Senaste inläggen

Av Gitte - 8 april 2015 16:09

 

Nu har jag gjort ett litet studiebesök i en fantastisk gammal knappbutik i Turkiska delen av Cypern, och jag hade turen att få träffa Munise själv. Hon har två butiker och det var en ren slump att jag råkade hitta den butiken hon befann sig i under dagen. Här står hon och visar sin utklippspärm. Ni må tro att den här fantastiska butiken (butikerna) är omskrivna både i Cypriotisk press och internationell press. 
Det är en smått fantastisk historia hur den 16åriga (fast det stod 18åriga i en amerikansk artikel, men då hon själv sa att hon var 16 så bör det absolut stämma) unga flickan startade sin handarbetsbutik som hon driver än idag vid 73 års ålder. 

Det var superintressant att se innehållet i butiken. 
 


 

     

De små bilderna är klickbara. 

Om du åker till Cypern och är intresserad av knappar så rekommenderar jag verkligen ett besök! Det går onekligen att gå runt där i timmatal och det finns mycket oväntat att se. Jag råkade själv läsa om den i en gammal artikel, men i den stämde inte adressen för en sådan gränd som det påstods existerade inte så vitt någon av de personer jag mötte sa, men till sist hittade jag en äldre man som bad en ung flicka visa mig vägen för de förstod precis vart jag skulle. Är du på besök i Grekiska delen av Cypern som vi var, så ta bussen till Nicosia. Gå från busshållsplatsen mot stan, men vik av första till höger. Sen följer du den vägen (utmed ett staket, med en avgrund ner) tills du kommer till en köpmansgata med butiker på bägge sidor (inte mer än sådär en kanske 250 meter eller så). 
Gå utmed affärsstritan tills den tar slut så kommer du till checkpointen och pass-tull-kontroll. Gå igenom bägge passkontrollanthytterna och sen kommer du direkt in på ett marknadsområde där affärerna ligger tätt tätt tätt, en Sok/marknad. Sen är det bäst att fråga sig fram men du är inte långt ifrån utan skall bara några stenskott ifrån början. Vi förvirrade oss lite så jag är lite osäker på om det var rakt fram ett kvarter, och sedan snett åt vänster. Men du skall få ett visitkort här du kan skriva av med RÄTT adress så du kan fråga dig fram. Pilen visar den av butikerna vi har besökt. 
 

Om du åker dit så ge mig gärna en liten kommentar efteråt! 


ANNONS
Av Gitte - 17 mars 2015 21:55

 


Skolåret går så snabbt att jag knappt hinner blinka. Bara en halv termin kvar på första året. 
Det är fantastiskt roligt måste jag säga. 

Känner redan nu att det här med att börja på att förstå photoshop, illustrator och indesign är helt underbart roligt. Ovan ett bokomslag vi gjorde till en skoluppgift. Boken kommer altså inte att skrivas. Och nedan kommer ett uppslag från en broschyr som inte heller kommer at tryckas. Men det har varit lärorikt att träna! 

   

 Två delkurser kvar denna termin sen är det en lång sommarvila framför mig. Jag ser redan fram emot hösten och nästa läsår! (För er som missat så går jag webbredaktörsprogrammet, borås högskola).


ANNONS
Av Gitte - 30 januari 2015 05:49

    

Då var det fredag igen. Jag tycker att veckorna rasslar iväg. Måndagar och fredagar avlöser varandra. Veckan har gått sin gilla gång men en jättehöjdare inträffade en morgon under veckan. Jag låg där och drog i min säng och hade inte riktigt kommit igång för dagen när jag fick ett sms. "Är det här något för dig?". Eh, jo, tre Ethelburkar. Jag kan väl säga att jag fick bråttom och en liten stund senare stod jag och rotade i kartonger upp till öronen, eftersom min bekant just nu röjer ur ett gammalt hem med ofantligt massa prylar i. (nej, jag fulfyndade inte)


Jo, altså, hade jag inte levt på csn framförallt just nu, så hade jag baske mig köpt rubbet men nu nöjde jag mig med att plocka fram det bästa av det bästa (kadett-koppar, lindbergs ranka, vinranka flytande blå bara för att nämna något, fanns massor fint) och bad dem lägga undan för att närmare kolla ungefärligt medelvärdig prisnivå innan de säljer. Det var en fantastiskt intressant och rolig förmiddag måste jag säga. Egentligen borde jag göra mer sånt här. 


Just det här med hitta ett medelvärdig prisnivå för att ställa in sig på ett rimligt "värde" av sina prylar är något jag gärna förklarar hur jag tycker att man skall tänka. Det är många faktorer och förutsättningar som spelar in när man letar på nätet för att få fram prisnivåer på en vara. Vad man inte skall glömma är liksom alla små insmugna kostnader som finns i prylen som man inte tänker på. Ett exempel på det är att inlämnare på ex en auktionsfirma eller på en nätauktion betalar provision för att få varan såld. Hela samhället bygger på att alla aktörer får sin del. (EN av de många faktorer som välgörenhetsloppisarna missar helt). 


Att man verkligen granskar skicket kritiskt. Sorry, nej, krackelerade koppar betingar inte några högsta värden även om modellen är den samma som man sett gå högt på tradera. Nagg går bort och gör ofta varan inte bara mindre värd utan till och med ofta ointressant för någon som letar efter just en sån.


Och tja, de absolut dyraste auktonerna du hittar på nätet på samma vara är inte ett "värde" man kan gå efter, utan det är snarare ett resultat av rätt tillfälle, mer än en intresserad person som inte förhåller sig till optimalt marknadsvärde, och en jävla massa tur.


(Egentligen borde någon hålla en ekonomisk hållbarhetskurs för välgörenhetsorganisationernas prissättare på deras loppisar tror jag...de suger verkligen på det här med prissättningar många gånger och verkar inte göra något annat än googlar efter högsta såltpris på tradera... ).


Och man får också tänka samhällsekonomiskt en liten sväng. När man säljer ut ett hem exempelvis, så får man välja, få ut maximalt belopp för det man säljer och lägga en jävla massa jobb på det, eller arbetseffektivisera och höra av sig till någon som vill köpa upp en större kvantitet. Man måste då veta att den personen förmodligen köper näringsverksamt. Det innebär att man inte är lurad om man får 250:- fast att varan kanske går att sälja till rätt köpare för 600:-. Det en näringsidgare betalar i inköp är ett riskbelopp många gånger, eftersom en vara i ett lager inte utgör ett reellt värde innan det är sålt. Det är inte ens säkert att det NÅGONSIN blir sålt när det gäller gamla grunkor... 

Därutöver är en del av deras mervärde med arbetet just att de ofta har byggt upp ett nätverk av intresserade, eller att de byggt upp ett varumärke så att intresserade söker hos just dem. Det är ofantligt många obetalda arbetstimmar som ligger till grund för det. PLUS att de kan berätta för sina kunder om vad det är för vara de just nu är på väg att köpa och kan sin historik (något de oftast inte kan på loppisar ex). Tid är pengar, för alla andra utom en näringsidgare kan det tyckas många gånger. 


Dvs, vad många också glömmer idag är att när man köper en vara av en näringsidgare, så betalar man för inköp, lagerhållning av varan, (den är en kostnad så länge den är osåld, både för att den köpts in och för att den tar utrymme), tiden det tagit att ta reda på något om den, och då givetvis också moms och i sista ändan så beskattas eventuell behållning som finns som mervärde i prylen. Vinst av en vara går oftast till att täcka omkostnader så även om en näringsidgare tjänade några hundra på just din vara, så täcker det omkostnader telefon, hyra, marknadsföring, ev anställda etc, etc, etc, så pengen hamnade ändå inte rätt i fickan. Ni vet, mer hamnade hos sånt som får vårt samhälle att gå runt och som i sista ändan får vår generella välfärd som kommer till gagn för dem som behöver. 

Ibland tror jag att det här är ekvationer för få tänker på idag. Inte minst i momsdebatten. Jag vet inte om ni har sett att välgörenhetsloppisarna (nej, sorry, de kan kalla sig secondhandbutiker hur mycket de vill. Så länge folk inte kan gå och lämna in sina varor och få ersättning eller kommissionsprovistion vid försäljning så är de inga secondhandbutiker utan loppisar), där argumentet till varför välgörenhetsloppisarna skall slippa moms är för att deras vinst går til "välgörande ändamål". Men asså seriöst? När skall intäkter till staten i form av skatt och moms börja betraktas för vad det faktiskt är; en grundsten för vår välfärd som är till gagn för alla medborgare och därmed också en form av välgörande ändamål? 


Ps. Det här argumentet är så dumt att mina öron kroknar och det visar egentligen bara hur dåligt insatt man är i näringsidgares villkor och momsskattelagstiftningen, hämtat ur debattartikeln
"Och till skillnad från kommersiella verksamheter har välgörenhetsloppisarna inga inköp som momsen kan ”kvittas” mot, vilket gör att beskattningen blir 25 procent på hela omsättningen. "

En näringsidagares inköp inom secondhand, vintage, retro och antik består i allmänhet av upp till 100% inköp som inte är momspreciserade, så inköpsavdrag är oftast marginella. Detta för att man inte betalar moms till privatpersoner eller varor sålda enligt VMB (vinstmarginalsbeskattade varor får och kan inte momsspecificeras enligt skattelagstiftningen). 

 

Hur kan en utgiftspost på 100% med en momsavdragsmöjlighet på 25% (vid vanlig momssats vilket inte de flesta andrahandsverksamheter har), vara något som missgynnar organisationer som inte har inköpskostnader? Hur tänkte de där?? 

Men summa sumarum, om staten verkligen hade velat driva frågor om hållbar konsumtion så hade de istället momsbefriat alla former av andrahandshandel. Det handlar trots allt om redan momsade varor... 

 

 


Av Gitte - 26 januari 2015 09:55

 


Det raskar på snabbt nu. 
Strax är januari slut. Vi lär knappt hinna blinka. 
Om sådär tre veckor infaller vinterns sista suck, då är det sportlov. 

 

Det är inte mer än sådär nio-tio veckor kvar till påsk!!
Då är det baske mig vår på riktigt. Nästan så mycket vår att sommaren är här.
 

Så just nu är det hög tid att se över sin vårgarderob. Tänk vad skönt att kunna gå över till vårfärger.... 

Handskarna jag visar är från en gammal modist. Finns fler fina färger. Dem ser du HÄR:  

Av Gitte - 24 januari 2015 15:01

 

När man går på loppisar ofta så kan man slås av tanken att; "HERREJISTANES hur mycket LUMP det finns". Kläder kläder kläder everywhere. Och mycket av det är sånt som ingen vill ha? Det är omodernt, har fel färg, fel snitt, fel modell och ... i övrigt inga fel alls? 

Altså, retrotjaffset älskas ju av alla, både i originalupplaga eller ja, folk syr ju till och med kläder av gamla dukar och gardiner (I löööv it!) som bekant. (Tja, alla vi i retrogänget vet i varje fall, inspirationsmöljligheterna är oändliga). 
Men en grå tisha från lindex anno 2004 vem vill ha den liksom? Och ÄNDÅ vet vi alla att textilier utgör en stor andel av våra årliga sopberg som förpestar miljön på många sätt, för att inte tala om allt det där som skall produceras nytt och som nu snart är inne i en kedja av -produkton-bruk-omodernt-sopberg. 


Lite skrämmande kortfakta från Naturvårdsverket: 

"2013 var inflödet av kläder och hemtextil till Sverige totalt 121.000 ton, vilket blir nästan 12,5 kilo per person. Av dessa slängs cirka 8 kilo i soporna.

Konsumtionen av textilier står för 2-3 procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser, sett ur ett konsumtionsperspektiv"

Det här är ju något som verkligen frustrerar mig. Jag startade upp gruppen "Gör om gamla kläder till nya" på facebook för ett tag sedan. Den har bara växt och växt och nu innehåller den fasligt många roliga ideer och tips och illustrationer och motivation att själv sätta saxen i det man inte längre vill ha. Det är till så att jag går runt på loppis och tänker att "hm, den var lite kul, helt fel storlek och modell, men vad kan jag göra om den till?" 
Häng på du med. När vi blir många börjar det bli en märkbar förändring =) 


Här har du en länk till naturskyddsföreningens gröna guide för textilier. Den bör alla läsa tycker jag! 

 

Av Gitte - 23 januari 2015 15:37

 


just nu verkar det vara tapetseringstid. Såhär lite innan våren slår ut, medan vi längtar efter sommar. Kanske är det nu lusten att förändra är som störst? 
Det här märker jag för att jag just nu får väldigt mycket frågor om tapeter. Vilket jag förstås tycker är otroligt roligt. Bara fortsätt hör av er =) Får jag bara tömt ut lite av det jag har så skall jag komma med bilder på nya varianter framöver. 

Skolan fortskrider. Den här kursen börjar vi med wordpress, vilket jag ser otroligt mycket fram emot att få svära lite åt. Wordpress är en av de saker jag har tittat på och sen slagit igen och tänkt att "nej, det är för avancerat för mig". Jag får väl se vad jag säger om några veckor, då tror jag att jag beräknas fatta det... 

Av Gitte - 16 januari 2015 10:12

 

Jag är lite osäker på om jag har nämnt att jag började på webbredaktörsprogrammet i borås i höstas. Jag går 100% distans och jag måste säga... att det är skiiiitroligt. Men attans vad svårt vissa moment har varit eller är. Vår uppgift att göra en hemsida var en sådan. Jag är teknisk lika med noll. Dessutom har jag en svårare släng av outredd dyskalkuli. Det innebär att jag är en sån som aldrig har lyckats lära mig gångertabellen och inte kan få ihop vad 227 +32 +58 är i skallen, utan jag måste antingen skriva ner siffrorna på ett papper och sen räknar jag och dubbelräknar och sen kontrollerar jag mig själv. Använder jag miniräknare så gör jag samma sak, jag räknar talet flera gånger, för risken är stor att jag har slagit fel siffra någonstans. Och HTML och CSS är sådant som sätter sig på min matematiska oförmåga när jag tänker.

Jag har i varje fall kommit till någon sorts början på en egen hemsida, för nu under första tekniska kursen så var målet att göra en hemsida. Något jag genast saknade var struktur, som ni förstår, jag är en knappsorterare. Varje färg och storlek skall sorteras och mätas upp och helst ha ett eget nummer. (Nummersortering förstår jag mig på, trots mina matematiska svårigheter), så det roade jag mig med att lägga tid på att försöka förstå, men det innebar också att jag fastnade en del på vägen och det drog ut en hel del på tiden att bli klar. 

Resultatet ser ni på min sida www.knapptanten.se  Nu hoppas jag förstås att jag under de återstående årens gång kommer att lyckas piska in massa olika saker i min skalle, en del måste jag fuska igång lite tidigare förstås. Det här med sökoptimering måste jag försöka klura ut på egen hand nu ganska omgående, jag har börjat skapa lite taggar men det är knappt så att sidan ens går att få upp när man försöker komma in på den genom att skriva adressen i adressfältet, men det är en spännande utmaning som är intressant. (Det triggar snarare min utmärkta ekvationsförmåga som jag nog utrustats med som kompensation för att jag inte kan använda skallen till huvudräkning). Jag gillar ju att nå fram till andra och vill ha enkla vägar till kommunikation. 

Nästa tekniska delkurs går av stapeln fram i vår och med lite tur innebär det att jag kan fortsätta jobba med min egen sida, för det är ju trots allt bristen på att göra en sådan som fick mig att söka kursen från början. Jag ser framför mig hur jag en vacker dag har en flashig (-not, Flashiness är nog inte min grej) sida och varför inte, kunskapen om att skapa en egen webbutik? Det hade varit roligt med en sida där jag kan samla allt, där jag själv förstår tekniken utan att vara utlämnad åt att någon gör det åt mig. 

NU skall jag fortsätta skriva på inlämningar i Sociala medier. Det har jag skjutit framför mig, för trot eller ej. Det ÄR ett ämne som går att göra undvikningsbart och komplicerat om man vill har jag märkt. Allt det där som både du och jag gör dagligen finns det massor av tjommar som satt ord och begrepp på och de är fan inte roliga att läsa om på originalspråk... Bye for now! 

Ps. har du någon synpunkt eller ser någon miss på min sida så ge mig gärna feedback. Jag har inte lämnat in uppgiften eller länken ännu, jag har lite tid kvar på mig till deadline på den här. 
Av Gitte - 7 december 2014 00:46

 


Just nu sitter jag o-glad på bloggplatsens tekniska funktioner. Satt och gjorde ett lååångt inlägg som var klart före datumbyte så jag valde framtida publicering till efter tolvslaget. Men inte har det kommit upp. Skulle det nu komma upp två gånger under dygnet så får jag radera det ena. Men attans, jag som la min själ. nåja, jag får vrida lite till på mitt innanmäte och lägga upp ett extra inlägg för säkerhets skull. När det gäller julkalendern vill man ju inte riskera att det inte kommer upp. 

Nåja. Ämnet för dagen kommer sig av att jag förgäves letar julgardiner på alla loppisar jag kommer åt. Än har jag inte hittat tillräckligt långa kappor så att de räcker för mina fönster. Men dukar och tygtrasor har jag hittat en uppsjö utav. 

Som ni säkert har sett så finns det ett käckt boktips i Retro Hus & Hem i det här numret som kom i veckan. 

 


Kvickt som en iller gjorde jag en beställning men tyvärr verkar posten ha ovanligt lång leveranstid nu inför jul. Jag hade ju hoppats att boken hade kommit innan det här inlägget och att jag hade haft lite info att lägga till om någon av mina jultygsfynd som jag gjort senaste tiden. 
               


När det gäller tryckta jultextilier så vill jag nog med emfas uttrycka att jag tycker att de är underskattade. Det finns ett fåtal eftersökta, julköping och varianter från Jobs handtryck och så vidare. Men många är ju helt anonyma och ramlar långt ner på eftersökninglistan. De kostar sådär en femma eller tia på loppis, och på nätaukton inte mycket mer än så. Om de blir sålda altså. Visst är det trist på så fina mönster och färger?

Min förhoppning är att boken ovan kan ge lite reda bland de anonyma jultrycken. Fast... egentligen har jag lite dåligt samvete på den fronten. Jag vet nämligen någon som sitter på en guldgruva med information om sånt som är anonymt... och den någon är ingen mindre än jag själv. Så det är lite pinsamt att jag inte kommit igång. Jag har absolut ingen annan eller något annat än mig själv att skylla på i det fallet.. 

Ni minns kanske det HÄR inlägget... jag vet att ett par kartonger är bara julproduktioner. Och en hel del av dem har signaturer, om inte i mönstret så på mina original... Här ser du en pappersförlaga, signerad Jerry Roupe, ex. (fast att det inte är en julproduktion, ville bara visa ett exempel). 


 

Jag lovar härmed offentligt bot och bättring på denna front! På heder och det samvete jag har kvar! 


Nåja. jag när åtminstone ett barnbarn som förstår att uppskatta juldukar. Hon är lite morgontidig den där lilla varelsen och hennes mamma hade nog inte riktigt hittat medvetandet ännu eller vaknat kanske jag skulle säga, när det kreativa barnet gick upp och hittade min jultyghög. Dockorna måste ha skrikit högt att de frös, och när de inte räckte till skrek nog alla mina tomtar med..
När jag kom ner den morgonen hade jag julnerbäddade dockor och tomtefigurer både högt och lågt... 
 

Alla nallar och dockor och tomtar som jag hade ställt upp ett par dagar tidigare låg ordentligt nedbäddade på stolar, i soffan, i fåtöljer och på hennes lekmadrass och .. u name it. Jag fick kryssa mellan bäddarna när jag skulle försöka ta mig fram på nedervåningen. Jag kan inte låta bli att älska det lite, för jag har en stark misstanke om att min dotter när min enda retroarvtagerska vid sin barm. Tror ingen har förstånd på att uppskatta det som detta barn. I lööv it! Hon är tre år numera och det finns ett gott hopp om hennes goda smak. 

Sånt här har jag också svårt att motstå. Fylliga färger och frodiga former. 
       

De två sista är märkta Hills, de första två är omärkta. 

Jag är ingen stor fan av bibliska motiv annars men just från de här erorna kan de ändå vara lite roliga. 

     

Den första (dvs, de två första bilderna) är någon sorts jutehistoria och den andra tror jag är 100% lin. 

   

Ingen av de här är tillräckligt långa så att de går att trolla till för mitt köksfönster så jag får fortsätta leta efter rätt julgardin. 
Om du vet något om någon av dessa ovan så vore det jätteroligt om du ville lägga en kommentar. Eller jah, jag älskar kommentarer över lag! Alla bilderna är förrästen klickbara för den som vill se lite mer utav dem. 

Följer du förresten retrobloggarnas julkalender? Om inte så har du några godbitar att ta igen. 
Här följer hela listan: 

Datum - Namn - Blogg - Bloggadress


1 dec - Martina Eriksson - Old shit & stuff - http://oldshitandstuff.blogspot.se/


2 dec - Helena Karlsson - Retrotokig - http://retro-tokig.blogspot.se/


3 dec - Otilia - Fröken Otilias köksskåp - www.frokenotilias.se


4 dec - Jan Johansson - Form55 - http://jjform55.blogspot.se/


5 dec - Emma Frey-Skött - Tant Emmas bravader -http://www.tantemmasbravader.wordpress.com


6 dec - Malin Forsling Parborg - Gestaltningstanten - http://gestaltningstanten.blogg.se/ 


7 dec (sön) - Gitte, / Gittes allehanda www.bortbytingen.bloggplatsen.se

Maria (Gila) http://gilasgrotta.blogspot.se


8 dec Ann-Charlotte Åkesson - teakochorkideer.blogspot.se


9 dec - Anna Sandberg - Retrolux - www.retrolux.blogg.se


10 dec - Liz Svensson - Undantaget i Hulebäck - www.undantagethuleback.blogg.se


11 dec - Lovisa Blomberg Jag, en Loppista - loppista.elledecoration.se


12 dec - Caroline Lydén - Fina fyndet - finafyndet.se 


13 dec - Susanne Mellberg - Vintage Spyglass - Vintagespyglass.blogspot.se


14 dec (sön) - Yvonne Odsberg - 50-talskeramik - www.50-talskeramik.se

                       - Benny Movarp - Porslinsbloggen - www.porslinsbloggen.se 


15 dec - Erik Dellgren - Faaglarna - faaglarna.blogspot.se


16 dec - Carin Söderström - audreyfenn - audreyfennochalltfint.wordpress.com


17 dec - Ida Augustsson - RetroIda - http://retroida.blogg.se


18 dec - Anna Hammarström - Ljuva 50-tal - www.ljuva50tal.blogspot.se


19 dec - Cen Risén - RETROknoppen - www.retroknoppen.com


20 dec - Stina Johansson - Allt det gamla goda - www.alltdetgamlagoda.blogg.se 


21 dec (sön) - Carina Öhman - precis en sån - http://precisensan.com/blogg 


22 dec - Susann Gollenia - Sussies Fyndhörna - http://sussiesfyndhorna.blogspot.se/ 


23 dec - Erica Holm - Mangania du älskade & lite till -http://manganiadulskadeolitetill.blogspot.se/


24 dec - Ebba Granath - Pensionat Granath - http://pensionatgranath.se


Tills vi ses igen får ni ha en riktigt god jul och ett gott nytt år! (det kan förstås hända att jag svänger till en rad, man vet aldrig, även om det inte sker så frekvent numera. ). 
Presentation

Translate

Mitt tradera, Bortbytingen@

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se