Senaste inläggen

Av Gitte - 4 maj 2018 16:03

 

Jamen det är ju så länge sedan jag slutade blogga regelbundet att jag har massa saker jag inte lagt upp här. Bland annat har jag gallrat lite i min Heikkiläsamling och lagt upp en del klänningar i min traderabutik för en tid sedan. 
Den här är bara så fantastisk att örsnibbarna krullar sig. 
Den hittar du här. Storlek 34. Aldrig har ett bal på slottet varit så långt bort... Den är helt fantastiskt skuren! 

 

Och den här är också en personlig favoritmodell. Storlek 38. Älskar hur de har lekt med spets och dekor. Hittas HÄR

 

 


Sen förstås, en kul medaljongklänning. Very very very speciell. Finns HÄR
 

Som sagt, väldigt speciell. Och uttrycksfull. 

 

Sen är det denna som jag nog inte tycker är den mest intressanta designen eller modellen som de har åstadkommit, men en Heikkilä är en Heikkilä, och troligtvis är den finare i rätt sammanhang. Tyvärr saknar jag bältet, så den ligger ute till ett riktigt fyndpris för att vara en Heikkilä. Med bälte har jag sett den runt 60-70 Euro på finska sidor tidigare. Ur det perspektivet vågar jag nästan påstå att mina priser inte är särskilt höga om man tänker efter, trots att det kan tänkas så vid hastig anblick. 

   ANNONS
Av Gitte - 4 maj 2018 15:28

 

IDAG ska jag hålla på med knappar HELA DAGEN tänkte jag när jag gick upp. 
"jag ska bara"....
kolla mailen, 
kolla facebook, 
ta en macka och en kopp,
säga hejdå till sambon som ska till jobbet, 
kika en gång till på facebook,

ser ett inlägg om stilmönster och "jamen just det, såna har jag ju liggande" 

leta efter det jag har liggande

inte hitta det jag har liggande,

ta en kopp kaffe till medan jag kommer på var de ligger, 

uppröras över senaste nyheten om invandringspolitik, 

diskutera den en stund -tills jag inser att jag stångar huvudet i väggen IGEN, helt i onödan- 

planera vad jag ska göra när jag kommer igång med knappar, ska jag uppdatera sånt som är slut i butik eller fota nya varianter? 
.. och sen gick dagen till spillo igen. Det gör den så FORT jag ens ANDAS i min hjärna om att hålla på med knappar nu för tiden. 
Men nu så baske mig är det dags. Och dagen har faktiskt trots allt ganska många timmar kvar. 
De ovan hittar du här, och 
De nedan är jag inte ens säker på om de ligger ute ännu eller ej men det vet jag strax. 
 


Sen är det dessa: 
 

Skärpspännen, ca 3,5 x 5 cm i guldmetall från gammalt lager. 
1 st 10:- pp, 
10 st 75:-pp. 
Större antal lämnar jag mängdrabatt på då, så bara maila önskat antal till mig på bortbytingen@telia.com
ANNONS
Av Gitte - 2 maj 2018 11:56

 

Jag följer en hel del miljögrupper och även en miljövänlig städgrupp på fejjan. Inte för att jag gillar att städa. Det gör jag INTE helt utan att underdriva, men NÄR jag gör det så går jag all in. Mitt hem är snarare något som kan få mig åtalad för förargelseväckande beteende och som skulle kunna innebära vite för att någon miljöparagraf för nedskräpning slår in. Jag älskar gruppen "Family living - the true story" på Facebook för den är typ den enda som får mig att känna att "ok, såå jävla illa är det inte heller". Men ibland måste man, och då vill jag göra det med så liten påverkan som möjligt. 
Jag såg dialoger om Fulgentin på Retroforum 2010 första gången, och där satt jag idel öra och "Kikarbara"-de. Men jag hade en jävla dålig erfarenhet med mig... Ett trist minne när jag hade putsat fälgar och övrigt chrome på min dåvarande pojkväns jänkare inför 1a maj. Då kom hans kompis som jobbade på Chromeverket i Falkenberg och nästan skrek: 
-För helvete, använd inte autosol. Håll upp det i solen ska du få se varför. 
Så det gjorde jag. Och se på fan. Tusen tunna repor i ytan. Det var typ sista gången jag använde autosol eller putsade chrome. 
Sen dröjde det ändå ända till 2012 innan jag gjorde mitt första försök med Fulgentin. 
 
När detta sen hände var olyckan framme när mormor försökte multitaska och både passa barnbarn och putsa barnvagnschassi. 
Paniken som uppstår när man hittar en putsmedelstrasa i munnen på ett krypbarn, och lugnet som inträder när giftcentralen sagt sitt... 
 

Och här står jag fast. 
Är Fulgentin 100 & miljövänligt? Asså. Nej. Inte om vi skall vara petiga. Det innehåller vit petroleumbaserad mineralolja (aka vaselin) men slutsatsen blir ändå: "Produkten klassificeras som ej miljöfarlig.". I förhållande till vad andra produkter innehåller eller de skadeverkningar de har vid framställan blir det ändå himla svårt att hitta något som är mindre miljöskadligt. Och en annan sak är att det tillverkas i Sverige och är en så gott som helt och hållen svensk produkt. Det betyder naturligtvis att de vid produktion måste förhålla sig till vår miljölagstiftning och att utsläpp är kontrollerade. Prismässigt är det förmånligt och en flaska räcker mycket länge, (givetvis beroende på användningsgrad) och jag vet vid bruk att det går åt väldigt mycket mindre än man tror utan större andel spill. Det är dock lättflytande så häll försiktigt! Här gör jag bort mig gång på gång och glömmer det mellan bruken. 

En dag satt jag och kikade på deras facebooksida. Men altså. En produkt som jag TROR finns i de flesta retro-hem och under 200 gillare? Varför? Vi borde ju definitivt visa stöd och gilla och dela. Men där i den frustrationen så kom också tanken att jag kanske skulle ta in en låda och sprida vidare själv. Sagt och gjort, nu står det lite drygt en halv låda kvar, så behöver du en, är det bara att gå in på hemsidan. Finns det ingen återförsäljare nära dig så kan du kika på min traderabutik eller lägga en kommentar här nedan så löser vi det. Jag kommer inte sälja mig rik på Fulgentin på något sätt men om vi alla hjälps åt att få fotogenbaserade produkter med sulfater från butikshyllorna så gör vi en liten insats för kommande generationer i varje fall. Så tänker jag. 


En sak kommer jag aldrig våga påstå och det är att Fulgentin tar bort alla fläckar på Teak. Det beror säkert på var de ligger. Men jag har gjort ett litet försök. Nu några dagar senare är det fortfarande finare än det var när jag började och ytan har torkat in. Jag var noga med att torka bort allt "övermatning" dock. Jag har sett en del ha synpunkter på att ytan blir oljig men det har jag själv inte upplevt. Jag råkade övermata min trasa, gned in och gned lite överallt. Eftersom det innehåller fett så löser det smuts. Sen tog jag en ny trasa och torkade av överflödet (med tanke på övermatning) och sen polerade jag rent med en torr trasa igen. Övermatningen använde jag sedan på mer trä så det inte gick till spillo eller bara släpptes ut i något avlopp vid tvätt av trasor. 
 
Här var både en glasring och vit mjölkig fläck säkert av värme, under lacken (litet Teak glasunderlägg från Karl Holmberg, Götene). 
 
Ovanstående bricka är nr 2. Den mjölkiga fläcken under lacken finns kvar även om den ser bättre ut. Ringen kan forfarande anas men den är inte så uttalad som från början. Men ingen kan säga att den blev PERFEKT. Bara BÄTTRE. För mig räcker det fint. 

Gjorde ett extra litet test på en bil som stått ute i många många år. 
 

Att det blev den blev mest för att jag letade efter en chromedetalj och på min saab är det mesta i plast. Men sagt och gjort, det här såg ut att vara ett helt omöjligt uppdrag. 
Jag kladdade in runt handtaget. 
 
Sen torkade jag några gånger till och polerade av överflödet. (Ser ni snigeln på sidan som ville vara med på bild?)
     
Det tar inte rost men är det bara puts man vill åt så finns det en Fulgentin (finns inte hos mig) i flaskor avsedda för bil- och mc-bruk. Men jag har använt universalflaskan. Innehåller verkar inte särskilja sig egentligen. 

Sammantaget; En flaska Fulgentin borde finnas i varje hem. Stjäl den, köp den, få den, vad du vill, men ÄG den. Köp den var tusan du vill! Vi är flera i bloggosfären som säljer om den inte finns i handel nära dig. 
 

Av Gitte - 28 januari 2018 19:10

 


och det är seriöst en smärre identitetskris efter att ha pluggat några år... har ju liksom "varit på väg" någonstans i evinnerliga tider även om det liksom inte gick på räls hela tiden jag läste på webbredaktörsprogrammet. Tyvärr kajkade mina ögon ihop efter längre tids cortisonbruk och man kunde så smått även konstatera att jag hade ögonsarkoidos. Mindre kul. Därför tog jag istället tag i tidigare studier "sålänge, tills jag kunde göra klart de sista ynka poängen på webbisen" men det slutade helt enkelt med att jag inte har kunnat slutföra de sista 21,5 hp på webbredaktörsutbildningen och frågan är om jag någonsin kommer göra det. Det får tiden visa... börjar mer än gärna plugga igen. Istället tog jag kandidat i sociologi och den sista kursen jag läste (socialrätt/speciell förvaltningsrätt) kan nog varit det roligaste jag någonsing läst. Sörjer att jag inte visste det som ung för då hade jag lätt fortsatt på juridiksidan. Men vad är väl ett bal på slottet? 

Nu är jag tillbaka och försöker ruska liv i min traderabutik och alla gamla knappar och dekorband. Det går långsamt framåt. Missa inte att ta en kik HÄR. Det hade ärligt talat varit lite av en ynnest för det sägs att man ska överleva även efter CSN. (hurr). Klänningen på bilden lade jag upp där häromdagen. 

Jo, insta finns jag på. Kika gärna där. Har bytt namn till bortbytingensnabelatradera eftersom det framförallt kopplas till knappar och tapeter och grunkor som ska avvyttras. Kika gärna in där och följ! Jag följer självklart tillbaka. 


Av Gitte - 20 juli 2017 22:23

Sommar är lite av en röjperiod för mig, i synnerhet i år när jag dels inte pluggar och dels inte jobbar. Det blir lite mer aktuellt att röja ut lite här och där. 
Sen har jag ju hittat Konmari också som gör att jag reflekterar över att vissa saker bara inte skapar den sortens glädje att det känns som om man ska spara på det och att en aldrig kommer få god användning för dem i framtiden heller, butik ska jag ju aldrig mer ha och behöver jag ansiktsgalgar har jag ju andr att välja på (som alla är i Hokus Pokus-serien). 
Ett exempel är dessa två ansiktgalgarna: 
 


Som faktiskt ligger ute på tradera just nu och går ut på måndag kväll (den 24e Juli). 

 


De har lite mer repor än bild lyckades framvisa men inga större skavanker. Men visst är de använda och brukade och har säkert legat i en låda och skramlat några decennier. Men passa på. Inte helt lätta at hitta, säger jag som har letat efter Sabine i HokusPokusserien länge nu utan framgång. 

Inför hösten har jag kommit in på socialrätten så det blir minst en termin skola till. Sen får jag väl bestämma mig för om det är dags att knyta säcken och nöja sig med drygt 300 hp eller om jag ska fortsätta lite till. Men det ger sig, bara jag kommer på vad jag ska göra när jag blir stor. 

Nedan en liten photoshoplek när jag inte hittade en collagefunktion utan download. Nu har jag i alla fall med youtubens hjälp kommit fram till hur man skapar egna collage från scratch. Får leka lite till med det vad det lider för även om det tog tid var det faktiskt roligt. Nej, nedertext är inte centrerad. Och nedre bollen skulle nog varit spegelvänd och upp och ner, men tålamodet tog slut till sist.


 

Av Gitte - 3 juli 2017 22:34

 

Det har varit en väldigt lång vinter i år måste jag säga. Som i väldigt väldigt lång och den tog liksom inte slut förräns häromdagen, dvs, nu, mitt i hösten som råder nu (här tänker jag på väder och inte årstid). 

Jag började ju plugga på webbredaktörsprogrammet för sådär en snart tre år sedan. Jag skulle göra klart två, och är NÄSTAN klar, jag ska bara beta av några poäng i javaskcript. Att koda är inte och kommer inte bli min grej. Det räcker att jag tänker att jag ska börja gå och läsa och göra codeacademy-stegen så har jag mest lust att gå lägga mig. Då jag förra våren fick en släng av dubbelseende så gav jag upp allt vad distansstudier via internet heter ett tag, och kastade mig in på mammas gata där jag känner mig trygg. Först körde jag lite försiktigt med en kurs i handikappvetenskap, mest för att datera upp gammal kunskap eftersom läget har förändrats ganska mycket de senaste åren, och läste då "Diagnosticering och kategorisering" och sen tog jag C-nivå i sociologi i vår.

Och här är den. Äntligen klar och på väg upp på diva inom det närmaste.

 


Har iofs sökt lite andra kurser i höst men nu börjar det bli dags att banka in lite nuffror och duttar och slash och backslash och försöka förstå vad det är som ska göras... det är inte riktigt den sortens logik som ligger för mig, men skam den som ger sig. 


Men det här betyder förstås att massa annat blivit liggande.  Länge. Som i mycket mycket mycket länge och företaget har under studieåren gått på halvfart. Nu när skolan närmar sig slut för gott (eller ja, det ska jag väl inte säga, ett par planer finns som inkluderar skola) så börjar det bli dags att fundera på att a: antingen satsa på att vara företagare på heltid och på allvar, eller b: lägga ner det och göra något annat av mitt liv. Jag får ju trots allt tänka på att jag inte har såå långt kvar till pensionen vid det här laget. 

Men jag får se vad det blir. Än så länge har jag lite (eller mycket) tapeter och knappar kvar, så välkommen in och ta en kik i min traderabutik. 

 

Av Gitte - 18 december 2016 01:31

 

Varmt välkomna alla som följer Retrobloggarnas julkalender. Den här gången går stafetten till mig och det är precis lika roligt varje år att få gå och suga lite på julkaramellen inför sin dag och bestämma vad man ska skriva om. I år har jag sprungit runt i alla vrår och gjort decenniets storröj (nåja, jag är inte klar ännu...). Jag blev till sist nästan galen på mig själv som hade samlat högar med loppisfynd som inte kom en meter längre än till en halvsorterad hög och till sist fick jag själv nog. Jag har absolut förfärat insett faktum. Jag är bakformshoarder av stort format! På riktigt! 

Av något underligt skäl hamnar jag alltid i bakavdelningen på varenda loppis jag besöker; och där stannar jag och fipplar runt och är det något som garanterat hamnar i min korg är det omöjliga och möjliga bakformar av alla de slag. Det ska sägas att jag INTE är någon bakvirtuos. Jag bakar ytterst sällan numera, inte minst i perioder när jag ägnar mig åt LCHF, vilket jag gör till och från mer eller mindre konsekvent. Utan för själva nöjet efteråt att få bläddra i diverse kok- och kakböcker för att komma fram till vad de egentligen ska vara till.. 
 
Här är en liten båtformad bakelseform, och som ni ser har jag lokaliserat ett recept här: om ni har (det har nog de flesta av er) Sju sorters kakor, upplagan från 1965, så finns receptet på sidan 62. 


Det finns nog bara EN sorts bakverk som inte får saknas på vårt julbord här hemma för då blir det inte jul. Det är förstås finska julstjärnor. Helst dem som mamma har bakat. Och de behöver ingen form. Om man har är det en fördel med en bak-sporre men det går att göra dem utan. (Dvs, det är de där hacken som skall sporras till egentligen). Mina nedan är dock inte helt perfekta: de ska inte vara fullt såhär fluffiga och de har fått en liten för lång stund i ugnen men de funkar hur bra som helst fram till julafton tills jag får de riktiga. När jag ändå tänker på det måste jag nog se till att få lilla mamsens recept för egentligen är det inget annat som duger om jag får säga det.. (Detta recetptet är plockat från nätet men de blev inte helt hundra som sagt).


Stjärnor kan med fördel göras i olika storlekar. De pyttesmå undertill är ungefär en munsbit stora om man nu har händerna upptagna med annat (som att handarbeta kanske. Eller städa. Eller man fejsbookar). De stora är väldigt stora; helt perfekta för dem som bantar och som bara får ta en. 


Jag gissar att ni såg Kerstin Kokks inlägg igår om struvor? Struvor är riktigt roligt att göra men det är ett jäsickens jobb som helst ska göra innan köket fått sin årliga rejäla genomgång. Flottet kan som sagt hänga i luften, i synnerhet om man gör en större sats och kanske passar på att fixa klenäterna på samma gång... det stinker verkligen och sitter i hårbotten och kryper under huden... Klenäter kräver också sporre precis som stjärnorna. Struvor kräver ett struvjärn. Fjärilen är min personliga favorit men det finns en uppsjö olika motiv.

    

Just den här uppsättningen slängde jag faktiskt ut på tradera för jag hade lite fler än jag behövde för egen del upptäckte jag (...när jag röjde i mina hoardade högar). Där hittar ni även bakelseformarna på första bilden om någon nu blev lite baksugen. Men, det här var bara en utvikning apropå struvjärn, för de finns förstås på en loppis nära er, och det året runt.


Jag hoppas att vi ses vid bakavdelningen någon gång! Helst ska ni se till att INTE spara alla formarna till mig för mina skåp spricker snart i sömmarna och då överdrev jag inte ens... 


Stafettpinnen går vidare. Imorgon den 19e öppnas luckan hos Ann-Charlotte Åkesson; i Teak och orkidéer


Har ni missat något avsnitt, så har ni hela listan på Retrobloggarnas julkalender här: 
Ps, jag hoppas jag kan byta ut listan imorgon mot en komplett med alla datumen ifyllda. 


1/12
2/12
3/12
4/12 (andra advent) Vintage Spyglas Www.vintagespyglass.blogspot.seSusanne Mellberg @vintagespyglass
5/12 Tant Emmas bravader Tantemmasbravader.wordpress.com, Emma Frey Skött @tantemmas
6/12 Blogg - http://precisensan.com/blogg/ Insta - precisensanretro
7/12
8/12 Old Shit and stuff, Martina Eriksson, @oldshitandstuff
9/12 50-talskeramik, Yvonne Odsberg, www.50-talskeramik.se @vonne7777
10/12 Retroida, Ida Augustsson , www.retroida.blogg.se @retroida 
11/12 (tredje advent) Fynd eller ej, Gunilla Nordström, www.gunillas-fynd.blogspot.se/ @fyndellerej
12/12 En kopp kaffe med dopp, Frida Björkelid, http://enkoppkaffemeddopp.blogspot.se/... @enkoppkaffemeddopp
13/12 Fröken Otilias köksskåp, Otilia Bogen, www.frokenotilias.se @frokenotilia
14/12 kaksmulankarin, Karin Benjaminsson, @kaksmulankarin 
15/12 Porslinsbloggen, Benny Movarp, www.porslinsbloggen.se @herrmovarp
16/12 jan Johansson, jjform55, @jjform55
17/12 Kerstin kokk: kerstin.kokk.se instgram: kerstinkokk
18/12 (fjärde advent) Gitte Palo, www.bortbytingen.bloggplatsen.se @gittepalo
19/12 Teak och orkidéer, Ann-Charotte Åkesson, www.teakochorkideer.blogspot.se
20/12 Jenny Bäckström @yourdailydeco 
21/12 Retropellan, Eleonore Lundkvist, @retropellan
22/12 Retroknoppen, Cen Risen, www. retroknoppen.com @retroknopp
23/12 - Saax ögongodis, Sara Axtelius, www.saax.blogspot.se, @saaxsaax
24/12 - Retrolux, Anna Sandberg, www.retrolux.blogg.se, @retroluxanna


Av Gitte - 9 oktober 2016 13:54

 

8000 foton. 

8000 foton...

Det är några st. Då är inte alla tusen som microsoft försnillade under andra uppdateringen av win10 med. Dem kan vi aldrig återskapa.

Men mitt liv känns mer komplett, i varje fall är hålet från flera år reparerat även om fler hårddiskar återstår. 

Tipsar er om att lagra i moln eller ta regelbundna backups om ni vill slippa hamna här. En underskattad grej....

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se