Alla inlägg under november 2009

Av Gitte - 20 november 2009 08:20

Skriver Lycke INTE som kommentar i mitt förra inlägg! =)! Men jag läste det så, så jag tackar för din felskrivning för det fick mig att gå igång och inspirerade mig till detta inlägg!

Men låt mig stanna lite vid mystiken och min felläsning. Det är ju ofta just begrepp som mystik som man kanske associerar till när man hör eller läser eller ser något om resandefolk, åtminstone om vi skall gå till reklamen och ex indiskas reklamkampanjer om deras senaste kollektioner, etc? När resande kommer på tal så är det ofta just antingen fördomar eller uttalanden om hederskultur eller mystifierad romantik som kommer till uttryck? Jag kan ha fel, men det är i varje fall min uppfattning.


Personligen så är det kanske inte någotdera som jag känner när jag försöker lära mig mer om resandekultur och nyfiket närmar mig språket, det finns förstås både goda och randiga skäl till min nyfikenhet, men det som ständigt återkommer för mig är egentligen den kollektiva smärtan. Historien. Bemötandet. Stölden av kulturen under seklers gång världen över. Det gör förbannat ont, och det är ett kollektivt folkhjärta som blöder. Jag tycker att Ralf Novak Rosengren illustrerar det superfint i sin sång och video här.



Nu har jag fått klartecken att berätta lite kort om ett mycket mycket spännande pågående projekt som jag verkligen ser fram emot att få se när det är klart!


Manusförfattare Aage Henriksen sitter i skrivande stund i Norge med tänderna i ett stort manusprojekt, ett spelfilmsbaserat synopsis till Latjodrom, (=trevlig resa? Osäker på översättningen här).


Handligen i första delen utspelar sig från ca a 1900 og fram till ca 1930. Uppföljaren som redan nu är process utspelar sig från ca 1930 til ca 1960. Det vi kommer att få oss till liv i den här planerande filmatiseringen (jodå, filmfolk i norge har visat ett stort intresse, -det är ett arbete som får anses tämligen unikt, då tiden går och det är inte många decennier man har på sig att få möjlighet att återge dessa historiskt intressanta livsvillkår, då de som var med trots allt åldras och vi måste få deras historier NU om de inte skall glömmas bort- , av att få göra film av manuset och kontakter är inledda) återspeglar exempel på hur tillvaron för resandefamiljer var, under perioder när resandefolket inte begränsades av myndighetsutövande, samt uppföljaren senare hur det kom att utveckla sig under perioder när myndighetsutövningar kom till uttryck genom lagstiftningar som inkluderade tvång och straff.


Faktum är att jag personligen är helt övertygad om att lagstiftning -som självklart speglade rådande paradigm och ekonomiska samt politiska förutsättningar under mellankrigstider och framåt-, faktiskt å ena sidan har begravt möjligheter för ett flera folkgrupper här i scandinavien att få leva i och med sin kultur, samtidigt som det har ökat människors fördomar, vilket i sin tur säkerligen har bidragit till att överlevnadsmöjligheter strängt har begränsats för familjer, som med fördomar stigmatiserades, både som grupp och individuellt, vilket i sin tur har lett till att man har överlevt på de sätt man har kunnat.


Padamm!


Ekorrhjulet och utanförskapet är förstås fullbordat och ett komplext förhållningssätt har inletts och fördjupats och förståelsegrunder kan därmed inte heller byggas från något håll. Och det är den här historiska aspekten från en tid som får anses som allt annat än logisk och klok med tanke på världsläget, som vi bygger dagens situation och fördomar på!


Resandefolket förtjänar en upprättelse och ett erkännande för sitt lidande och alla andra behöver ta lärdom av den här historien för den upprepas igen och igen och igen och igen och ingen verkar vilja ta till sig det som sker? Vi ser det ju överallt, läser det i tidningen, hur är det nu på Rosengård eller Rinkeby? Sorry. Alla vi icke-svenskar är här för att stanna, låt oss göra det bästa av det när vi ändå är här!


Oj, där rycktes jag med, det ser ni va?

Åge beskriver själv sitt arbete såhär:

"Snart kommer filmen som knuser alt av filmer som er laget om Reisendefolket. Manuset er snart ferdig skrevet og begynnelsen på storyboardet kommer snart i gang. Filmen handler om hvordan Reisendefolket ble forfulgt av Den Norske Kirke, Norsk Misjon Blandt Hjemløse og av Staten.
Filmen viser hvordan Reisendefolket egentlig ønsket å leve sine liv i ro og fred, samt tilby sine tjenester på ulike former for arbeid og hantverk. Filmen viser også tradisjonene, musikken og ikke minst kjærligheten til hverandre.
Oppfølgeren viser hva som skjedde videre..........
Historisk sett er dette noe av det sterkeste rent emosjonelt som vil bli vist i en kinosal
."


Hejja Aage! Jag väntar med stor spänning!

Av Gitte - 19 november 2009 22:41

Det här inlägget kräver lite bakgrundsljud, så att gunget kommer i rätt takt. Så tryck på knappen, lyssna förbehållslöst.   


Den här har jag nog visat några gånger, och jag har ingen gång fått gehör för min passion för den. Men ahhh, den är helt underbar, ser ni inte?

Men tror fasen det, när jag visar halvraddiga bilder... eller hur?

  

Gipsy-chic, jag är lite delad till det begreppet, eller åtminstone tll mycket av det som salusförs under den beskrivningen. Bara för att det blir lite lila, ceries eller turkost så får det inte mitt hjärta att klappa extra ärligt talat. Jag kan titta på det och tänka att "javisst, kul" men Thats it. Men var är genuiteten? Passionen? Det där som får det inre dragspelet att löpa amok?

Men titta här...

  

Ser ni? Skimret? Detaljerna? Ahhh, den är absolut fantastisk! HELT ljuvlig, och absolut klockren. Om ni frågar mig! Den här vågar jag kalla gypsy-chic, och med det innefattar jag både formen, detaljerna, och jag vinkar till alla tavringar, och roman/i/o-manusch, häng mig inte! Glad !


Den här har jag inte heller lyckats få fram färgen på tidigare, en megastor medaljong:

  

Också en helt fantastiskt underskattad variant som jag inte lyckats få fram på bild.


Tja, som ni förstår håller mitt liv på att svänga igen. Från knappar till moccasiner, till tapeter. Idag har det varit en tapetdag av stora format. Det kommer det att bli imorgon med. Och det här helt underbart, vad jag har saknat mina pappersbitar som förför mig med sina fantastiska mönster och former!


Tryckte du på knappen överst? Låt mig gissa...

*Du började med att undra: "vad är det här för dynga som hon lägger på sin blogg?".

Kanske tittade du på kartorna lite i bakgrunden i början. Men tappade intresset och scrollade ner.
Jag hoppas att du inte stängde av.

För jag anar att du kom på dig själv med att sitta och studsa till musiken efter en stund.

(Dvs, om du har det i kroppen vill säga...).


Bara för det får du en Gogol Bordello till:   

Av Gitte - 19 november 2009 07:08

Är det något du söker eller använder? Får jag fråga vilken typ av dekorband ni söker?

Det finns ju massor av varianter:

smala band

bredare band

brodyrband

spetsar

snedslå

bomullsband

bollfrans små

bollfrans stora

fransar med tjocka trådar

fransar med tunna trådar

mörka band

tunna band

ljusa band

vita band

färgglada band


Etc etc, etc,

Please give me some ledtrådar.


Som jag sa, jag tar snart en tripp tur och retur till himmelen... Tungan ute

Av Gitte - 18 november 2009 22:54

Dagen började allt för tidigt. Sambon frågade lite oroligt:

-Är du vaken?

Jag svarade nog inte ens, kastade mig på kaffebryggaren.

-Hm. Den här gången betydde det "prata inte med mig är du snäll, innan jag har fått mitt kaffe". Det förstod han nog för han lät bli att fortsätta prata. Drack en tyst kopp kaffe han med! (Vad social och sällskaplig jag är på mornarna; en riktig charmknutta, om man gillar att gå på minfält....)

Tittade på klockan. 04,55. Way to early.

Ett par byxor på. Fick slita lite för att knäppa knappen.

En behå, jäddrans hakar. Varför finns det inte några knappbehåar?

Var är min ena strumpa? Där var den.

-Mutter och kryddade ord.

Tröjjan? Jackan? Nycklar?

Ut. Det var inte gött ute. Mörkt. Becksvart rättare sagt.

Öppnade dörren.

Gled in i sätet.

Satte in nyckeln.

Vred på ratten.

Tuttlisa började yla:



Körde sambon till jobbet i ullared, där hans bil stod kvar sedan igår då han hämtade den HÄR bilen som snälla Hasse lånar ut!


JAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!


EN BIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


LUCKY ME!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Freeeedoooom!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Av Gitte - 17 november 2009 22:18

Det har jag gjort och idag så .... censur.... censur.... posten.... censur..... censur! Såå ...censur.... nöjd.... censur.....tomten, blink och stort; *tack!*

Hope you get the message Mia! Foten i munnen Tyst Tungan ute Flört

Av Gitte - 17 november 2009 18:48

Idag har jag suttit och knappat in auktioner hela dagen. Lägger ut betydligt mer än jag har tänkt mig, av både smått och gott, de allra mesta till absoluta lägsta tänkbara utpriser, långt under vad som är rimligt, det är väl bara moccasinerna som jag inte har lagt riktigt så lågt som övrigt. Men sorry, de är absolut outstanding och det är inte något jag kommer att springa över igen, det är jag helt säker på.


Jag kan väl avslöja en liten hemlighet för er som läser min blogg, tycker jag, och det är att jag har några extra par sparade -inte i alla storlekar dock- men är det någon som sitter och är megasugen på en viss storlek, men inte just i den färgen jag har lagt upp så skicka mig ett mail eller hojta till här så skall jag se om jag har fler i önskad färgställning, så att jag kan byta ut färgen vid vinnande bud.

Vill ju inte att någon bjuder på en blå när man egentligen helst vill ha en brun eller röd. Har egentligen tänkt spara några tills jag öppnar, men som sagt, skulle det vara så, så finns möjligheten. Som ni märker så är det här ni får reda på mina hemligheter som jag inte avslöjar direkt i mina auktioner.


Jag hoppas verkligen verkligen att jag har lyckats lägga upp auktioner som någon vill bjuda på, nu när jag har ansträngt mig, även om jag förstås måste medge att det finns ett och annat i skaran som jag själv aldrig skulle kunna tänka mig. Därför var jag ex tvungen att beskriva en vara som ful. Kan man göra det när man säljer om man vill att någon skall handla och helst betala dyrt för varan? Jag är nog inte riktigt fisk trots allt, men vad fasen, jag kan ju inte sitta och säga att en grunka är fin när jag tycker att den är skitful, eller hur? Smaken är dock som baken.


Tja, det var enkelt lätt och roligt att lägga upp auktioner när jag nu fick in en massa nytt. Och jag har verkligen haft jättekul. Det är inte varje dag jag kommer över sådana här hotties;

  

Lila och rosa kalsonger, me love, men sambon vill inga ha tyvärr.

  

Jag lovar att jag hade adorat honom till max i dem... äsch, aldrig får man ha lite kul.


Hm. OM du någon gång har suttit och tvekat på eller dragit dig för, eller tänkt "en annan dag" om någon av mina grunkor och att göra en beställning, vare sig det gäller tradera, tapeter eller KNAPPAR, så hoppas jag att ni kommer till skott NU!...beställ som attans så blir jag glad.
Eller är inte stickor och virknålar en superbra julklapp till någon som gillar att handarbeta? Titta på min andra blogg så ser du att jag ger bra rabatt vid köp av tio olika ex. Eller vet du någon som skulle kunna tänkas vara intresserad? Tipsa gärna!! Eller vill du ha en rejäl knapplot? BARA beställ och gör mig lyckligast på den här sidan jordklotet... Nu böjer jag mig fram och viskar så ingen hör.... jag skall en resa tur och retur till himlen inom en liten veckas tid eller så... desto mer ni handlar nu, desto mer kan jag ta med mig hem, och jag lovar vara supergenerös just nu, och belönar med bra rabatter om du tipsar någon annan som gör en beställning... det här blir verkligen något utöver det mesta man kan föreställa sig och ni kommer att få ta del av mitt heta utflyktsmål inom kort... Just nu lovar jag vad som helst bara ni beställer duktigt...

 

Det här var nog första gången ni ser en megareklamtext för mig själv, och hade inte detta varit något i hästväg så hade ni inte fått se någon nu heller. Jag längtar verkligen tills alla månadens måsten och plikter är utförda just nu kan jag väl lätt säga... Helena förrästen, det är lite lut på att jag kommer upp till dina trakter vid tillfället då vi stannar till hos svärfar över helgen vid det tillfället! Har du tid då, så vore det skitroligt att retroskvallra över en kopp!


Av Gitte - 16 november 2009 22:36

Sprang till datorn efter Ullaredssåpan, en serie jag förstås måste följa av lokalpatriotiska skäl. Vi bor inte långt från ullared, sambon jobbade på ge-kås förra året och själv har jag gått i skola i samhället så det är klart att jag nyfiket åser det här. När dagens avsnitt spelades in var jag själv och handlade och såg delar av spektaklet på plats. Kan väl säga att grabbarnas illamående var lite klippt, och när det blev för smaköst att titta på så gick vi in och shoppade istället. Men det är inget roligt ämne att fördjupa sig i så jag tar vid där jag började istället.


Glad i hågen med ett berg av varor framför mig och i lådor bredvid skulle jag käckt lägga upp auktioner.

Dessa här ex, moccasiner med lädersula och strumpa i strechfrotte, äkta 70-tal, i några olika färger och faktiskt upp till storlek 39 den här gången:

  

och även lite mönster:

        

och mycket mycket mer. Men det gick inget vidare alls, efter en timmas jox hade jag fått upp två auktioner, och den tredje ville sig bara inte alls. Men ahhh, det var ju NU mellan 21-22,30 jag ville haft upp så mycket jag bara hann med under den stunden. Men icke alls gick detta, fick hela tiden felmeddelandet att åtgärden inte kunde genomföras och att jag skulle försöka igen eller kontakta supporten. Imorgon tror jag att jag skall återförsöka att få ordnat windows installer så att jag kan få hem prolistern istället för jag kan inte ha det riktigt såhär. När det är de bästa tiderna att lägga upp så sitter väl så många och lägger upp auktioner att deras servrar inte klarar av det. Men tja, jag går nog och lägger mig för ikväll och ger fanken i att tänka på det mer. Imorgon är en ny dag!


Hm, måste ju visa den här också, boken 100 landskapsvantar.

    

Det här är oöppnad, men jag kan visa lite ur mitt eget ex:

      

Ett helt fantastiskt häfte från Ica-förlaget, ett resultat av en uppmaning i Ica-kuriren 80/81, "Gör en vante" resulterade i massor av fantastiska kreationer.

Boken innehåller beskrivningar till 20 av de 25 vinnarvantarna som var och en representerar sitt svenska landskap. Till de övriga fem vantarna i tovning, nålbindning, tvåhandsstickning finns litteraturhänvisningar. Totalt illustreras 114 vantar totalt i häftet, och den som inte ens är liite intresserad av att sticka kommer efter en stunds bläddrande att längta efter ett eget vantsticke, det är en sak som är säker!

Mönster finns till vantarna:

Gotland, Skåne, Bohuslän, Uppland, Värmland, Hälsningland, Södermanland, Halland, Småland, Närke, Öland, Norrbotten, Blekinge, Lappland, Medelpad, Gästrikland, Dalsland, Västergötland, Jämtland, Östergötland,


Vantarna som litteraturhänvisas är:

Ångermanland, Nålbindning,

Västerbotten, Tovad vante

Västmanland, Tovad vante,

Dalarna, tvåändsstickning,

Härjedalen, tvåänddstickning.

De presenteras dock med bild.


Övriga 89 vantar visas på bild med hänvisning till upphovsmakare.


Har du inte boken sedan tidigare så sätt den på önskelistan, absolut en stickbok som rekommenderas varmt!   


Av Gitte - 16 november 2009 19:00

Jag har lyckats gå igenom de kartongerna jag fick med mig hem i lördags klart tills idag eftermiddag. Lite övrigt smått och gott har åkt upp på tradera. Och sen hämtade jag de sista.

Jag sitter då här med flossande röda kinder, en bieffekt av en adrenalinöverdos.

Var det någon som viskade strechfrottémoccasiner från 70-talet med lädersula? Ni skall få se bild under kvällen. Helt bedårande underbara och den här gången faktiskt några i vuxenstorlek! Såå fina. Se det här som en liten paus och andningshämtning.

Randiga påslakan från 70-talet.

Stickmönster la jag visst också beslag på några stycken, bland annat en samiskt barnmodell, med mössa. Vet inte om det är ett genuint samiskt mönster, men det är nog inte långt ifrån. Dem behöver man dock vara nästan expert för att kunna urskilja då det är lite olika mönstervarianter beroende på varifrån man är. Jag har en klänning uppstickad sedan jag var liten, och då är den förstås inte äkta duodji, men mönstret skall vara överensstämnde och hämtat från ett traditionellt mönster, och jag undrar nästan om inte det här kan ligga väldigt nära det? Ni skall få se under kvällen, snart skall jag börja  sortera i massor av bilder.

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Ovido - Quiz & Flashcards