Direktlänk till inlägg 4 oktober 2022

Vi ändrar våra konsumtionsvanor i lågkonjunkturens spår

Av Gitte - 4 oktober 2022 12:58

 
Just nu tror jag att det händer massor av spännande och framförallt oroväckande saker gällande vår konsumtion och att vi mycket snart kommer att få se mycket avgörande effekter av både de senaste och de kommande veckorna. 


Stora fördelar är väl iofs att vi, gemene man, verkligen har tagit till oss vikten av att spara både på drivmedel och elektricitet. Hur vi än ser på det eller hur vi än drabbas av det så gynnar det miljön. 
Färre har råd med nykonsumtion och det torde gynna begagnathandeln och det gynnar också miljön. Vi kommer belasta miljön mindre med konsumtion men där tar liksom det positiva slut. Sen är det bara eländiga effekter av de här tvångsförändringarna som kraftigt påverkar precis alla, vare sig vi är rika eller fattiga. Att en andel är rikare än andra hänger helt på att de fattiga göder deras rikedom och när det tar slut sinar också deras pengavalv. Hur konstigt det än låter. De drabbas möjligtvis lite mindre om de inte bundit allt på börsen, för där är det ju också en utveckling som inte är så positiv just nu (de modiga investerar väl dock nu men de kan ju vara lite som rysk roulette med flera kulor i mynningen).  


Det gör ont som fasen för alla i plånboken just nu men det här är trots allt en god förutsättning för framtiden och vi kommer troligtvis att ha fått en och anna aha-upplevelse som vi kan ta med oss när krisen är över eller inför återuppbyggnaden efter alla företagskonkurser och bankkrascher och inflationseffekter, bostadsbubblor och vad allt nu väntar oss de närmaste veckorna och månaderna, och vi ska börja återhämta oss. Det kommer bli hårt. Vi faller pladask. Ordentligt. Och ett stort antal hushåll och företag har redan börjat falla så hårt att det kommer bli mycket mycket lång tid för många indivder att resa sig igen. 

Jag tror att det ger nya förutsättningar för den konsumtionen som fortfarande pågår och som ändå gynnar en del. Fler och fler kommer att tvingas att gå över till alternativ konsumtion, handla mer begagnat, avstå konsumtion helt eller att använda det man redan har. Beteendeförändringen kommer att omfatta så stora massor att det här är märkbart redan och blir ännu mer märkbart inom kort. 

I min familj gick vi över till vad jag kallar för nyttokonsumtion istället för upplevelsekonsumtion redan 2004. Jag har tänkt tusen gånger att jag egentligen borde mer om det för jag har trots allt, trot eller ej, en hel del kloka tankar, gjort den del analyser och fått en del erfarenheter på området som jag egentligen tror skulle kunna roa någon annan än mig. (Hej universum, jag är en klok person. Ibland. Och det är nog inte ens skryt). Jag har avhållt mig för att jag har samtidigt tänkt att det blir ohållbart om en större andel av befolkningen gör det samma och har funderat på det här med John Maynard Keynes teorier om multiplikatoreffekter och nödvändigheten av samhällstimulanser under kristid, och det vi ser nu som är en motsatseffekter när regeringen inte gör någonting alls bara under på så kort tid som några veckor under en pågående generell priskatastrof som leder folk till markant ökad skuldsättning, och den stora massan slutar att konsumera.
Det är en mycket skrämmande men också intressant utveckling. Just nu faller flera strukturer i samhället som är beroende av nyliberalismens krafter och makt på det ekonomiska området. Jag ska väl tillägga att jag är väldigt stor anhängare av den svenska modellen som både har en drivkraft i marknadsekonomin men också har ett ben i den planekonomiska tanken som en fusion för att folket och vårt  folkhem ska ge individer en generell välfärd tillika en generell rätt till skälig levnadsstandard och jag vill mer än gärna se en förstärkning av det utan att gå över till planekonomi eller fullständig socialism. Men korthuset har börjat falla, från botten och upp. Jepp. Vi behöver återställa några jobbskatteavdrag som ingen har råd med och så ska LOV (Lag (2008:962) om valfrihetssystem luckras upp väldigt markant. 

Att det finns en möjlig mellanväg mellan planekonomiska strukturer och marknadsekonomi har man ytterst bevisat i Sverige under efterkrigstiden när folkhemmet växte sig starkt, då när Sverige var ett framgångsland med fullt av framgångsrik produktion. Senare flyttade produktionen till låglöneländer och under pandemin såg vi effekter av svårigheter som uppstod när import var svårtillgängligt och en del varor led brist under perioder för att det blev trångt i en kanal i Panama eller flera länder hade långa byråkratiska väntetider på grund av en epidemi Det är ett för sårbart system helt enkelt att hela världen ska ta fram sina produktioner i en enda världsdel och sen ska det transporteras globalt. It makes no f*ckn sense. 


Jag skulle mer än gärna se stimulanser gentemot svenska företag och bolag för att de ska ta tillbaka sina produktionsleder till Sverige igen; men i det ögonblicket man gör det får det också en global effekt (jrf David Harveys teorier om den globala kapitalismens rum). Hade man satsat på det för några år sedan hade krisen här kanske sett annorlunda ut även för de rika om svenska arbetstillfällena var trygga och helst ska det ju finnas ett arbetskraftsunderskott, istället för tvärtom. Men summa summarum är att vi inte kan ändra ett beteende utan att det får en märkbar konsekvens någon annanstans (jfr fjärilseffekten eller måsvingeeffekten) på ett annat sätt och det kommer vi att få se i realiteten nu, när många TVINGAS att förändra sitt köpmönster. 

En stor andel individer har stoppat sin konsumtion just nu. 
En stor andel både individer och företag får enorma elräkningar just nu och påverkas i övrigt av inflation och höjda matpriser. Både producenter och handel måste helt enkelt maxmimera priser på det de säljer för att i bästa fall ta in de intäkter de behöver för att bekosta det ökade utgiftsläget. Matpriser i handel styrs inte bara av indexpriser utan även av att verksamheter måste gå ihop. De företagare som tidigare varit vän av marknadspriser och bidragit till att rösta fram dem de sitter idag och gnir sina händer nedläggnignshotade och fullt förtvivlade för att marknadspriset på deras elkonsumtion just nu uppgår till siffor uppemot en miljon per månad och har ett hot om höjda hyror. Pang. Plötsligt var marknadsekonomin inte bara en tillgång utan en effekt av en drivkraft som leder till fall. Låt oss fråga dem när krisen är över om marknadspris på varken el eller hyror egentligen var en god ide? Vi kanske skulle ha det på ett helt annat sätt som inte leder till att fastighetsägare och elproducenter kan utarma befolkningen framöver igen? Den som tror att någonting blir bättre på det här med en borgerlig kommande regering kan ta och räcka upp sin hand. (jag misstänker som jag kanske skrev tidigare att min inre kristallkula säger att det elstödet vi kommer se röken av blir generöst i förhållande till elproducenter som förstärker deras intäkter som sen ska leda till HUR vi kan dela upp våra skulder och inte ett stöd för att ersätta kunders orimliga elpriser). 

I vår stad har de första butikerna börjat gå i konkurs. Fler kommer följa. Mycket snart och i snabb takt. Lika snabbt som fler och fler privata elkonsumenter inte har råd att betala räkningen och det leder naturligtvis till mindre konsumtion och det i sin tur leder till fler i konkurs. 
Produktioner har börjat överstiga sin nollkostnad där siffran för produktion motsvarar vad de omsätter per arbetsdygn för att hålla produktioner igång. En del större produktioner lägger ner eller förändrar och minskar sin produktionstid, och det liksom ökade konkurser leder till större skuldberg och fler utan arbete och det leder också till minskad konsumtion. Jag bara väntar på att fastighetsägare med varmhyra ska komma fram till samma sak; antingen måste de frigöra värmen från hyran (för åtgången är säkert beräknad på priser under 1 kr/kwh) eller så kommer de helt enkelt fram till att det är för dyrt att ha hyresgäster. Räntor stiger och färre verkar köpa hus. Vart det leder minns vi säkert, vi som var med när den förra ordentliga bostadsbubblan sprack. Skillnaden idag är att en egen bostad inte anses vara i enlighet med skälig levnadsstandard och avregleringen av bostadsmarknaden från 1992 och fram har lett till att det inte är samhällets ansvar att ge folk bostäder, utan man får nöja sig med tak över huvudet för natten i perioder där det kan motiveras vara skäligt nog. Men hur sjutton ska socialförvaltningarna kunna skaka fram tillräckliga tillfälliga härbärgen om behovet ökar markant nu i vinter? Vi har ju sett hemlöshetsutredningen i många år nu och det har ju varit ett skriande behov tidigare, och jag kan aldrig tänka mig att kommuner satt förra året och planerade för en hastig ökning av behov denna vintern. 

För att avsluta lite mer positvt kan jag berätta att efterfrågan på begagnade kläder och barnkläder har ökat markant på Tradera. Så även medlemstillströmningen. 
Min personliga utmaning blir att uppleva gränsen för hur kallt jag kan ha det i min bostad innan jag behöver sätta på värmen och sen ska jag balansera min vintertemperatur inomhus efter det. Sen hoppas jag innerligt att efterfrågan på hobbymaterial liksom knappar kommer öka för jag har lagt ut en hel del senaste veckan i min traderabutik för att se om uppdateringar var det jag behövde för att öka mitt försäljningsresultat. Som är katastrofal just nu. Men behöver du en knapp eller två så hittar du mig här.  Jag misstänker väl att du som stickar och handarbetar använder de knappar du har redan innan du köper nytt men så smångingom kanske ditt hantverk kan vara vägen till en extra krona och då kan du än så länge, köpa knapparna av mig. (jamen min gräns har nog också en botten där jag kan tvingas fundera på att lägga ner och söka mig ett jobb om inte jag hittar en annan lösning först). 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - 7 oktober 2022 08:44

    Jag ska börja med att berätta att jag roade mig med att lägga upp lite kuliga julkort på Tradera igår. Vespan hittar du här. Men de verkar rulla ganska fort. Jag la upp några fler varianter av dessa och julkort av Britt-Lis Erlandsson men ni...

Av Gitte - 5 oktober 2022 13:33


    Det låter helt otroligt men det är faktiskt sant. Du hittar den här.  Jag ska från början säga tydligt att det INTE är min förtjänst och att jag hoppas inte att det är uppfattas som ett "skrytinlägg" (jag föraktar självhävdelse och försöker ...

Av Gitte - 5 oktober 2022 11:15


Jag avslutade mitt telefonsamtal och gick ut för att ta ett bloss. Där satt dottern och drack kaffe i vår paviljong. Det är nu inte i sig någon märklig företeelse för hon bor i fastigheten bredvid så vi råkas ofta under paviljongen som vi inte packat...

Av Gitte - 3 oktober 2022 10:57


    Gick och la mig igår med massa goda intentioner. Nu skulle jag minsann bli bättre på att tänka positivt även om världen ramlar runtomkring. Ja, du har nog förstått att jag är en sån som läser nyheter flera gånger om dagen med stor förfäran o...

Av Gitte - 2 oktober 2022 13:17

    Spå med knappar? Jag är sen på bollen. Ramlade över boken "The secret" så sent som igår mer som en följd av att jag nyss sett serien Skam, som jag tidigare inte sett men i tredje säsongen så fanns det ju en mängd referenser till "the secret"...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2022
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Ovido - Quiz & Flashcards