Direktlänk till inlägg 8 december 2011

I Falkenberg underlättar man INTE unga föräldrars möjlighet till skolgång.

Av Gitte - 8 december 2011 13:42

 

Samhället har ett väldigt känt problem. 3 av 4 unga föräldrar går inte ut gymnasiet.

Det är inget jag sitter och hittar på utan ni kan hitta uppgiften här.

Ni som är lite mer intresserade av problemet. Ungdomsvårdsyrelsen har en skitbra pdf-fil här.

Statistikbilden ovan har jag hämtat just från Ungdomsvårdsstyrelsens sida. Där har man ett projekt om just unga föräldrar. Det finns till och med ett STATLIGT uppdrag. Som slår fast att unga föräldrar får ÖKAT STÖD att slutföra sin utbildning. Det HÄR är ett uppdrag från Regeringen, aka Utbildningsdepartementet till Ungdomsstyrelsen.


Problemet är bara att när jag försöker prata med olika instanser om vår situation så bankar jag huvudet i väggen gång på gång och ingen verkar över huvudtaget känna till att ett sådant projekt pågår överhuvudtaget. Ingen har börjat närma sig problemet eller äger det eller gör något åt det.


Alla jag pratar med i kommunen beklagar att någon annan inte gör något och hänvisar mig till falkenberg kommuns Familjecentrum som arbetar med målgruppen unga föräldrar. Och där har man föräldrargrupp för de unga (upp till 23!!!) en dag i veckan, där man fikar ihop. Den här verksamheten kan man också läsa mer om på Region Hallands sida. Och visst, där har min dotter lärt sig att rutiner är bra, man går igenom vad som hänt sedan sist och sen har de gjort himla söta geléljus också, som står och pryder så fint.

Det är skitbra att veta att hon har en dylik verksamhet i ryggen och att hon går dit och att ... jae... vad? Ursäkta mig, verksamheten är trevlig. Den fyller en funktion. Den är besökt. Det ser bra ut på papper. Men hur går det för de unga föräldrarnas situation?

Förändrar den någon prognosbild, får något resultat?


En liten resumé för er som inte vet.

*Min dotter blev mamma i våras vid 16 års ålder.

*Hon går på gymnasiet. Utan att någon annan kan ta ut någon föräldrarpenning eller uppbära någon ersättning för att ta hand om hennes dotter, och hon får ingen barnomsorg innan barnet fyllt 1.

*Hon får inget stöd för förkortad skoldag. I praktiken omöjliggjordes det, trots att planen från början var att hon skulle gå i skola på förmiddagar, eller halvdagar. Vissa dagar skulle hon kunna plugga hemifrån.  

*Skolan erbjuder ingen lösning där hon kan ta med barnet.


Valen man har som ung mamma, är altså att någon tar hand om barnet utan ersättning för sin försörjning.

Eller att den unga föräldern låter bli att gå i skola.


Ja, man kan vänta ett år. Men titta på statistikbilden ovan och så applicera det på en faktiskt verklighet. Finns det NÅGOT tänkbart skäl till att unga föräldrar INTE väljer utbildning? Jag kan ge er minst tio skäl till det. Men alla stupar förstås på att det är individens eget val.

Det är det INTE.  Vi MÅSTE tänka om och tänka rätt.

Det här är absolut ett samhälleligt misslyckande och inget annat.

Problemet är att ingen tänker ta något ansvar för målgruppen. Man slår ut med armarna och säger: "vi gör vad vi kan". Bullshit. Kommunen -åtminstone i falkenberg- gör INTE ETT SKIT utan individen med nätverk är helt dumpade åt sig själv.


Nu pratade jag med områdesansvarig för barnomsorgskön häromdagen. Det enda de kunde lova var i princip att hon INTE kommer att erbjudas barnomsorg när barnet fyller 1 i samhället där vi bor, pg kön är för lång.

Man kan inte heller i falkenbergs kommun ens vid synnerliga behov, få barnomsorg innan barnet är 1.

Därför ringde jag föräldrarverksamheten för de unga, kunde de kanske hjälpa till med att åtminstone få en förtur i barnomsorgskön så att hon får plats när hon fyllt 1?

Men nej. Till det hade de inget mandat. Det finns inget förturssystem, inte ens för unga föräldrar som behöver en gymnasiekompetens.

Men hallå.

Snälla Falkenbergs kommunstyrelse Hur kunde det bli såhär? Har ni inte alls hört talas om att det här är en eftersatt målgrupp med en problematisk prognos när det gäller arbetsmarknad och utbildning? Och ser ni inte att det här kostar hur mycket pengar i försörjningsstöd och annat i längden?


Faktum är att ingen i vår kommun, och inte i många andra kommuner heller, gör något särskilt för målgruppen. Några undantag finns, men de är inte många. När problemet hade varit så enkelt.

*Öka tiden för familjecentrums unga mödrar-aktivitet.

*gör ett samverkansavtal mellan soc och bun.

*Anställ en lärare och rikta en verksamhet tre förmiddagar i veckan för unga föräldrar som inte har gjort klart sin gymnasiekompetens.

*Få igång ett fungerande förturssystem för föräldrar upp till 21 som inte gjort klart sin gymnasiekmpetens, så att de så snart barnomsorg erhålls kan gå in i den vanliga gymnasieskolan?


Varför inte börja prioritera unga föräldrar skolgång;, på sikt blir det inte ens en kostnad i jämförelse med vad det kostar att INTE göra något.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Söndag 28 jan 19:10


    och det är seriöst en smärre identitetskris efter att ha pluggat några år... har ju liksom "varit på väg" någonstans i evinnerliga tider även om det liksom inte gick på räls hela tiden jag läste på webbredaktörsprogrammet. Tyvärr kajkade min...

Av Gitte - 20 juli 2017 22:23

Sommar är lite av en röjperiod för mig, i synnerhet i år när jag dels inte pluggar och dels inte jobbar. Det blir lite mer aktuellt att röja ut lite här och där. Sen har jag ju hittat Konmari också som gör att jag reflekterar över att vissa saker bar...

Av Gitte - 3 juli 2017 22:34

  Det har varit en väldigt lång vinter i år måste jag säga. Som i väldigt väldigt lång och den tog liksom inte slut förräns häromdagen, dvs, nu, mitt i hösten som råder nu (här tänker jag på väder och inte årstid). Jag började ju plugga på webbred...

Av Gitte - 18 december 2016 01:31

  Varmt välkomna alla som följer Retrobloggarnas julkalender. Den här gången går stafetten till mig och det är precis lika roligt varje år att få gå och suga lite på julkaramellen inför sin dag och bestämma vad man ska skriva om. I år har jag spru...

Av Gitte - 9 oktober 2016 13:54


  8000 foton.  8000 foton... Det är några st. Då är inte alla tusen som microsoft försnillade under andra uppdateringen av win10 med. Dem kan vi aldrig återskapa. Men mitt liv känns mer komplett, i varje fall är hålet från flera år reparerat...

Presentation

Translate

Mitt tradera, Bortbytingen@

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se