Direktlänk till inlägg 27 april 2010

World's Best Friend Week? Min kylskåpsteori

Av Gitte - 27 april 2010 09:35

  


Egentligen tror jag att jag förhåller mig i olika sammanhang socialt, och att jag är socialt präglad av mina lite mer komplexa adoptivmorföräldrar som jag var hos regelbundet under min uppväxt; snarare än av min egen familj. Det är nog därför jag allt mellan varven har kännt mig som ett ufo socialt, och ett av skälen till att jag hela tiden krockar i sociala sammanhang, något som alltid resulterar i att jag inser att jag har varit "för öppen igen" och att jag drar mig tillbaka till mitt kräftskal, som den eremit jag egentligen är.


För, hm, det kan väl inte vara så som några av mina npf-relaterade vänner och bekanta antyder, att jag egentligen har en oidentifierad Aspergersproblematik? ;). Nuff said. *skratt och blink* Det är säkert så det är. Jag är oftast mer intresserad av det som människor håller på med, intressen och specialintressen än jag är av det sociala samspelet i sig. Ursäkta, men gardiner och vällingtemperaturer, eller utfyllnadsprat om ingenting; ger mig inte särskilt mycket, jag blir mer uttröttad av allt det där som man borde förhålla sig till, förstå och så vidare men som inte sägs eller uttalas.


Därför är jag ingen fena på kallprat och jag har oftast ingen naturlig gräns för vad jag säger här och nu, eftersom jag reflekterar inåt i förhållande till det som sägs, snarare än att jag funderar över om det är så bra för mig att jag säger som jag gör. När jag frågar "hur läget är" så är det för att jag vill veta hur du mår. Och om du säger "bra" så förväntar jag mig att allt är som vanligt. Och jag blir INTE förvånad om du verkligen berättar hur det är, tvärtom. Det var ju därför jag frågade, och inte för att man gör så.


Kvarvarande aggressioner och liknande förstår jag inte heller, kanske för att jag är väldigt mycket "här och nu", och jag begriper mig inte på långsinthet. "Javisst, vi hade en diskussion med olika utgångspunkter för en vecka sen, menar du att du har funderat på det tills nu?" Que?


Jag är visst artig när jag möter folk och kan absolut prata på; men de gånger jag verkligen känner att "jag upplever vänskap med just den här personen, i stunden" då har jag inga som helst "det här skall man förhålla sig till, och säg inte något du kommer ångra" utan jag kan prata och prata och inte smyger jag med vad jag varken tycker eller tänker eller vad jag har reagerat på, desto tryggare jag känner mig i vänskapen desto mer kommer ur mig och jag har inte den minsta lilla tanke på att:

*det jag säger kan användas mot mig.

*det mottagare själv tolkat in får jag stå till svars för.

*det jag säger kommer att berättas för andra.

Gissa om det är en återkommande fallgrop jag ramlar handlöst i mellan varven?


Sånt här spel har jag aldrig fixat eller klarat av, eller lärt mig förstå, och jag är fullständigt socialt funktionshindrad i det här avseendet; så om det är att vara aspie, så är jag absolut aspie och inget annat. Har förstås några vänner, som jag vet finns där när det behövs, även om vi inte har kontakt ibland på flera år: de är nämligen ungefär lika osociala eller "socialt flexibla" som jag, år och dar kan gå men när vi möts har ingen tid gått.


Det jag säger till Catarina eller Lotta stannar där, och vice versa, annars är det en rak höger som gäller ungefär. Nu tog jag inte ens i; det är en mycket enkel klockren logik det bygger på, nämligen gatans ungefär. Systerskap. Lojalitet. Trofasthet. Oavsett hur mycket vi än kan irritera oss på varandra mellan varven och oavsett hur mycket vi känner till om våra svaga sidor; så är alla känslotillstånd tillåtna.

Men dem har jag kännt sedan tiden då kroppsbehåringen växte ut ungefär.  Behöver jag mat är deras kylskåp öppna och det är defakto också de enda kylskåpen jag någonsin gått i som inte varit mina egna, utan att fråga om lov, eller bli uppmanad.


Vad skrev jag nu? Tanken har inte ens slagit mig innan...


KYLSKÅP!

Heureka!

Där har vi det, ett kylskåp är ett ypperligt mått för vilka som är mina nära vänner. Dvs, de kylskåp jag kan gå i utan att det tar emot, -och de är FÅ! Ett kylskåp är ytterst privat för mig- och vice versa. DEM kan man räkna på mindre än en hand, även om jag går väldigt lång tid tillbaka.


Fan, nu blev det med en gång jäkligt enkelt för mig, att komma fram till vem som är vem.

De männsikor vars kylskåp jag skulle få för mig att öppna, dem kan jag koppla av med. Jisses varför förstår jag först det nu när jag sitter och skriver om det?? Halleluja för det skrivna ordet.


Nästa gång jag befinner mig i ett socialt samspel skall jag absolut fundera över Kylskåp! Så riskerar jag inte att göra bort mig! =)!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Söndag 28 jan 19:10


    och det är seriöst en smärre identitetskris efter att ha pluggat några år... har ju liksom "varit på väg" någonstans i evinnerliga tider även om det liksom inte gick på räls hela tiden jag läste på webbredaktörsprogrammet. Tyvärr kajkade min...

Av Gitte - 20 juli 2017 22:23

Sommar är lite av en röjperiod för mig, i synnerhet i år när jag dels inte pluggar och dels inte jobbar. Det blir lite mer aktuellt att röja ut lite här och där. Sen har jag ju hittat Konmari också som gör att jag reflekterar över att vissa saker bar...

Av Gitte - 3 juli 2017 22:34

  Det har varit en väldigt lång vinter i år måste jag säga. Som i väldigt väldigt lång och den tog liksom inte slut förräns häromdagen, dvs, nu, mitt i hösten som råder nu (här tänker jag på väder och inte årstid). Jag började ju plugga på webbred...

Av Gitte - 18 december 2016 01:31

  Varmt välkomna alla som följer Retrobloggarnas julkalender. Den här gången går stafetten till mig och det är precis lika roligt varje år att få gå och suga lite på julkaramellen inför sin dag och bestämma vad man ska skriva om. I år har jag spru...

Av Gitte - 9 oktober 2016 13:54


  8000 foton.  8000 foton... Det är några st. Då är inte alla tusen som microsoft försnillade under andra uppdateringen av win10 med. Dem kan vi aldrig återskapa. Men mitt liv känns mer komplett, i varje fall är hålet från flera år reparerat...

Presentation

Translate

Mitt tradera, Bortbytingen@

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se