Senaste inläggen

Av Gitte - 21 januari 2014 12:35


Jag har en viss förkärlek för det gamla vardagliga.
Det där som fanns i miljonprojekten som ingick i det politiska begreppet "folkhemmet".
Tapeten ovan är inte nödvändigtvis en sådan variant jag tänker "folkhem" om, även om det kanske var en vanlig tapet också här i sverige. Just den här tapeten minns jag från min egen barndom och den står för mig ganska mycket för den förändringen vi skulle komma att uppleva.  Vi hade den på väggen när vi bodde i arbetarkvarteren kring "Rantzausgade" i köpenhamn, närmare bestämt i det som även i folkmun kallades "den sorte firkant".
Den var långt långt långt ifrån fräsch och nyuppsatt då och hade massor av spår efter tidens tand, och bostadshusets brister (fukt och drag ställer till tapeter en del..).


Under den tidens Köpenhamn var toaletter på gården, -eller vi som hade det bra som hade tillgång till en i trappuppgången utanför ytterdörren-, ett vardagligt fenomen. Rinnande vatten hade vi kallt i en kran i köket som i övrigt var utrustad med en gasspis. Vet inte ens om ugnen funkade. Uppvärmningen vintertid gjorde det inte.  Snart skulle vi komma till det rena, fina vita sverige och året var då 1975. Men dessförinnan hade vi ovanstående tapet i kammaren som hyste hela familjen. Inte ens trångboddhet var något ovanligt utan man bodde som man kunde, och egna rum var för de flesta av oss barn var en helt otänkbar lyx. Åtminstone på Nörrebro.

I sverige hade ni inte bara varmvatten, elektriska element, toaletter med badkar inomhus utan ni hade också en redan då ganska långt gången uppbyggd tanke om ett medborgarhem för alla; det var en fastighetsägares eller förvaltares uppgift att ta det yttersta ansvaret både för reparationer som behövdes i hyresfastigheter, för upprustning till viss nivå, och att ombesörja att kyl och frys i vardera bostad funkade och så kunde man vid behov av renovering gå och välja en tapet som snart sattes upp av någon hantverkare som kom på utsatt dag. En helt fantastisk organisationsstruktur!

Varje gång jag råkar få just den här tapeten (som skall kantskäras) i handen så är det just det här jag tänker på. Hur jäkla bra tillvaron i sverige trots allt är, eller har varit sedan dess, ett resultat av ett upprustningsarbete som började redan under det tidiga nittonhundratalets decennier.  

  Jag minns ochså när jag själv flyttade in i min första egna lägenhet med första eget kontrakt. Det var 1984. Lägenheten hade varit illa utsatt av tidigare hyresgäst och allmännyttan stod för hyreskontraktet. Det hette "bostadsbolaget" i var mans mun men det var inte juridiskt separerat, och inte fristående från någon kommun utan det var en kommunal fastighetsförvaltning. Alla fick ställa sig i kö och det fanns förturstillämpningar för utsatta eller de som behövde akut.
Köerna var superlånga. Hade man otur kunde man få vänta ett helt halvår innan man blev erbjuden en bostad, och det kändes såå långt, inte minst för oss unga som hade låga inkomster och behövde en liten billig lägenhet. Man fick ta vad som erbjöds, så jag tackade ja till den där skabbiga lägenheten på tredje våning som många före mig hade tackat nej till. Jag hade förväntat mig att jag skulle få leva med de trasiga tapeterna men blev ombedd att gå ner till färghandeln och välja vad jag ville ha och jag fick välja mellan alla pärmarna som var märkta med ett stort S fram, för det var den rätta prisklassen jag fick hålla mig inom.


Inte var det några designtapeter. Inte några tjusiga nya kollektioner utan många av dem hade nog några år på nacken men var fullt funktionella ändå och när de väl kom upp så var det väl inget större fel, men det var grått och grönt och brunt. Som tapeter och väggar inom allmännyttan nog var under många år.


Jag minns att jag faktiskt vid tillfället inte föll för helt färglöst till mitt kök, utan jag tog ut svängarna något eftersom det var mitt i värsat pastell-eran. Den jag valde var en ljusblå himmel med vita moln och blå och röda fåglar. Jag fick ta med mig ett prov, få den godkänd av vaktmästaren, och sen fick jag lägga en tjuga emellan själv per rulle men jag var otroligt glad för min tapet när den kom upp. 
 

Min mamma har bott i samma lägenhet sedan vi kom till sverige och hennes lägenhet har tapetserats om i flera omgångar vid det här laget. Det är roligt att titta på gamla bilder just för att studera hennes olika val av tapeter. Min mamma var en vanlig arbetare, svetsare och lackerare i industri närmare bestämt. Men ett prydligt hem var alltid viktigt för henne, trots att hon var ensam heltidsarbetande invandrarkvinna med tre barn. (Ja, vi finnar är faktiskt invandrare, trot eller ej. Vi kom hit med minimalt med ägodelar en gång och fick bygga upp en tillvaro från scratch). Fina väggar är något hon alltid har gillat, och inte minst det här med att kunna tänka tanken att tapetsera om då och då med sådär en fem-sju års mellanrum i varje rum, var en otrolig lyx.

Det är nog också en av de tapetfaktorer som har förändrats sedan dess? Tapeter var ingen slit-och-slängvara, valet var något man levde med ett tag.
Idag tapetserar vi efter lust... inte för att arbetet i sig är mindre, men vi har fått ett lite annat beteendemönster när det kommer till hur vi bor eller hur vi förändrar där vi bor. Det är inte längre något som vi planerar länge och väl utan det kan gå på lust till förändring och just boendet är något vi gärna förändrar oftare än förr? En ny soffa kan vara upphov till nya tapeter, istället för att vi väljer soffa för att det skall passa in till det vi redan har eller tapeterna som sitter på väggen.
Jag kan inte helt negligera att just boende och möjligheterna till boende är ett socialt fenomen jag personligen undrar lite över vart vi är på väg.
Samtidigt som fler och fler tapetserar efter lust så har det också uppstått ett större glapp mellan människor som bor och bor pampigt, dvs, även vanliga dödliga från arbetarklass, till människor som står utan boende. Idag närmar delar av befolkningen sig, den vardag som Per Albin Hansson beskrev i sitt tal 1928 "Folhemstalet".
"Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället och ekonomiskt råder fåtalets diktatur. Olikheterna äro stundom skriande; medan några bo i palats betraktar många det som en lycka om de får bo kvar i sina kolonistugor även under den kalla vintern; medan en del leva i överflöd, gå många från dörr till dörr för att få en beta bröd, och den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar. Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt."

För mig så lever ändå andan kvar sedan tiden just i de här något intetsägande tapeter i grått, brunt och grönt. Tiden då vi kunde ta en hel del för givet, som ex en generell välfärd, tider då vi inte mötte uteliggare på stan, tiden då folk hade råd med sjukvård medicin och tandvård, tiden då en egen bostad inte var en utopi eller något som inte var alla förunnat och på något sätt så finns den känslan kvar i dessa tapeter. De andas på något sätt slagord, knutna arbetarnävar och solidaritet mot våra minsta och det om något är väl ändå något vi skulle behöva mer av idag?

    

ANNONS
Av Gitte - 20 december 2013 07:00

Då är det min tur att öppna nästa lucka i Retrobloggarnas adventskalender: dag 20.
Jag tog över stafettpinnen av Precisensan. Missade ni Carinas inlägg hittar ni det här.
  
För mig handlar retrointresset inte bara om det vi omger oss med, utan om att hitta en mer hållbvar vardag där vi alla tillsammans utgör så lite slitage på miljön och vår omgivning som möjligt.

Och kanske inte minst vad vi stoppar i oss.

Har ni kikat på innehållsdeklarationer på kakverk och bröd ex? Men hur många E-nuffror finns det och vad är de för något egentligen? Och hur mycket konserveringsmedel och klumpförebyggande medel kan vi egentligen stoppa i oss innna vårt inre system säger ifrån? Och varför? Har ni läst igenom några av recepten i boken ovan? Där hittar man liksom bara det vanliga, ägg och mjölk och socker och vatten och mjöl och ... inga tungvrickerier där.


Sju sorters kakor. Den finns i var mans hem i olika upplagor förstås. Ica-kuriren hade en kaktävling och av de 8000 recepten som kom in gjorde man ett urval och första upplagan av sju sorters kakor var född. Sen har den kommit i några olika upplagor, och i just den här som jag visar ovan (1965, tryckt i uppsala 1973) har iofs många av recepten från den första upplagan fått ge vika men de återupptogs senare i nästa upplaga som kom bara några år senare. Det här är absolut en bok som det är värt att äga flera upplagor utav, just saying.
Speciellt såhär inför jul.

För det är här man hittar alla de traditionella bakverk och julkaffets goda som vi minns sedan vi var små. Sen går inget upp mot hembakat heller för den delen. Och man måste inte göra allt. Inte ens sju sorter. Det kan räcka så väl med en eller två.


Just nu inför jul, inte minst inför de allra sista skallrande dagarna före julafton så är det fullt sjå i varje kök? Åtminstone ett och annat måste vi alla lite till mans ha till jul, antar jag?
För mig som är född och uppväxt i danmark är förstås klenäter inte bara ett utmärkt exempel på just gamla traditionella bakverk som görs på få råvaror, utan lite extra nostalgi.

Så fick det bli. Ta en kik här på råvarolistan (bilderna är klickbara).
   
Inte en e-nuffra så långt ögat når. Och inte är det så krångligt heller. (jag hade inget brännvin, så jag bytte ut det mot rom, men det skall gå lika bra att byta ut det mot vatten eller grädde. Sen har jag i ett kryddmått, bikarbonat för att få dem lätta och lite luftigare. bikarbonat har förstås nummer E500).
 
Efter ett par timmar i kylen såg min deg ut såhär. (Eftersom jag använder ekologiska ägg så blir degen lite gulare).
För er som vill ge er på det men känner er osäkra på momenten, sök på ordet "klejner" på youtube så hittar ni bra informativa korta instruktionsfilmer där. 

Såhär blev mina. Jag sockrar inte och kanelar inte heller utan de får kallna som de är. Eftersom jag inte hittade min sporre (eller mormors sporre) så skar jag ut dem med en vass kniv. Det gick precis lika bra. De ska ju ändå tuggas sönder förr eller senare...

 

Skall också passa på att visa dagens gladpost. Ett byte från en facebookgrupp.
Året 1967 är mitt födelseår så det gjorde det förstås extra roligt att ha. Men i stort gillar jag sånt här folkligt. Folkhem-ligt. Och gärna i pappersform.
 
Julpapperskollektion från Ab Åkerlund och Rausing, anno 1967. Här ser ni kollektionen detta år, och bilderna är klickbara.
                 
Såna här förtexter är extra roliga:
   
Nå, det var allt från mig, stort tack för att ni tittade in! Bara en såndär sista sak innan jag stänger ner för den här gången. Hur kan det REDAN vara den tjugonde december idag? Det var ju precis den första... och nu är det inte många dagar kvar i retrobloggen heller. Den här stafettkalendern har varit ett stort nöje att få följa hela vägen hit och det är inte utan att jag redan sörjer att den snart når sitt slut.


Imorgon får ni ta er en titt hos Porslinsbloggen som öppnar nästa lucka.    


Här listan på alla retrobloggare som deltar i adventskalendern:

1 dec  Tant Emma och La môme old fashioned.
2 dec H55
3 dec Fina fyndet
4 dec Gilas grotta
5 dec Porslinan
6 dec Mavintage och Prylodesign
7 dec Allt det gamla goda
8 dec Pensionat Granath
9 dec Re-dizain och Retrolux
10 dec Undantaget i Hulebäck
11 dec Audrey Fenn och allt fint
12 dec Retrotokig
13 dec Heja Ida
14 dec Loppistan
15 dec Teak och orkidéer
16 dec 50-talskeramik och Porslin och nostalgi
17 dec Ljuva 50-tal
18 dec Form55
19 dec Precis en sån
20 dec Bortbytingen
21 dec Porslinsbloggen
22 dec Retroknoppen och Vintage Spyglass
23 dec Tanten på auktion
24 dec Antikmonologen och Gestaltningstanten

ANNONS
Av Gitte - 6 december 2013 15:47

 

Dottern flyttade hemifrån för ett par månader sedan. Ni kan förresten se oss här, i en artikel från Hem & Hyra.
Och då tänkte jag ju att jag kunde ta hennes rm så vi kan öppna upp i storarummet och äntligen få ett stort vardagsrum? Men se det gick inte riktigt för hennes rum ville sonen ha, så när det väl var tömt och städat fick vi tömma och städa hans rum också.
Så nu håller jag på att flytta in i det istälet. Allt mög nerifrån skall upp, och det går attans långsamt för många av de där högarna som jag inte fått mig till att gå igenom riktigt skall gås igenom direkt när det är uppflyttat och en hel del märkligt ryker ut på tradera nu. (Ta gärna en kik för det vore trist att behöva packa in det i nya lådor igen).

Nåja, jag kom till skor.
Men jissta frid, jag visste inte ens att jag samlade på skor.
Vintageskor.
INGET par passar mig. De bara ligger där.
Och jag som inte ens visste att jag hade fallenhet för skor. Men det har jag visst, för det verkar som om jag lägger på hög. Bilden visar EN hög och jag anar att den högen mångfaldigas innan rummet är färdigsorterat. Men nu var det min goda föresats, sortera, fota och släng ut allt du inte vill ha kvar själv.
så hejsan hoppsan. Hoppas det finns någon som har en fot som passar i något av paren för såhär kan jag baske mig inte ha det. Samla på saker helt omedvetet sådär... skäms på mig.

Av Gitte - 16 november 2013 11:04

 

Fick en större beställning på pärlemorknappar igår, så jag gjorde ett röj och sorterade olika varianter.
Om någon vill ha 100-pack av någon variant så bara skrik så får ni ett betydligt bättre pris än det som ligger på tradera.
Storlek och info om de olika varianterna:

p1. 11mm 4hål slipad kant
p2. 13mm 4hål slipad kant
p3 11mm fresh water Shell button 2hål
p4 gräddvit lyster slipad kant 11/12mm
p5 kommer annan bild
p6 beigebrunregnbågsfärgad 11mm 2hål...
p7 14mm 2hål slipad kant
p8 Stråveck 11mm 2hål
p9 Natur slipad kant 2hål
p10 slipad kant 13 mm 4hål
p11 kant 4hål 14mm
p12 13 mm kant 3hål
p14 lövtunn 11 mm 2hål

Jag brukar ju säga att de är gamla men jag har väl inte visat HUR gamla eller hur sådär hundraårigt damm ser ut. Såhär såg en oöpnad pappkartong ut i botten. Antar att det är pappen som dammar INUTI lådan altså. Det är sån där gråpapp, ganska grovt papper.
 
Det ser mest ut som navelludd. Knapparna kommer garanterat dammade och rena förrästen =) Pärlemor förgås inte lika lätt som papper.

Men jag kan väl säga att när man håller på med gamla lager så får man vara beredd på åldrande, damm och så vidare och så vidare. Man lär sig att gilla det eftersom det trots allt är ett tecken på tidens tand.
Av Gitte - 14 november 2013 14:27

  
Har haft "blå knappar" på min att-göra-lista några dagar med.
Har varit och letat i lokalen men där har jag ärligt talat byggt in mina knappar med ett tapetlager på 2000 rullar som är osorterat och ganska exakt 75 kartonger i olika storlekr, hattar och kepsar. Fick glanat lätt emellan, stuvat om, men det mesta som hände var att jag hittade varianter jag hade glömt bort och blå knappar i fel storlek. Just den varianten jag vet skall finnas en hel säck utav var och förblev dold hur jag än gjorde.

Fick fortsätta letandet hemma och jovisst hittade jag några varianter där. Får se om det kan vara så att jag hittade en variant som passar annars får jag baske mig göra ett större omstuvningsförsök till helgen på lagret.

Varför samlar jag på mig så mycket så att jag till sist inte vet var jag har grejjerna?
Skärpning Gitte, och hör sen!

Av Gitte - 13 november 2013 16:16

 

NU är jag halvfärdig med gårdagens "att-göra-lista".
Eller om det var förrgårdagens, minns inte längre.
Men jag skulle ju bara och sen var jag tvungen och sen ringde det och sen hann jag inte och så behövde jag och ... vet inte om någon känner igen det här med att skjuta upp sånt man vill ha klart för att kunna göra nästa grej. Dvs, igår skulle jag ju lägga upp kepsar och textila hattar på prolistern. Men innan jag kan göra det så måste jag damsuga hallen. Men innan jag kan göra det så måste jag gå igenom pappershögarna och göra klart dem. Och innan jag kan bli klar med dem så måste jag ju ringa alla samtal som faller in i kronologisk ordning medan man går igenom papper. Och sen så kom jag liksom inte längre.
Papperna blev klara. Samtalen blev ringda. Men sen hann jag inte mer för sen var det öppet hus på skolan och sen skulle vi ha mat och sen var det baske mig kväll. För att inte säga sen kväll.

Idag la jag alla först-göra-måsten på hyllan och började mäta kepsar direkt. Så nu dyker de upp ikväll. Men.. jag har löv som har blåst in i min hall som legat där så länge nu att de börjar kännas som om de skulle ligga där normalt så då är det kanske dags att ta tag i dem vid det här laget. Fast jag måste ju packa beställningar först. Och så måste jag ju posta innan halv 6. Och då är det kanske dags för mat (igen, detta evinnerliga dagliga måste).
Undrar om inte löven har förmultnat innan jag kommer för mig att damsuga upp dem... risk finnes!

Har ni förrästen sett ineriören i den här videon? Caro Emerald är definitivt en kvinna som kan bära upp en hatt:

Så, lets Tango on!

Av Gitte - 12 november 2013 10:12

 
ja, jag kände ju på mig det igår. Att min plan inte skulle hålla. Nu var det iofs inte planen i sig som sprack utan ett efterlängtat besök som varade hela eftermiddagen och en bra bit in på kvällen. Då lägger jag mer än gärna jobb åt sidan.
Så idag gäller:
fylla prolistern med kepsar och tygvarianter.
sortera papper.
leta efter en mörkblå knapp.
flytta över handskar till traderabutiken.

Hm, något säger mig att det sista blir överkurs i alla fall... får se.
Vad jag absolut skall försöka bli bättre på är att inte hänga på fejjan under tiden. Det är något med fejjan som tillfredsställer mitt spänningsbehov. Man vet aldrig vad som händer härnäst och helt plötsligt sitter jag fast i en diskussion jag inte ens visste att jag ville ha.
Sen är det retro-marknaden förstås.

Men idag skall jag bättra mig. Och göra nytta. När det är gjort så kan jag ju vrida huvudet ett halvt varv från datorskärmen och se hur det ser ut omkring mig... det är visst städdax?

Av Gitte - 11 november 2013 13:14

 

Började fota en del kepsar igårkväll som jag hoppas skall komma upp på tradden idag.
Men jag inser att min "att-göra-lista" idag kanske är något optimistisk.
jag skall börja med att boka frakter.
packa helgens försäljningar.
sen skall jag lägga upp kepsarna.
och flytta över handskar från klädgruppen på fejjan till butiken på tradera.
     
det finns en del godbitar som synes i härliga färger. Inte mitt-vintern-trettio-minusgrader-handskar men de kan absolut vara finaste assecoaren för partydressen! Då det finns en del färger så kan man ju lätt färgmatcha, men jag måste förstås ta bild på dem en och en och inventera antal. Av en del av dem finns det mer än ett par.
Storlekarna är inte så stora, de flesta fits all sizes men man får nog ha relativt små händer, eller normalstora. Vad nu normalstora händer är. Jag som har väldigt små händer har ingen aning om vad som är normalt men vet att jag själv ofta får leta på barnavdelningen för att få något som passar till mig. Just när det gäller händer har jag större urval att välja mellan när det gäller gamla lager och det får jag förstås glädjas åt!

Presentation

Translate

Mitt tradera, Bortbytingen@

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se