Direktlänk till inlägg 6 december 2015

Retrobloggarnas julkalender lucka nr 6: Pappersbonader

Av Gitte - 6 december 2015 00:00

 

Då var det åter dags för Retrobloggarnas julkalender och stafettpinnen är min för dagen.

Vi har nu -allaredan- den 2a advent och tiden springer iväg som tåget. Eller så är det bara jag som "ska bara" allt för länge som vanligt. 
Något jag SKULLE gjort klart för länge sedan är att gå igenom de här högarna. 
   

Men det har jag ju inte gjort så ni får hänga med när jag nu äntligen fick ändan ur vagnen och tummen ur örat och fick det gjort. 
Det här är då gamla pappersbonader från ett gammalt lager. Jag visste själv inte vad det fanns för motiv, för ni ser hur ordentligt de flesta av dem är omslutna av omslutspapper. Endast ett nummer och ett pris (som sträcker sig från 55 öre till 2,75 tror jag det var.). 
 

Just pappersbonaden är så vitt jag har förstått en ganska speciell del av den svenska vardags- kulturhistorien, som tillgängliggjordes i övriga norden. Min mormors gömmor i norra finland innehöll ett flertal pappersbonader och hennes utedass hade några uppsatta året runt. Man skulle ju liksom ha något att titta på när man nu ändå satt där och frös ändan av sig i trettio minusgrader, eller hur? 

 

Trycktekniken var så utvecklad att man kunde börja trycka upp bilder till en rimlig kostnad under slutet av 1800talet. Det är också då någon gång (närmare bestämt1881) som Jenny Nyström illustrerar Viktor Rydbergs dikt Tomten. När läsare börjar klippa ut hennes bild och sätter upp det på väggen lär pappersbonaden vara född  och jag fick återberättat en gång att en del av konstnärerna i början själva åkte runt och knackade dörr hos bönderna och sålde av sina kort och bonader. Pappersbonaderna har sedan sin storhetstid under 40-50talet. Nu är ju inte dessa bonader tryckta då utan de från en något senare upplaga och teknik. 

Det måste vara någon gång under 50-och 60talet och kanske en bit in på tidiga 70-talet som man tryckte upp bonader av fotografier(?), liksom de ovanstående två och denna nedan: 
 
Sorry för blänk, tyvärr medgav inte fotografens kunskap hur man skulle blev av med det. Notera gärna de nordiska flaggorna.


Jag kan undra om man idag skulle låta trycka upp fotografier av barn och personer och fastigheter för att gemene man skulle hänga upp dem som utsmyckninghos sig? Att man gjorde det då är tveklöst och upplagorna ska ha varit stora även för förstagångstrycken. 
Flickan är dock bedårande så henne ska ni få en närmare titt på: 
 

Ni ska få ytterligare en liten närmare titt på denna fotobonad. På de allra flesta bonader kan man hitta antingen upphovsman till motivet eller en liten stämpel som anger vilket tryckeri de kommer ifrån. 
 

Just denna är från Gerhards förlag. Gerhards förlag är inte verksamt idag, men de producerade bland annat bonader och vykort med dalamotiv och de skall ha huserat i Leksand. (Axel Eliasons förlag ska finnas kvar och sägs trycka upp en del efter gammal förlaga) Tyvärr verkar det vara svårt att hitta mer exakt historik kring förlagen men någon gång tänker jag gräva lite mer i det där. Jag ska inte plåga mer med bilder på var och en av bonaderna, men för den intresserade som vill se; så kommer det lite fler signaturer och tryckstämplar här. 

          

Bonader kunde man köpa på lite olika ställen, just dessa kommer ju från en lanthandel som hade lite av varje i sitt sortiment. Jag har tidigare haft gamla bonader från en gammal måleributik. Vidare har jag haft bonader från en gammal bok- och pappershandel, men postorderföretagen distribuerade också ett oerhört antal bonader ute i landet. Det går inte att låta bli att spekulera i, om de blev folkliga för att priset gjorde dem återkomliga för alla att konsumera, och man kunde byta ut dem efter varje årstid; då man tryckte såväl påsk som vinter som höst som sommar-motiv utan de rena julmotiven. Vid tiden för mitten av femtiotalet skall det ha distribuerats miljontals bonader och de fanns i var mans hem. 


Smala remsor vet jag knappt vad man hade dem till? Dekoration över spiskransen? Vet du? lägg gärna en kommentar! Men ljuvliga är de. 

Tomtebarna tåls att ses på närmare håll.   

 Vidare var den här julklappsetiketten lite kul. Limmet på baksidan liknar det vi har på frimärken idag, den skall vätas blöt innan den sätts på.

 

Och den HÄR, hade hög nostalgifaktor för mig, så den får jag ju hellre sätta upp med en gång innan den kommer bort igen.

 

Härmed blev det en lucka mindre kvar att öppna innan det är jul. Ses vi inte innan så får ni alla ha en riktigt riktigt god jul och ett gott nytt år! 


Har du missat ordningen i Retrobloggarnas julkalender så följer den här: 


1 dec - Carina - Precis en sån, www.precisensan.com/blogg/

2 dec - Erica - Mangania du älskade.... & lite till www.manganiadulskadeolitetill.blogspot.se/

3 dec - Anna Hammarström - www.ljuva50tal.blogspot.se/

4 dec - Yvonne Odsberg - www.50-talskeramik.se/

5 dec - Otilia Bogen - www.frokenotilias.se

6 dec (sön) Gitte -www.bortbytingen.bloggplatsen.se

7 dec - Martina Eriksson - oldshitandstuff.blogspot.se

8 dec - Emma Frey Skött - www.tantemmasbravader.wordpress.com/

9 dec - Anna Sandberg - www.retrolux.blogg.se

10 dec - Carin Söderström - audreyfennochalltfint.wordpress.com

11 dec - Ann-Charlotte Åkesson - teakochorkideer.blogspot.se

12 dec Cen Risén - retroknoppen.com

13 dec (sön) Bill - www.billjournalen.blogspot.se/

14 dec Laura Patnaik - orange-retro.blogspot.com

15 dec Jan Johansson - http://jjform55.blogspot.se/

16 dec Erik Dellgren - faaglarna

17 dec Benny Movarp - http://www.porslinsbloggen.se

18 dec - Ida Augustsson - http://retroida.blogg.se/

19 dec - Eleonore Lundkvist - elundkvist.wordpress.com

20 dec (sön) - Eli - http://femtiotalsjakten.se/

21 dec - Susanne Mellberg - http://vintagespyglass.blogspot.se/

22 dec - Helen - Retromania.se

23 dec - Carina Öhman - http://precisensan.com/blogg/

24 dec - Gunilla Norström - fyndeller ej http://gunillas-fynd.blogspot.se/


 
ANNONS
 
Ingen bild

yvonne

6 december 2015 10:49

De smala är nog festremsor som lades i mitten av bordet när man bara hade vita dukar.

 
madelein

madelein

20 december 2015 11:41

Min mamma har en förkärlek för tomteparader

http://www.madelein.se

 
Khina

Khina

21 december 2015 22:23

De smala bonaderna heter (dörr)fris och sattes upp som prydnad ovanför dörrkarmarna förr.
För all del kunde de nog även nyttjas som festremsa såsom Yvonne föreslog... Ofta levde man efter Kajsa Vargs motto - man tager vad man haver.

http://gamlakonsum.blogspot.com

Gitte

21 december 2015 23:22

Åh, supertack! Det kändes genast väldigt logiskt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Söndag 20 maj 22:15


  Då var det baske mig söndagskväll IGEN! Asså, inte undra på att man blir gammal om veckorna skall springa iväg i den här takten. Känner mer eller mindre som om veckorna bara innehåller tre veckodagar; Måndag, sen är det Fredag och sen är det Sön...

Av Gitte - Torsdag 17 maj 14:42

  Vi lever i en fantastisk handarbetstid. Jag har aldrig skådat dess like under min vuxna livstid. Annat var det förr när vi halvsekelåringar var barn, då satt minsann varenda mormor och farmor och stickade och spann och vävde och sydde. Men våra ...

Av Gitte - Tisdag 15 maj 21:42


  Idag har jag egentligen kommit fram till att jag ska göra en liten serie blogginlägg, och jag HADE tänkt börja idag. Men så blev det så varmt och soligt att det bara inte gick att göra annat än att försöka vistas lite ute. Och inne när man behöv...

Av Gitte - Måndag 14 maj 20:36


  Tapeten på bilden här är en av de gladaste retrotapeterna jag har sett tror jag. Motiv av Tage Möller, Sommaräng. Den är verkligen somrig. Den här säljer jag metervis, om någon är nyfiken. Ligger här, dyr, men det går alltid komma överens om pri...

Av Gitte - Söndag 13 maj 22:30

                          Jag hade egentligen kunnat fylla sidan med hur många bilder som helst, men gissar att även minibilderna i bloggen blir belastande för dig som kommer hit med mobilen? (Lägg gärna en kommentar om effekt när jag...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se