Alla inlägg under april 2010

Av Gitte - 22 april 2010 23:02

  

Då har jag tagit ut mönster på stommarna. Valde en lite enklare variant, eftersom det är lampskärmspremiär för mig. Var ju lite sugen på stjärnorna, men den här såg lätt lagom ut som förstagångslampskärm.

Klippt till tygerna som skall sitta på, samt lindat.

Till den här lite mindre modellen, höjd ca 18 cm och diameter, 25 cm gick det ca 9 meter linda; men då har jag iofs lindat tätt.

Imorgon nålas första biten. Inser att jag får ha tungan rätt i mun. Använder en nylontråd, egentligen för trikå/underkläder, eftersom jag märker att den dels strechar lite lagom, är tunn och tålig, men även att stygnen inte syns.

Jag limmade inte lindningsbanden, utan sydde på med små stygn när jag fäste den först. Trodde jag skulle kunna hitta ett system som innebär att man kunde linda allt i ett, men där jag jag bet. Fick fästa för två nederbågar och sy om fäste för bandet. När jag klippte tätt så blev det inga lindklumpar eller annat utan den känns ganska homogen. Sitter som berg på stängerna även utan lim tycker jag, får se om jag tycker det med när jag börjar nåla på delar för att sy fast. Jag kan i varje fall inte dra ner eller dra isär lindningen från varandra.

So far, so good. Fortsättning följer.

Har inte valt dekorband eller frans ännu. Får se vad det blir i sista ändan.


Ps. Det tog sjuuukt mycket längre tid att linda än jag trodde. Hann att se/höra både lyxfällan och något märkligt nöjesprogram om festfixning. Om det inte var ännu mer. Vet inte när jag satt still framför teven så länge pvid ett tillfälle sist. Mao, det var en lagom meditativ sysselsättning!

ANNONS
Av Gitte - 22 april 2010 15:36

Nu har jag suttit och googlat på lamskärmstillverkning och diskuterat samma fråga på facebook igår och idag. Var redo att kasta mig iväg igårkväll för att hämta attiraljer för att börja sy en för hand, har ingen maskin ännu, men besinnade mig för man kanske skall ha litet hum om vad man gör eller hur. Jag har aldrig sytt lampskärmar förr, men blev såå inspirerad av mina egna inre bilder på hur en lampskärm skulle kunna bli.

Material har jag, så det räcker och blir över.

Jag har:

*Stommar,

*band att linda med

*lampskärmstyger

*tygbitar från 60-70-talet, det verkar vara en hit me lite strech i tygerna då de skall sträcka. Och strechiga tokiga tygbitar jag har.

*Dekorband.

*Knappar och tillbehör att pimpa med.

Det är egentligen bara att sätta igång.


Samtidigt har jag problemet att mina lager svämmar över på dessa tillbehör, och jag har inte varken plats eller tid just nu.... Därför slog det mig att jag kanske skulle göra retro-kit att göra lampskärmar utav, istället för att lägga upp allt var för sig?
Jag skall åka och göra en provlot och hoppas på  att ni som ser det här inlägget under tiden:

Tycker till!

Återger vad ni tycker skall vara med i en sådan lot!

Och även ger lampskärmslänkar och tips för lampskärmssömnad.

Det är altså retro-skärmar, allt från 50-70-tal och några varianter är riktigt superroliga!

ANNONS
Av Gitte - 21 april 2010 21:16

Tog sats för att börja dagens allvar. Något fick mig att associera till vännen jag tog upp kontakten med för ett litet tag sedan, ni kanske minns, tatueraren? Ringer upp honom för att, tja. Bara prata bort en minut och tjinga lite.

Efter en stund säger han:

-Vi är ju lite i samma bransch egentligen. Sa han.

-? Jasså, vaddå? Jag antar att jag lät lika frågande som jag kände mig.

-Jag har också hållt på med knappar. Jag har designat mina egna knappar. Lite fräcka sådär. Behövde metallknappar med döskallar, lite åt rockabilly, eller tatuerarhållet. Men när jag inte hittade några riktigt snygga så ritade jag egna. Jag visste ju precis vad jag ville ha.

    

Att han visste vad han ville ha tvekade jag inte på. Självklart måste en tatuerare tänka i bild?

-Åkej, sa jag och drog på det. Men vad tusan skulle du med knappar till??

    

-Jag blev så himla trött på att jag aldrig kunde hitta snygga skjortor. Så jag designade några stycken.

      

-Va? Gjorde du? Frågade jag.

-Ja, jag var riktigt laddad på det ett tag. Hade massor av ideer.

Han berättade om några av ideerna och jag blev eld och lågor.

-Men, hallå, det där kan du la fan inte släppa, klart du måste göra färdigt din grej??

-Vi höll ju på med det ett tag men sen... tja.

    

Jag blev helt förfärad.

-Men du, man kan ju inte ha världens bästa ideer och bara låta dem ligga, det begriper du väl??

-Nä, men vissa omständigheter gjorde att det blev så. Vi var på ett par mässor och sen rann det ut i sanden pg olika skäl, trots att vi hade fått kanonkontakter på det här....och intresserade och spekulanter. Kan du föreställa dig hur svårt det är för oss som drar lite större storlekar att hitta snygga kläder? Speciellt i rätt 50-talsmodell med lite extradetaljer och rätt snits?

-Öh, ja, det kan jag föreställa mig. Lätt. Men vad hände med skjortorna? Blev de uppsydda?

-Ja, jag har en hel del kvar.

 

Eh, va?? Fick bilder via mail och la genast ut dem på facebook utan att fråga om lov. Och så även här. Sorry, Denny, nu är de visade   


MÅSTE ju visa dina bilder på dina skjortor som här helt fantastiskt skitmegasnygga och du får en hård smäll -Nej förrästen, ett tigerbett!! /ett gammalt internt djungelskämt- om INTE du genast plockar fram alla skjortor som är kvar, och PÅ NÅGOT SÄTT ser till att de kommer i omlopp! Hemma hos dig gör de fasen ingen nytta! 


De är uppsydda i STORA storlekar, uppskattningsvis så är det matchvikterna 130-140 kg som kan dra storlek 3, om jag förstår det rätt; och de finns från storlek 1-4. Jag HAR satt en nagel i ögat på honom tidigare idag, jag vill genast veta: storlekar och mått och pris, och så fort jag får fler detaljer så förmedlar jag mer än gärna detta till den som är intresserad! Det här är ju för fanken plagg som inte växer på träd, designad in i minsta detalj och bra kvalitet!


Kreativa människor får fasen inte springa och gömma sina superbra ideer i garderoben?? (Dessutom ligger han på gamla återupptryckningar av klassiska bikers-planscher med om någon är intresserad, i lite större format). Sånt kan han väl inte få lov att undanhålla alla andra??


Några i repris, visst är de bara grymt snygga? Btw, det är inte tryck utan broderier.

          


Av Gitte - 20 april 2010 14:07

Nu är jag seg i kroppen känns det som.

Skulle behövt varit iväg för länge sen.

Jag skall:

  

fylla fler knapprör.

  

Sortera fler lådor.


Och inte minst.

  

Ge mig på lampskärmsstommar

och

sortera tyger

  


Har massor av timmar framför mig.

Men min rumpa blev helt plötsligt vansinnigt tung! Går inte ens rubba!

Gaaah.

Av Gitte - 19 april 2010 22:10

Blå knappar, röda knappar, gula knappar, mörkröda knappar, gröna knappar, rosa knappar, korallröda knappar, blodröda knappar, gula knappar, turkosa knappar.

  

Knappar i påse, fg 102, fg 108, fb 312, 82st, 3211 st, 188st, och knappar i rör.

  

lösknappar. Blandpåseknappar, fåtalsknappar, tappadeknappar, fallnaknappar, söndrigaknappar, vetintevadknappar.

  

svartknappar

  

knapplådaskar

  

knappkartor

  

Knapplådor, lådknappar, hyskhakar

  

Knapphyllor

   

Åkejdå. Några lampskärmar och lamptyger.

     

Annars är det knappar för hela slanten. Tror jag blir knäpp av alla knappar just nu. Men om ungefär två veckors tid flyttar vi så nu gäller det att skynda på!


Knapp Natt, alla! 


Av Gitte - 17 april 2010 11:14

Då  var jag på hemmabanan igen. Härligt förstås. Men det var minst lika roligt att komma iväg, rena rama semestern. Vad annars kan jag göra än att känna mig fullständigt utvilda efter några heldagar då jag fått ägna mig åt diskussioner om samhällsfrågor, samhällsekonomi, ideologi, solidaritet etc, etc, etc? Det har varit skitroligt rent ut sagt. Och jag hoppas förstås att jag kan ta med mig lite inspiration till mina partikamrater och även åt den som snart skall ta över stafettpinnen från mig. Det är inte långt kvar itll valet nu och jag räknar kallt med att ni hjäler vänsterpartiet att få behålla eller helst öka sitt mandat i socialnämnen i varberg förstås!


Dagarna har innehållt sittningar förstås av olika de slag.

  

Jag tror de hette kustbandet, skithärlig "new orleans"-jazz, de inledde äldreriksdagen genom att illustrera ett begravningståg från just New Orleans, med en tung sorgsam march in och sedan festligheterna som tar över när begravningen är över. Dte var riktigt riktigt maffigt! A moment to remember, säger jag då som tycker om sådan här musik mellan varven.


Kjell-Olof feldt still going strong. Tyvärr dålig bild, men sorry, jag kan inte kort refferera samtalet vi fick ta del av. Jag tror att det blir ett helt inlägg en annan dag istället.

  


Och så en helt tom och öde och stor sådan här. Inte dumt alls. Synd bara att de envisades med allt för många tjocka kuddar, saknade min tempur utav attans och det satt absolut i nacken på dagarna att sängen var för mjuk.

  

Hade jag nu inte blivit av med min plånbok sista morgonen på hotellet (nej, jag har inte förlagt den, inte lagt den i packningen, inte själv tappat den eller annat, även om det förstås hade varit det bästa) så hade jag haft riktigt gott intryck av hotellet i efterhand, frukosten var absolut en lagom och bra hotellfrukost (First hotel, royal star). Men som sagt, sista morgonen försvann min plånbok under frukosten. Personen måste varit skicklig, och ingen stor skada skedd i ofs, bortsett från att det är ytterst obehagligt att mitt körkort befinner sig på fel plats. Sånt är inte kul, men det är spärrat hos vägverket i varje fall. Mitt minutenkort låg tack och lov hemma, så jag kom undan med att tappa bort de pengarna som fanns i plånboken just för tillfället. (inget roligt, men inte heller en kris som kan mätas med flygkrisen för tillfället, efter vulkanutbrottet på island).


Apropå Island och inställda flygturer så var det fullständigt kaos på sina håll. En del äldreriksdagsdeltagare fick tillbringa en extra natt i stockholm, vårt tåg kopplades ihop med ytterligare ett x2000 och ändå var det gott om folk som inte fick biljett hem.

Ajdå, vad känsliga vi är när yttre faktorer ställer till det för oss! Vi är så vana vid att allt flyter att vi nog inte ens märker det förräns det inte fungerar!

Av Gitte - 14 april 2010 12:12

Äldreriksdagen 2010 - På liv och död

Den 15-16 april 2010 genomför SKL den 4:e Äldreriksdagen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Den 4:e Äldreriksdagen har fått ett allvarsmättat tema som genomsyrar programmet och samtidigt antyder viss brådska, bl.a att diskutera välfärdens framtida finansiering.  

------------------------------------------------

Detta är vad min agenda består av de närmaste dagarna, så jag rundar av min arbetsvecka på hemmaplan, packar kappsäcken och börjar räkna ner minuterna tills jag sitter på tåget.

Ikväll har jag en date med Wanja och Leo, vilket skall bli jätteroligt. Vi har mötts på mina arenor tidigare, men jag har aldrig besökt deras butik, Wanjas Vardagrum. Ser onekligen fram emot detta.


Imorgon börjar Äldreriksdagen och sen är agendan full. Kommer inte ens ihåg vilka teman jag har bokat mig till, vet att jag applappade och hade velat gå på flera. Hoppas jag kan datera upp mig på det när jag väl är på plats, då jag gjorde min sammanställning på en lapp som skickades in, men jag glömde helt att anteckna det för eget bruk. Sist har jag nämligen för mig att jag fick ett brev i förväg med vilka teman jag var registerad på, kanske får jag det på plats? Detta är min andra äldreriksdag och sist var mycket mycket givande. Äldreomsorgen är ett stort ämne med många punkter på agendan i socialnämnden, där jag nu sitter som ledamot, på mitt femte år i varbergs kommun. (Jag ersatte Svenring under slutet av förra mandatperioden). Men sen är det politiska nämndjobbet ett avslutat kapitel för mig åtminstone för fyra år framöver. Men får jag åter frågan en vacker dag, så tackar jag med glädje åter ja, för det har varit verkligen verkligen givande, lärorika och intressanta år måste jag säga! Ni som inte har aktiverat er politiskt, jag kan bara varmt rekommendera er att överväga tanken.


Jag vet att ALLA politiska partier behöver fler aktiva medlemmar, och inte minst mitt eget förstås. Jag tycker förstås att ni med fördel kan välja att vända er till en lokalavdelning för mitt parti, men samtidigt är jag ju (tyvärr *skratt och bink/obs! skojjar*) för den demokratiskt grundlagstfitade åsiktsfriheten, så därför vägrar jag att utdela en order i den riktningen! *Peace*


I vilket fall som helst. Politik är INTE tråkigt, utan det är just det som sker runtomkring oss och som vi till vardags har massor av synpunkter på. Knyt inte näven i fickan utan kasta dig in i debatten och var en som hörs, syns och låter och märks! Be a big finne in the arsle, of the people that makes a different! Hör massor av gånger att man uttalar att politik är torrt, tråkigt och intetsägande, och att politiker är ett folk för sig själv, samtidigt som man aktiverar sig för att man skall sänka hastigheter utanför barnens skolor,man frustrera sig på riksförsäkringsverkets hårdare linjer som tvingar sjuka människor att stå till arbetsmarknadens förfogande, att pensionärers överlevnandsvillkor är starkt försämrade, att skolor drar ner på resurser, etc, etc, etc, Men vad är just det då, om inte POLITIK?


De allra flesta av oss är ju visst intresserade av politik, vi har bara inte kopplat att just det där, det är politiska frågor och inget annat. Och det är klart, vill ingen jobba politiskt, som har läggningen för det, som har erfarenhet, kunskap och förståelseplattform; då får vi de politiker vi förtjänar, dem som vill satsa just på politik och inget annat, de som aldrig gjort ett levande (praktiskt yrkesmässigt) handtag i sitt liv, annart än att fokuserat på möten och agendor, beslutsprocesser mm; och som inte har en susning om hur det ser ut på en vårdavdelning klockan fyra på morgonen och man är en personal kort, eller de som inte alls har upplevt att det är helt jädrans orimligt att räkna minuter det tar för att hjälpa någon på dass.


Faktum är att jag är väldigt mycket emot minuträknande, men jag ser ändå inte många andra alternativ så som det är idag: så länge vård och omsorg inte får kosta pengar. Svenska folket vill ju SÄNKA sina skatter, och inte tvärtom, det som behövs, EN HÖJNING av det samma.

Vägar och intranät, infratstrukturer får kosta pengar idag.

Fan inte människor!

Utan vård och omsorg och sånt bjafs, det bättrer om vi säljer ut det arbetsgivaransvaret till privata aktörer, så kan de göra vinstberäkningar och stoppa överblivna pengar på bankkontot och till och med göra vinst på kommunal och statlig vård och omsorgsansvar. Att omse att man på centrala nivåer skulle börja tänka i alternativa termer,och själva skapa överskott/ OM det går/, som i sin tur kan stoppas tillbaka till skattebetalarnas favör är ju dumt, eller hur?

 

Jag är så jädrans dum så att jag tror att man kan förbättra vård och omsorg och samtidigt göra den kostnadseffektiv. Se på exempel som fountainhouseverksamhet ex. Eller Lotte-hjemmet i danmark, Lyssna på Thyra Frank. Vad säger hon? Har hon lyckats att öka medmänskligheten i vården, öka kvaliteten för de gamla och dessutom till en lägre kostnad än kommunal traditionell verksamhet? Men vad är problemet? Varför sätter vi inte bara igång och GÖR detta? Thyra räknar inga minuter, enligt vad hon återgav när vi var där och lyssnade på henne när vi gjorde studiebesök. Det finns en outforskad magi, som troligtvis är så självklar och enkel att den är genial. Precis som med Fontänhusets arbetssätt och humana ideologi, som faktiskt utgår ifrån något så enkelt som människovärde... vi behöver tänka om. Inte i pengar. Utan i praktik! En sak som jag påverkades mycket av som Thyra återgav, det var ex att om man var städare på hennes hem och det kom en gamling som behövde hjälp att gå på toa, så var det bara att hjälpa personen på toa, det dög liksom inte att säga att "nej, jag är städare, etc, här, toabestyr ingår inte i mina arbetsuppgifter".

-"Det är väl självklart att man hjälper en medmänniska på toaletten om den behöver det, det är väl ingen som behöver fundera över om det ingår i mina arbetsuppgifter eller ej, tänker jag för länge går det ju galet, så det är bara att släppa det man har i händerna och göra det som behövs. eller hur? Inte nekar man väl en medmänniska hjälp med något så basalt som ett toalettbesök eller ett glas vatten om det behövs? Den som jobbar här eller bor här får hjälpa till med sånt som behövs, och som man klarar av; så är det bara!"

Ibland tror jag att det är så enkel logik som saknas. Logik som i sig inte behöver kosta pengar. Eller att räknas ut på minuten, hur lång tid det tar.


Äsch, nu förstår ni varför jag sällan skriver om politik på min blogg. Jag blir nästan oftast bara irriterad och cynisk. I vilket fall som helst. Politik är KUL och INTRESSANT!

Så googla på ditt lokala parti -oavsett vilket du röstar på och känner med i hjärtat- och gå med. NU!


Ses om inte annat på fredag. Då blir det mer av varan, då sambon kommer med nästa lass! Han gör nämligen en hämtning eller första hämtning av det jag inte fick med mig sist, medan jag är i stockholm, och tar med sig lilleman, och är hemma fredag han med! Så fredag kväll blir det avlastning av flera:

  

Ps. Jag avrundade sista timman hemma med detta inlägg på facebook:

"Äsch, det här går inte. Ni får bestämma min packning. Era ord är min lag! Nå, vad får jag inte glömma på resan?"

 

Jag har nog inte många vänner tror jag. Detta är vad jag får ta med mig....

*Alvedon (Tack Sabina för din omtanke!).

*Jobb!
*några tusen knappar att sitta och sortera på resan?
*Mobilladdare. (TACK!)
*Pankomatkort.
*Morgonrock! (Jag använder inte ens någon morgonrock... sambon blir inte glad, nu måste jag sno med hans...)
*Carina! (hon föreslog att jag skulle packa ner henne, tackar för det, det betyder nog att hon vill umgås med mig? För det är väl inte stocket som drar?? =)!).
*Tandborste (förslaget kommer från Carina, hon vill nog inte umgås med mig annars...).
*100 lampskärmar till Wanja
*312 uppstoppade ekorrar
*Datorn
*Väckarklocka
*Kamelhårsmamelucker
*2 fack ägg.
*5 kg småsten
*öronproppar (om det går livat till på äldremässan).
*ramaskrin (om det är för tyst på äldremässan).  
Det var nog allt. Vojne. Åkej, jag klär genast av mig allt jag har på mig och börjar dra på mig kamelhårsmameluckerna och packar rästen. Skall jag packa äggen över eller under småtenen måntro? Vart tack till mina "vänner" för hjälp med checkpacklistan... ni är helt ovärderliga!
Av Gitte - 13 april 2010 18:22

      Idag har det mesta gått på räls måste jag säga. Har haft bra fart, som vanligt när jag skall iväg någonstans. Jobbar på som om det brinner i rumpan på mig så jag blir klar medd allt som tänkt att jag måste hinna med innan sista minuten. Nu brukar det oftast bli något som får stryka på foten förstås, för mina listor blir oftast orealistiskt långa, får se hur det går den här gången. Har pappersjobb på agendan ikväll samt en liten stund imorgon förmiddag, sen är det packning förstås och sen bär det iväg. Huvudsaken är att jag sitter på tåget på utsatt tid, så hinner jag det jag hinner och det jag inte hinner får jag al ta en annan gång. Men nu är det två saker som är farligt nära och förestående.

Dels är det deklarationen. Har nog någon timmas jobb kvar med att kontrollera att jag verkligen har samlat ihop alla dokument och att underlaget är fixt och klart. Sen är det bara det värsta kvar. Huvva.

Men sen är det vår flytt. Förstås. Packar i omgångar och vi har lådor nu som står överallt. I högevis. Sambon har bra fart, igår slavdrivade han mig till att få satt igng med mina handarbetsböcker. Just nu fortsätter han i källaren, i vårt sovrum men förväntar sig förstås att jag släntrar ner vilken minut som helst och hjälper till. *suck*. Inte mycket att be för, det är nog bara att hugga i.


Kommande veckas traderautlägg blev en tidsbristslista. En i stort sett identisk med förra veckans, dvs den som gick ut igår. Varför? Helt enkelt för att jag inte hinner leta upp varor och göra beskrivningar, det var lättare att bara ändra antalet dagar så att de går ut rätt dag, kontrollera tillgången och göra iordning min traderaladdning samtidigt som jag bockade av att det var klart. Förhoppningsvis blir det bättre ordning till nästkommande vecka därefter, har ju egentligen en del godbitar jag måste få ut. Och en del som jag offrar mest för att vi flyttar, för att man behöver rensa i lite röror ibland, och tja, ni vet? Men det kommer som sagt inte upp förräns nästa vecka. Likaså brydde jag mig varken om att vakta in utgångstid eller veckodag utan de går ut mitt på dagen på tisdag. Dvs, jag fick måndagen och tis förmiddag på mig att fota och göra beskrivningar, så det blir nog bra. Snart är vi där, dessa dagar kommer att gå väldigt fort, åtminstone för mig som redan nu har lite resnerver, tycker inte om att åka hemifrån utan familjen, eller rättare sagt, tycker om och tycker om. Är helt enkelt inte VAN! Tror att jag kan räkna de senaste 21 årens antal ensamtrippar på en enda hand. Eller i varje fall två. Sau e de å va mossa!


Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se