Direktlänk till inlägg 25 augusti 2012

GIL - dockan med Cerebral Pares (CP).

Av Gitte - 25 augusti 2012 18:22

 

Då kom det äntligen en Gil-docka i min brevlåda.

SOM jag har LÄNGTAT efter att få se henne i verkliga livet.

Jag har följt henne på facebook, CP-dockan GIL.

Har läst om henne och följt artiklarna som skrivits och sett beskrivningen på henne, skrivna av skaparna själva förstås.

 

Och ja, ja ja, jag ser vad det står.
Jag ser cynismen.

Jag ser frustrationen.

Jag kan nog till och med FÖRSTÅ och RELATERA till varför man skapar den här leksaken för detta ändamål.

Men!


Jag har inte kunnat släppa att det här är en docka som fyller ett behov som finns hos ALLA, inte bara för att få människor att inse hur de själva vårdar eller betraktar individer på ett särskilt sätt, som lite snett från ovan, att man ömkar eller talar över huvudet på människor som är fullt kapabla att tala för sig själv utan faktiskt även som pedagogiskt verktyg eller helt enkelt som alla andra dockor, som rolleksobjekt. För ALLA barn!


Jag har inte något barn med Cerebral Pares. Men jag har fött ett barn med Läpp käk och gomspalt. Jag sätter inga likhetstecken på dessa funktionshinder i sig, mer än att det finns ett synligt märkbart funktionshinder som utmärker sig i vissa situationer mer än andra mer än att det bara syns. Och jag tror att vi som får barn med ex cp eller med lkg, eller andra funktionshinder som syns, faktiskt lär oss rätt mycket om bemötande när vi kommer med våra små barn. Och vi får snart lära oss att avdramatisera, överse, förstå, inse, acceptera och att tolerera att alla människor inte är födda med knivskarpt intellekt. Och så får vi trösta oss med att dumhet förmodligen också är ett funktionshinder man inte själv kan rå för. (Fast ibland hade det varit JÄVLIGT skönt att få sparka dem på smalbenet istället... det är en underdrift).  


För faktum är att en del människor bär sig jävligt konstigt åt när ett barn är fött med en uttalat synlig defekt. Eller som inte funkar som andra. Eller som behöver vissa hjälpmedel för att klara en funktion.


Hur som haver. När han var liten, om ni bara visste hur mycket jag hade önskat att det hade gått att hitta en docka med lkg.

Ett identifikationsobjekt. För honom. Någon som var som han. Jag TROR faktiskt att han hade haft god nytta av det många gånger och att det hade varit sunt för honom dessutom. Och för hans syskon. Och kanske för andra barn som inte hade mött barn med lkg, men som visste någon som hade en docka eller som hade en på dagis. Då hade det  kanske inte hade varit lika konstigt när de mötte honom första gången.

För även barn kunde reagera väldigt starkt och olika.

Tror fan det.


För dockor över lag, är ensriktade, är söta, följer en utseendenorm eller ett ideal för hur "barn" skall se ut, eller hur vi helst vill att de ser ut, och vi förser våra ungar med söta och gulliga och vackra dockor, utan att reflektera över varför vi gör som vi gör. 


DÄRFÖR kan jag inte låta bli att ÄLSKA tanken på en docka med CP.
INTE bara för att väcka debatter, ( I löööv bilderna av henne på pride!) hon funkar skitbra till det! MEN, jag hoppas att MINST varenda jävla dagisavdelning i HELA jävla sverige skaffar sig en egen GIL så att varje unge får möta henne för kanske finns det på många dagisavdelningar ett barn som inte riktigt funkar och ser ut som alla andra, och då behöver det varken vara så jäddrans märkligt eller underligt eller märkvärdigt för vi är ju vana vid dockor som GIL!


Så fan, MASSOR AV GILS ÅT FOLKET! Låt oss indoktrinera våra barn till att se och omge sig med ALLA redan från det att de är små, så att vi får avdramatisera både funktionshinder och utseendeavvikelser redan från början!  


Min Gil fastnade hos mitt barnbarn förstås. Jag VILL att hon skall se saker för vad de är och inte för vad de ser ut att vara. Det är nog den bästa gåvan man kan ge ett barn som man verkligen älskar. (Dvs, ambitionen, sen vet man ju aldrig var man landar i sista ändan man kan bara göra sitt bästa). TYCKER JAG, tralala.


Minna är 1,5, och ja, hon såg nog att Gil inte var som de dockor hon hade tidigare redan när hon låg i paketet.

 

Hon var djupt allvarsam och koncentrerad...


Och det var liiite odd att hon räckte ut tungan... (det får man ju inte, det vet hon...)

 


Men, efter en noggrann undersökning bekantade de sig länge och väl...

 


... och se på fasen:

 


Har inte GIL kommit hem till sin nya mamma?

 

Och gissa i vems säng hon sover ikväll?


Vill du ha en egen eller till barnomsorgsgruppen? Du hittar henne HÄR.

Det är nämligen ingen leksaksgrossist som har nappat. Korkat va??


Ps, jag har dragit och slitit och inte hittat några lösa farliga delar någonstans! Såhär säger Gil själv: "

Förresten är jag CE-märkt och har därmed genomgått de krav som finns på dockors konstruktion". Så hon kan TRYGGT användas som leksak av barn!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Linda Kärki

28 augusti 2012 09:04

Oj vad bra skrivet! Tänker på en vän till mig som behöver rullstol för att ta sig fram - hen berättade om önskan om en docka eller nåt som hade rullstol. Behöver jag säga att det inte fanns nån?

Tänk om det kunde finnas dockor, tomtar, troll, (ja vaffan som helst) med CP, gomspalt, som var överviktiga, som hade rullstol, som var androgyna, som har kort hår, ja.. som såg ut som människor gör.
Och tänk om nån kunde bränna upp Barbie.

Peace!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Lördag 23 feb 16:56

  NI som hängde i min blogg "förr" dvs, när den var aktiv minns säkert att jag har ett stort antal vintage nibs eller stålspetsar till pennskaft från en gammal bokhandel som skulle byta ägare efter generationer i samma familj. De nya ägarna visade t...

Av Gitte - Fredag 22 feb 10:45

  Jag fick nyligen in ett litet ljuvligt parti knappar från en nerlagd gammal manufaktur i Dalarna. En hel del jättefina och ganska mycket färgglada bruksknappar. Men sen var det en stor del svarta och vita och grå och bruna knappar. Oftast har jag ...

Av Gitte - 5 juni 2018 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - 3 juni 2018 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - 29 maj 2018 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se