Direktlänk till inlägg 8 november 2015

Finsk Kaffeost med Obh-nodicas nya visp-termometer

Av Gitte - 8 november 2015 19:34

Nu står julen för dörren och det är dags att se över julrecepten och allt man tänker att man vill eller måste göra.
Jag tänker alltid att jag skall ge mig på fransk nougat och praliner med tempererad choklad, för att inte nämna danska hårda karameller som jag fick som barn och liknande men det blir aldrig av. Att jobba med en stektermometer blir aldrig riktigt bra, och jag känner aldrig att jag vet vilken temperatur det är jag mäter. Är det vätskan eller smeten eller är det kastrullens bottentemperatur? Så jag hoppar oftast, detta efter några halvtråkiga resultat som inte ger merlust att prova att göra om det. De senaste åren har jag noterat att det kommit en slev med termometer på marknaden men en slev känns inte alltid optimalt att jobba med. Att ha den bara som temperaturmätare har inte heller kännts relevant. Men nu ska jag prova OBH-nordicas nya produkt, Celsius Whisk.  


Då jag inte riktigt kommit till årets julförberedelser ännu fick det bli ett annat recept jag inte alltid lyckas med. Finsk - eller nåja, för mig är det en finsk delikatess i alla fall- Kaffeost, eller Kahvijuusto. Ps, i brist på rätt tjocklek på mjölk blandar jag mjölk och grädde. 

 

Det första jag noterar är förstås att siffrorna är upp och ner. Jag är ju vänsterhänt. För att kunna läsa av dem får jag vrida till. 
 

Men det är förstås inget stort problem. Vi vänsterhänta är vana vid att högerhänta är normen och anpassar oss bäst vi kan, och det här är inte oöverstigligt. I värsta fall kan vi förstås läsa uppochnerpå, för det har vi också tränat oss på under årens gång. 
 

Vispen går inte ända ut i vispens topp. Det här innebär att man inte riskerar att få en felaktig temperatur av kastrullens varmare botten. Det är vätskan man får temperaturen på. Inget annat. Skitbra! 

Vid 37 grader ska kastrullen lyftas av värmen. Det slår över snabbt från 36,9 till 37,1. Jag har järnkoll med den här vispen. Och lyfter av. Men vad händer då?

 

Jo, vätskan fortsätter att öka temperaturen hela 0,9 grader. Ostlöpen skall i vid 37. Hade jag nu bara tempererat under tiden jag värmde hade jag haft i löpen nu, utan att efterkontrollera gradantalet, eftersom jag visste temperaturen när jag hade avbrutit uppvärmingen. Jag undrar hur många gånger jag har gjort samma sak med degspad och därmed övertempererat jäst...

       
   Då har det fått svalna till rätt temperatur och jag slänger i löpen. Nu ska det stå och stelna och kallna och sen fortsätter jag receptet i enlighet med länken i inlägget ovan. Men alla vet förstås hur finsk kaffeost både smakar och ser ut så fler ord om det är överflödiga, eller hur? Om ni INTE vet så testa att göra en omgång av den underbara gnissliga osten som är världens bästa kaffetilltugg. 
 

Då ska vispen diskas. Och det är förstås inget problem eftersom den är isärtagbar. Termometern kan användas utan visp om man så önskar någon gång. Men den kan förstås inte slängas in i ugnen då handtaget är plast men något ska vi ju självklart kunna använda den där jäkla köttermometern vi har sedan tidigare. 

Mitt betyg blir absolut fem toasts av fem möjliga. Thanks, Obh-nordica. I love it! 


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Tisdag 5 juni 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - Söndag 3 juni 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - Tisdag 29 maj 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Av Gitte - Söndag 27 maj 20:33

  Idag har jag gått igenom lite spridda högar av tidigare beställda eller reserverade tapeter där köpen aldrig slutförts.    Är någon variant av intresse så går det bra att höra av sig. Just nu till bättre pris än vanligt om ni tar allt som finns...

Av Gitte - Fredag 25 maj 18:32


  Bara så ni vet, jag behöver tömma lite på gamla tapeter och behöver samtidigt få in lite cash så mina fordringsägare blir nöjda i slutet på månaden. Av det skälet så är jag lite extra välvillig att lämna extra rabatter vid köp av 3 rullar tapete...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se