Alla inlägg under april 2010

Av Gitte - 13 april 2010 08:56

Den här jävla texten på facebook får mig att gå fullständigt i taket!

 

"Vi har barn som går till sängs utan att äta ..... Äldre som går utan nödvändiga läkemedel ..... Psykiskt sjuka utan behandling ..... Trupper utan ordentlig utrustning ..... Men vi donerar miljoner till andra länder utan att hjälpa våra egna först ...... 99% av er kommer inte att ha modet att kopiera och återanvända texten denna .!!!!!! HAR DU ???"

 

Ursäkta mig, ni som sätter in den, har ni förstått eller tänkt på vad det är ni signalerar att ni står för? Eller ser ni inte att vi i västerländska länder har ett medansvar för jordens befolkning? Och att det finns stora landområden där vi alla bidrar till svält och jordens utarmande?

 

Gå in i garderob. Dra fram alla bomullsplagg odlade i indien. Hur många kubikmeter har dina plagg förgiftat vid ODLINGEN av bomullen? Vid FÖRÄDLINGEN? Vid INFÄRGNINGEN? Vid PRODUKTFRAMSTÄLLAN? Hur många barn eller familjeförsörjare har arbetat med dessa plagg som underbetalda? Har du tänkt på vilken jädrans process det är från bomullsfrö till försäljningen på rea, för 29,90:-/199:-/299:- etc. För att inte tala om hur många mil ditt plagg har fraktats innan det når din garderob?

 

Varför produceras det i tredje land?

Är det bara tillväxtfaktorer för grödan som spelar in?

Eller har faktorer som billig arbetskraft eller bristande kontroller av utsläpp några roller i sammanhanget?

 

När du tänker efter så är jag helt jädrans säker på att du inser att det är åt helvete för dyrt att konsumera billigt! Coca-cola-drycker är ju ytterligare ett exempel som bidrar till att befolkningar i stora landområden har en total brist på RENT JÄVLA VATTEN!

Utan mat och tak över huvudet går det att överleva ett tag. Men man överlever inte många dagar utan vätska. Brist på RENT vatten bör vara ett av de absolut största markörerna på vad fattidom är. Finns det bara förgiftat vatten i ett område, så är det vad man dricker. Och det överlever man inte länge på heller!

 

Och så sitter vi här, gödda och välmående med tak över huvudet och gnäller över att vi får betala skatt och att vi har det för dåligt. Vad liknar det då?

  

Tyvärr kan jag inte ge källhänvisning till bilden då jag stal den från nätet och den såg i sin tur lika stulen ut, om någon känner igen upphovsmannen så säg gärna till. Men titta på det barnet. Och titta på ditt eget. Kom inte och säg att våra brister i minsta avseende ens samma vecka går att jämföra med det där. Även barnet på bild har en mamma. Gissningsvis en förtvivlad sådan. Om hon ens lever.

 

DÄREMOT HÅLLER JAG MED!

Vi behöver ett nytt politiskt styre, andra prioriteringar; vi behöver mer love, peace, understanding and solidarity och en avsevärt återupprustad och ökad välfärd. Nästa gång du röstar så kommer du att medverka till resultatet av nästa regering, må svenska folket sluta tänka med hundringen i plånboken och börja göra lite samhällsnytta istället. Jag kommer förstås att rösta på vänsterpartiet, finns ingen tvekan om det. Skulle mer än gärna se fler göra samma sak; måste ju medge att jag inte alltid betraktar sossarnas politik som särskilt vänster, och att jag anar en kluven tunga här och där; även sossarna tar mellan varven från de fattiga och ger till de rika och sådant har jag absolut noll fördragsamhet mot.

Att jag inte är miljöpartist från första början, handlar uteslutande om att de inte har valt mellan höger och vänster. Jag gillar INTE kryss på alla dörrar.

 

Men ytterligare en sak som jag verkligen högaktar mitt parti för, är att jag ALDRIG EN ENDASTE GÅNG har upplevt att man varken ger mig munkavel eller talar om för mig vad jag skall tycka. Och det kallar jag styrka! Men vi behöver bli fasen så många fler som tycker något och som invänder mot ren idioti!

 

Vi behöver en förbättring i svensk välfärd.

Vi behöver stärka situationen för det ökande antalet barn som växer upp i fattiga familjer.

Vi behöver skapa nya lösningar för människor som hamnar utanför systemen.

Vi skall inte accpetera hemlöshet, ALLA har mänskliga rättiheter oavsett social status.

Men!

VI SKALL FAN ALDRIG EN ENDASTE MINUT STÄLLA DET EMOT GLOBALA STÖDINSATSER!

Ställ inte fattigdom mot fattigdom!

OM vi kan våldta andra befolkningsgrupper dagligen bara genom de strukturer som finns, som vi inte i full utsträckning kan påverka eller ens kan bli medvetandegjorda, vi har mycket på vårt samvete som vi inte ens vet om; så skall vi inte sätta den svenska fattigdomen mot den globala!

Vi har BARA råd att vara människor. Inget annat. Våra kommande generationer hade dessutom tackat oss! Men det kommer att kosta oss en extra hundring i plånboken. Skulle det inte kunna vara värt det?

 

ANNONS
Av Gitte - 11 april 2010 22:36

Efter en lååång vecka med knappar från tidig morgon till sen kväll hälsar jag onekligen alla tapetförfrågninar välkomna med mycket stor glädje! Tack för att jag får bryta mitt stillasittande och sorterande, det är absolut välbehövligt. Jag börjar dock se ett årstidsmönster. Är det verkligen så att solen motiverar oss att tapetsera ljust och glatt medan avsaknad av sol (höst) får oss att vilja murra till det och dämpa färgvalet betydligt?

Imorgon åker den här godingen iväg.

  

Så ljust och glatt och härligt gult den kan bli! Även den här lilla som är en av mina personliga favoriter, men som inte fått särskilt mycket uppmärksamhet tidigare, (säkert en del beroende på min dåliga bild, den är supersöt irl) har fått ett par förfrågningar bara nu i dagarna, även den av det ljusare slaget. Eller är det helt enkelt så att det är ett trendbrott på väg?

  


Skall ju själv tapetsera i det närmaste, fast jag går nog inte så mycket på årstid, utan det är en hall som skall förstärkas i sin gammaldagsa stil, tycker jag, och den behöver en tapet därefter. Hallen är stor, och har mörkbrun panel, med spröjs. Har gått runt och kännt mig för, men det innebar bara att jag fick ännu fler alternativ. Får se vilket det blir. Har inte bestämt mig för om jag skall ta varken husägare eller sambo till hjälp vid val. Det jag vet är att den skall passa till den mörkbruna orignalpanelen, som är omkring 20-30-tal. Och bakom har jag fått bestämma golv, dvs, i köket. Där skall jag ha svart-vit-rutigt. Men jag tror inte att jag bryr mig så mycket om att låta rummen harmoniera, utan tvärtom, de får gärna bryta av varandra. Skapa egna enheter, olika från rum till rum.

Men dessa väljer jag mellan just nu.

             

Den sista med gula rosor ÄR min favorit, och också den gladaste varianten av de andra. Men dessa har jag då tänkt mig att ta med under veckan och pröva mot det bruna, så får jag se hur det går.


Var i lokalen idag, hade öppet mellan 11-15. Det var underbart solsken, och tänk, jag och Camilla (som har bortbytingens barnsecondhand) kunde sitta på trappen och prata bort en massa tid och dricka kaffe. Det är semester det! =)! Men det är klart att jag även sorterade knappar. Hade ett par stora påsar med blandknappar som jag liksom råkade kika längre ner i, och tja. Då var jag ju tvungen att vända upp och ner på dem för att se vad de kunde tänkas innehålla. Tror man har tömt lådor och söndriga påsar i påsarna för det gick att vaska fram ganska rejält av vissa sorter. Men tyvärr inte av dem här. Av dem hittade jag bara ett par enstaka; men se på dem; visst är de bara helt underbara? Älskar ögle-läderknapparna.

        


Veckan som kommer.

Full race måndag och tisdag.

onsdag bär det av till elstockholmos. Torsdag fredag är det äldreriksdag.

Tror att jag är lagom mör fredag kväll när jag åter är hemma.


Det värsta med att åka bort är att jag alltid får massor jag "måste göra innan jag åker" så jag andas knappt emellan; verkar som om jag inte tror att jag skall komma hem igen; sen är det off och jag upplever att jag inte hinner åka egentligen, för jag blev ju inte färdig och jag skulle ju också... och så åker jag, och det är en hel evighet tills jag är hemma igen, och sen har jag bara underbart roligt och Oj? Är det redan färdigt och jag är hemma igen? Sådär går det alltid. Ändå vänjer jag mig liksom aldrig. Jag VET ju att ett par heldagar politik är PRECIS det jag behöver när jag behöver semester, för jag kopplar verkligen av då på ett helt annat sätt i skallen, när den är upptagen till hundra procent med saker och ting utifrån och inte med alla de halvfärdiga tankar jag vanligtvis själv tänker. Det är livet på en pinne!


Hppas ni alla haft en superhelg! Det vet jag inte om jag har haft, den gick nämligen så fort att jag inte hann med. Men NÄSTA helg tänker jag ha en superhelg, och njuta av vädret som jag har beställt. SOLSKEN, och jag tänker TRÄDGÅRDSARBETA! (hjälp, det var länge sedan jag gjorde det sist!).

ANNONS
Av Gitte - 9 april 2010 23:15

  

Så. Nu tror jag baske mig jag har gått igenom sortimentet jag tog hem. Det tog mao sisådär en fem dagar... Men ikväll har jag kunnat börja städa upp efter mig. Ni skall vara glada för att ni inte vet hur här ser ut. Och jag skall vara ÄNNU gladare för att jag inte tar bilder och lägger ut på bloggen. Huvva, jag hade dött av skam.

Det ligger högar av post, det ligger disk i vasken, hundhår på golvet, kläder behöver tvättas och jag vet inte allt som har förfallit under veckan. Men nu kan jag se framåt. *ler ansträngt* Mot att göra samma sak i lokalen med början imorgon. Av någon märklig anledning så börjar jag känna mig lätt mätt på knappar för den här veckan. Egentligen hade jag lite mentalt behövt sätta igång en period med tapeter igen? Men, men. Ett bal på slottet var det...


Har kapitulerat lite och slängt ut ut ett gäng auktioner på väldigt kort tid. 3 dagar. Brukar inte lägga så korta auktioner, men gjorde det nu för skojs skull, hoppas det blir lite fyndläge för någon och att ni gillar mitt sortiment! Annars borde jag nog ställa mig på blöjfabriken eller något istället? Måste ju säga att jag själv tycker att jag den här gången nästan har överträffat mig själv, dvs när det gäller sortimentet jag själv har handplockat, grunka för grunka! Hoppas ni tycker det samma!  

Ha en fortsatt trevlig fredagsnatt!

                                    

Av Gitte - 9 april 2010 18:24

  

Idag har jag påbörjat massor av projekt men inget verkar bli riktigt klart? Har tömt mitt gamla ekskåp (äplet, ni vet?) på innehåll, packat ner detta och sen sorterat in alla knappar och band som ligger ute på tradera. Har därför järnkoll på läget nu, och det skåpet är sedan det sista som packas ned när vi flyttar, och den som rör i förväg får korta fingrar! =)! Nu drar det nämligen ihop sig mer och mer för flytt.

Men sen satte jag igång med gamla spetsar, dels från hämtningen nu, men se den ovan. Den har jag haft i mina gömmor ett bra tag. Detär en riktigt bammal härlig bred spets från en kortvaruaffär. Bör vara från första svängen av nittionhundratalet om faktiskt, inte tidigare. Helt underbar. Har inte mycket kvar, 4 meter, har lagt den på tradera, och sorry. Den är inte billig. Men den är värd varenda krona för den som älskar gamla spetsar, det går nog inte att bli ledsen eller besviken på den!

Dessa två tunna skira varianter, med en lätt touch of patina är från samma lager.

    

Även de ligger ute nu på tradera.

Tillsammans med nedanstående, som ju hoppar några decennier fram. Börjar med den som måste vara den äldsta.

  

Nischten från igår, ser ni nog på tagsen. Det ligger ett blått papper under överta visningslagret. En orörd förpackning. Jag skall ta ett djupt andetag när jag klipper av första metern. Blir nästan en religiös upplevelse...

Sen lite rosa spetsar, också lite äldre, från tiden då najlon stod högt i kurs:

      

och:

    

Nu har jag bältesspännen kvar. Hoppas jag får till det ikväll. Kan väl säga att det blivit lite långa dagar denna vecka!

Imorgon skall jag baske mig beställsa sol, så att jag dels kan åka och

1. Sortera i lokalen (hjälp, alla kartonger och säckar måste ju vara borta från golvet på söndag) och

2. Pilla i en rabatt. Vore inte dumt alls, längatar efter uteviste nu så jag nästan går åt!

Av Gitte - 8 april 2010 09:14

Flera dagars knappill lider mot sitt slut här hemma. Jag trodde aldrig att det skulle ta slut. Det har inte varit roligt för ungarna att ha lov den här veckan, sambon har jobbat eftermiddag och mamman har jobbat. Men idag är det ett par timmars jobb och sen kan jag packa ihop resterna och ta med till lokalen. Ni som bor i närområdet och som vill se knapparna eller band som jag har lagt ut i min traderabutik jag måste tyvärr göra er lite besvikna, en stor del av det urvalet finns nämligen endast hemma för nätförsäljning. Sånt som jag har handplockat går rätt ut på nätet, däremot finns det berg kvar i butiken som jag inte sorterat och inte vet vad det är överhuvudtaget, än så länge.

Är någon variant av intresse, så hör gärna av er via mail i förväg så skall jag plocka med när du kommer.


En del metallknappsvarianter kanske hamnar på Axtornasällskapets historiska dräkter. Det hade ju ärligt talat varit skitroligt. Har ni inte hört talas om slaget vid Axtorna och gillar lajv, så ta en titt på sidan! Och för tusan, kom hit när det årliga slaget går av stapeln! Själv drömmer jag om att få lite tid över och ha en fritid, hade mer än gärna aktiverat mig i dyligt, och varför inte just där. Vi pratade ett litet tag om att vi behövde en familjehobby, men vad jag än föreslog (korgmålning, linedance och liknande; förslagen var dock inte superseriösa, förlåt ni som håller på med det, men det vore otänkbart att min sambo skulle göra något dyligt) så blev det kalla handen och sen blev det bara inget av. Mer än våra tapetseringsprojekt då förstås, men hur kul är det för ungarna? Bara jag får flyttat och får lite liv över, så skall jag baske mig överväga det på allvar. Lite hårt arbete och friluftsliv har ingen dött av och det är trots allt fostrande på sitt sätt. Vill inte sambon vara med får han väl stanna hemma... eller? 


Idag skall jag gå igenom bältesspännen mm. Har några nylonspetsvarianter som också skall ut. Men sen är det baske mig stopp på godsakerna här hemma. Det skall bli skönt. Sambon har börjat packa under dagarna som har gått samt varit i huset och grejjat på förmiddagarna, tillsammans med ägaren, och det går sakta men säkert framåt. Då golvet i köket skall bytas så frågade jag lite försiktigt om det skulle gå bra med ett vitsvartrutigt golv, och jag har fått ett väldigt försiktigt positivt svar. (Det skulle vara kanon till teakskåpsluckorna, även om de är senare 60-tal, dvs ett helt vanligt folkhemskök, men ack så härlig teak!). Finns mattan bara på 4-metersbredd så hade han absolut inga invändningar (verkade nästan tvärtom!). Jag har önskat mig ett svart-vit-rutigt köksgolv sedan jag hade mitt eget hus under nittiotalet, men där blev det aldrig, och när jag och sambon sedan gjorde iordning en sönderslagen bostadsrätt när jag sålde huset, så motsatte han sig allt han bara orkade. Då var han fortfarande mitt i sitt "moderna" tänkande, idag har han onekligen anpassat sig till mig, snarare än tvärtom. Det var ju en lätt liten kollision i det avseendet när vi träffades. Han ville ha nytt, jag ville shoppa på auktion. På den tiden hade vi en helt annan ekonomisk situation idag, så jag vill nog påstå att dessa år av armod har gjort underverk med den mannen   .


Nä, nu skall jag inte skriva sönder hela inlägget. Ett urval av gårdagens upplägg på auktion kommer nedan. Det är knappar som finns i ytterst litet antal.

                              

Sen måste jag skrika hög.

KOLLA DEN HÄR!!!!!!!!!! (träknapp).

  


Av Gitte - 7 april 2010 08:54

var ingen rolig dag. Måste absolut ha pms nu, men det var ju ett tag sedan, så det är la dags... Det började bra. Skulle till affären och hämta tapeter. När jag kom fram, så går jag fram till dörren, som är låst och upptäcker att min nyckel ligger i bilen. Utanför lokalen har vi kullersten precis framför. Och ner mot vägen går det även lite kullersten efter kantstenen ner mot gatan i en liten sluttning. Regnade gjorde det. Och lite stressad var jag nog. Hann i varje fall inte tänka på att stenen kunde vara hala nu när de är isfria. Men "kabom" så låg Gitte raklång på sidan, och fort gick det. Så fort att jag inte hann att uppfatta det egentligen, mer än att smällen var stenhård. Kantstenen fick jag på armen och sen landade jag med ena höftbenet först. En rejäl lårsmäll blev det med. Men jag var mest paff först. -Vad gör jag, hur gick det här till? Det tog några sekunder innan smärtan kom och då funderade jag på en stund om jag hade skadat höften rejält, eller om jag skulle kunna komma upp igen. Upp kom jag dock och fick linkat vidare och gjort det jag skulle. Men aj-som-f*n vad det gjorde. Sen tappade jag både fart, kurs och energi nästan rästen av dagen.

Asså, en smäll, visst, den gör ont.

Men inte tusan blir man orkeslös utav det? Men det var precis vad jag blev rästen av dagen, det var som om all kraft hade lämnat kroppen, eller tagit ut sig fullständigt på att hantera smärtan som nog var rätt så rejäl. Det måste den ha varit, för det kändes fortfarande när jag gick och la mig, och jag vände och vred för att hitta enså smärtfri ställning som möjligt. Idag känns det mest som om jag har träningsvärk i alla muskler i ena sidan... fast att jag inte har gjort ett skvatt. Mer än ramlat omkull förstås.


Men sent om sider fick jag lite fart, så metallknapparna åkte i varje fall ut.

Måste visa några favoriter:  


Färgen är lite fel på den här, ser nästan ut som lite guld-bronsaktig. Stor, 3,1 cm. Den hade jag ärligt talat kunnat tänka mig som smycke eller som knapp i en mantel på en medeltidsdräkt.  Vad det är för motiv har jag inte en susning om.

  

Den här är också en liten underbar goding:

  

Visst är den vacker? Antikfärgad metall, eller vad man skall kalla det.


Sen en klassiker. Med krona. Och härlig lyster:

  

Idag skall jag bli färdig med rästen av knapparna som ligger hemma, för nu har sambon börjat packa ordentligt. Det är nu inte många veckor kvar tills allt händer på en gång.

Det är äldreriksdtag i stockholm, och det skall jag iväg på.

Det är dags att lämna in deklarationen.

Vi flyttar.

Phu. Dessutom har jag tänkt att hinna med att gå igenom knappar i affären också, där står det ju ett halvt berg ouppackat...

Av Gitte - 6 april 2010 08:37

Inatt gick jag igenom metallknappar lite hastigt. La upp allt bling-bling på bordet och kände mig onekligen som Joakim von Anka. Synd att jag inte har ett kassavalv och kan ta mig ett knappbad....

  

Slogs lite av häpnad innan jag började tänka. Hjälp vilka priser det är på metallknappar.... några varianter var prismärkta 6:- och det var de små eller enklare. Sen var 18:- knappen nästan standard för flertalet. En var märkt med hiskeliga 32:-, och när man betänker att det trots allt är prissatt när det kom in så vågar jag inte ens tänka på vad metallknappar, större och exclusivare kostar idag?

Ytterligare ett belägg för prisbilden på metallknappar fann jag på en gammal låda jag hittade som måste vara från 40-talet, där var de märkta med 2,75. Med tanke på att andra från samma tid ärmärkta med -15, -30 etc, dvs, ören; så inser jag ju att metallknappar alltid varit dyrt. Det här är ju en period i historien då knappar var en bristvara och det var ytterst marginellt under senare krigstid och första efterkrigstid, vad som tillverkades i knappväg. Infrastrukturen hade havererat, och det fanns inte tillgång till råmaterial, och hittade man råmaterial så gick det inte att transportera och gick det att transportera var det hutlöst. Därefter blev ju knappar en storsäljare, och det löpte helt amot med färger och former.


Har ett par knappvarianter som av låda och info är just från den här kristiden. Se så fiffigt man lyckades lösa att få lite färg på knapparna.... De är från AB Lindström skjortfabrik i Gånghester.

    

Skall se om jag kan ta bild på kartongen de ligger i endera dagen, den är verklgien fin! Men det svarta materialet fanns uppenbarligen i lite bättre mängd. Därför är grundknappen svart. Sen om det är ett tunnt-tunnt lager med färgat material eller om de är emalj-lackade är svårt att säga. Undertill är grundmaterialet svart men ändå lite grönmelerat. Säkert någon sorts utdrygning av knappmaterialet...Men jag undrar nästan om krigstid kan ha lite att göra med tillgången på fantastiska svarta knappar under en lång period??


Men för att återgå till metallknappar:

  

Titta på de här... inte undra på att prisbilden är som den är på metallknappar. Huvva, undrar hur en tillverkningsprocess ser ut på dem egentligen?? En dag vill jag baske mig besöka en fabrik som tillverkar metallknappar. En del ser formgjutna ut. Men andra ser ut att vara gjorda i mycket mer omständig tillverkningsprocess i flera olika led.

Hm. Inte undra på att de är kostsamma!


Idag skall jag fortsätta med metallknappar.

Bältesspännen.

Kragspetsar i metall (en typ av nit) för det rätta rockabilly-stuket eller western-stuket.

Och så har jag förstås sparat de bästa knapparna till sist. De skall också läggas ut. Några har jag i få antal och de kommer upp på auktion tror jag. Men jag skall se hur jag gör...det är det här med prissättning som är himla svårt att sätta. Svårt att hitta läget lagom.

Av Gitte - 5 april 2010 22:26

bilderna blev attans inte bra men får duga. Fransarna ligger ute i min traderabutik nu. Några varianter känner ni igen, några varianter hittade jag i liten mängd, då jag inte är riktigt säker på kvarstående mängd la jag upp dem med säkerhetsmarginal, dvs det kan komma upp ett par enstaka meter till om de går ut. Men det vet jag inte förräns jag har tagit av det jag redan lagt upp.


NU skall jag göra en metallknappslot åt Mia. Sen är det baske mig natten för mig också.


Imorgon kommer mina särskilda favoritknappar, samtmetallknappar (F.A.N.T.A.S.T.I.S.K.A sådana) och även barndragkedjor med mönster och ring från 60-70-talet, kanonläckra!! Sen är det nog dags att börja ta reda på det jag har stående i affären i lådevis. Har ju ingen aning om vad som finns. Skall bli oerhört spännande!


Ps, på förekommen anledning, så lägger jag till; ni hittar min traderabutik under mitt nick bortbytingen@ HÄR.

                                

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se