Direktlänk till inlägg 16 mars 2010

Symönster i originalkuvärt från 1949, från kooperativa förbundet, Allers

Av Gitte - 16 mars 2010 11:36

Det här är också något som jag personligen betraktar som en klenod. Ett folklivshistoriskt intressant objekt. Inte bara för att det är ett vackert klänningsmönster från 40-talet i nyskick, då det legat i sitt originalkuvärt sedan det var nytt. Utan för de detaljer som jag hittar på.


Se här: Ett klänningsmönster. I storlek 40 och 46. Jag antar att man i mellanstorlekarna kan sy in modellen som det passar för at även få olika storlekar till stånd?

  

En mycket vacker och tidsenlig modell.

  

Mönsterarken och instruktionen är intakt. Ej tidigare använt mönster.

Datering då mönstret härstammar ifrån: 

  

Och något som för mig direkt till folkhemstankar, kuvärtet som det ligger i. Kika nederst under adressfält:

  

Allers måste altså vid tiden tillhört Kooperativa förbundet? Och vi-mönster har jag ju sett massor från sjuttiotalet, ingick även det i Allers måntro?

Tror jag måste ställa frågan vidare till en man som kan Kooperativets historia, får jag svar på detta så lovar jag återkomma med det!


1949 befann sig förstås sverige i ett efterkrigs- och uppbyggnadsskede, och folkhemsuppbyggnaden gav sig många uttryck. Kooperativet var en viktig bricka i det här och man samlade många produktionsenheter och varumärken under sitt ägande. Sånt där är så spännande så jag nästan ryser. Inte tusan tänker jag kooperativ när jag ser varken Allers eller Vi-mönster i vanliga fall. Fast när jag tänker efter så har nog alla vi-mönster från sjuttiotalet kooperativets logga på? Fast jag har aldrig tänkt på det såhär.

 
ANNONS
 
erry

erry

16 mars 2010 21:00

Hej!

Fick ditt paket idag. Det var hur spännande som helst att skala av lager för lager och se alla härliga mönster som uppenbarade sig. Tusen tack, jag är jättenöjd!!!! :)

http://gallerry.blogg.se

 
Gitte

Gitte

16 mars 2010 21:03

Härligt Erry! Som du ser fick du med ngn variant som inte finns på bild, varav en som inte är till salu alls, en egen favorit. Hoppas du tycker om den! =)! Jag blev såå glad för din tavla!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Karin

17 mars 2010 22:54

Hej!
Nej, Allers tillhörde inte kooperativa förbundet. Men förutom Allers förlags egna tidningar tryckte de även åt externa företag. Så i det här fallet är det nog så att Allers bara tryckt åt Vi-mönster. Tidningen Allers familjejournal gjorde en massa egna mönster också och det produceras fortfarande ett och annat mönster för tidningen Allers räkning, men det är en annan historia.

 
Ingen bild

Gitte

19 mars 2010 10:47

Tack Karin! Letade förgäves efter information om att allers hade tillhört KF, då förstår jag kopplingen. Ibland strandar jag i sådana detaljer, tack och lov! (man lär sig ofta något nytt). Skall försöka se om jag har det aktuella allersnumret, måste varit ett novembernummer 1949, då det är poststämplat den 1 december 1949?

 
Gitte

Gitte

19 mars 2010 22:40

Sorry, jag får inte ihop att det är allers som tryckt åt vi-mönster.
Allers har inte tillhört kooperationen, så långt är jag med.
Mönstret är märkt Allers.
Kuväret vi-mönster och kooperationen.
Kan det innebära att vimönster/kf hanterat beställningarna åt allers på något sätt?

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Söndag 28 jan 19:10


    och det är seriöst en smärre identitetskris efter att ha pluggat några år... har ju liksom "varit på väg" någonstans i evinnerliga tider även om det liksom inte gick på räls hela tiden jag läste på webbredaktörsprogrammet. Tyvärr kajkade min...

Av Gitte - 20 juli 2017 22:23

Sommar är lite av en röjperiod för mig, i synnerhet i år när jag dels inte pluggar och dels inte jobbar. Det blir lite mer aktuellt att röja ut lite här och där. Sen har jag ju hittat Konmari också som gör att jag reflekterar över att vissa saker bar...

Av Gitte - 3 juli 2017 22:34

  Det har varit en väldigt lång vinter i år måste jag säga. Som i väldigt väldigt lång och den tog liksom inte slut förräns häromdagen, dvs, nu, mitt i hösten som råder nu (här tänker jag på väder och inte årstid). Jag började ju plugga på webbred...

Av Gitte - 18 december 2016 01:31

  Varmt välkomna alla som följer Retrobloggarnas julkalender. Den här gången går stafetten till mig och det är precis lika roligt varje år att få gå och suga lite på julkaramellen inför sin dag och bestämma vad man ska skriva om. I år har jag spru...

Av Gitte - 9 oktober 2016 13:54


  8000 foton.  8000 foton... Det är några st. Då är inte alla tusen som microsoft försnillade under andra uppdateringen av win10 med. Dem kan vi aldrig återskapa. Men mitt liv känns mer komplett, i varje fall är hålet från flera år reparerat...

Presentation

Translate

Mitt tradera, Bortbytingen@

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se