om världen ramlar runtomkring. Ja, du har nog förstått att jag är en sån som läser nyheter flera gånger om dagen med stor förfäran o...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Ovido - Quiz & Flashcards