Direktlänk till inlägg 7 oktober 2022

En tid att ta lärdom av för framtiden och god jul på en vespa

Av Gitte - 7 oktober 2022 08:44

 


Jag ska börja med att berätta att jag roade mig med att lägga upp lite kuliga julkort på Tradera igår. Vespan hittar du här. Men de verkar rulla ganska fort. Jag la upp några fler varianter av dessa och julkort av Britt-Lis Erlandsson men ni hittar dem i min Traderabutik under Antik & Design, julsaker. En av hälsningarna på korten kan vi väl hålla med om i år mer än någonsin:

 
Tomten vill inte ha sparken i år, men det gissar jag är en påtaglig realitet i många hem. Mer än någonsin växer nöden och sverige bland de fattiga och det är en utveckling som går mycket fort just nu och det ekonomiska trycket uppstår på väldigt många håll och INGEN går omärkt förbi, varken fattig eller rik. Faktum är att vi lever i en tid där de rika mer än någonsin får se effekterna av den marknadsekonomin de ägnat decennier åt att ge medvind och man kommer nu tydligare än någonsin få uppleva varför ett fungerande socialt välfärdspaket bidrar till att göra en del rikare och att rikedom och marknadsekonomin är BEROENDE av att de fattiga kan konsumera. Vi ser idag människor som tidigare verkat för avreglering av välfärden, säkerhet för människor, utarmning av trygghet gentemot arbete, boende och överlevnad för att öka vinstmarginaler vilket nu riskutsätter hela vårt samhälle och fallet av korthuset börjar från den alldra nedersta grunden. De fattiga, som naturligtvis faller hårdast men de rika är de som förlorar mest på att människor nu minskat sin konsumtion, inte längre kan känna trygghet för att behålla sitt boende eller ens överleva vintern för att den riskerar att leda till avstängd värme eller ens möjligheter att bo, och det leder till stagnation. Utgifterna rusar, folk handlar mindre och håller i sina tillgångar och handlare står både med ökade driftkostnader i form av rusande elräkningar, folk som handlar mindre, prisnivåer de måste sätta upp, folk som beklagar sig för att matpriserna ökar mer än inflationen och därför kan handla ÄNNU mindre. 


Jag ställde exempelvis frågan till min lokala lilla handlare hur de ser på läget och hans svar var förtvivlat. "Vi får se om vi finns kvar i vår". Deras augustielräkning har stigit från 8 tusen i månaden till 45. Och då har man inte ens behövt sätta på värmen än. Min son berättade att hans väns föräldrar äger en butik inne i stan. I augusti brukar deras elkostnad hamna på ca 20 000. I år var den hundra tusen mer. Vi ser dagligen rapporter i media om företag och butiker som har elräkningar för en månad runt en halv till en miljon. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att de kommer falla mycket mycket fort. Och konkurserna har redan ökat, produktioner stoppar sin produktion när deras beräkningar visar att det kostar mer att hålla igång för att driftkostnaderna kostar mer än att inte producera alls så arbetare får gå hem. Hem till en väldigt skakig ekonomi där ekonomin försämras samtidigt som allt blir dyrare och man förväntar elräkningar som ingen ens i sin vildaste fantasi kan föreställa sig HUR man ska betala för vem tusan har en marginal att betala tio tusen extra för el hur länge som helst? 
Fler verkar överväga alternativa lösningar som bygger på att lämna sitt hem. Nu kommer nästa problem. Väldigt få kan köpa bostäder nu. SBAB har gått ut med prognoser om fortsatta prisfall för bostäder. Ska vi vara lite krassa så är det här något som främst berör de priviligierade, det vill säga, dem som har ett fastighetsägande. Fattiga faller som jag skrev hårdast och först, och nivån för hur nöden slår har vi inte sett ännu men de rika kommer falla så mycket tyngre, hårdare och längre och till sist kommer de att vara de som förlorar mest sett i kronor och ören om det här inte skademinimeras mycket mycket mycket snabbt. Typ imorgon. Ska vi stoppa det ekonomiska fallet så måste det hända något nu direkt och man behöver definivit börja med att stödja underifrån. 
1. De fattigaste först. Stödpaket, stödpaket, stödpaket NU. 
2. Stopp av produktionsnedläggning och stödpaket till konkursdrabbade eller konkursutsatta företag och föreningar och verksamheter. 
3. Statliga stimulanser för produktion och skapande av arbetstillfällen. Där är det ju väldigt angeläget att kika över om byggnationer är det mest primära behovet eller om det faktiskt är ett stort behov att rusta människor för nöd. Vi har ju fått det bevisat, preppers är inte galna, utan många av dem som ägnat år till att bygga upp förnödenheter och möjligheter att klara sig utan elförbrukning är nog de som kommer att märka minst att tiden gungar just nu. Men ta hem produktioner, uppmuntra mer svensk produktion och sen: 
4. Återreglera viktiga samhällsorgan såsom exempelvis elmarknaden, bestrid EU-s krav om elzoner inom ett land och kör så det ryker för att skapa och att få rätt att skapa inre strukturer så att det egna landet fungerar först INNAN man ens funderar på att exportera nödvändigheter såsom elektricitet och skog. Finns det ett överskott kan EU ta del av det men då till det pris marknaden vill betala, men här behöver vi ett Sverigepris som ger trygghet och garanti för människor och överlevnad. Men utöver det så tror jag inte att det skadar det minsta lilla om staten ser till att skapa stimulanspaket som är duktigt generösa så att vanligt folk från de fattigaste till de rika kan skaffa sig nödvändiga värmekällor som inte bygger på instabilitet såsom elproduktionen gör. Den är påverkbar både av väder och vind och av yttre faktorer och en världsfred som ingen längre kan garantera. För varje dag som går närmar vi oss allt mer ett allvarligare världsläge som på sikt kan få hela system att falla och det är en situation vi måste ta till oss. Inte för att öka oro eller skrämsel utan på ett sätt så att vi i likhet med preppersfolket faktiskt kan automatiser vardagstrygghet på alternativ väg. Det ska inte behöva vara en katastrof att få ett strömavbrott för någon ens om det är tjugo minus ute. Det blir det ibland i vårt land och vi måste anpassa oss till läget nu så vi tar höjd för det. 

Men det enda goda i kråksången är faktiskt att nu kommer alla som verkat för och som röstat för nedmontering av social välfärd inse vad som händer när man monterat ner social välfärd till den grad att människor i mycket stor omfattning inte längre kan se om sitt eget hus och inte heller kan förlita sig på tillvaron för att våra skattemedel har rusat iväg i decennietal genom jobbskatteavdrag, vinster i privat näring genom LOV (sjukvård, migration mm), privata skollösningar, rut och rot och allt vad det nu heter som egentligen i grunden inte är annat än statliga bidrag till de rika och som gör de rika ännu rikare, och som nu helt plötsligt också är grund och skäl till att rikedomarna sinar, fastighetspriserna faller, och deras näringsverksamheter blinkar underskott för att stagnation råder och nu börjar man skrika på att staten ska lösa deras problem. Men hallå, det var ju det här ni ville ha, rikedom på andras bekostnad? Nu fick ni det, grattis. Eller ska vi kanske fundera lite extra vid nästa val och i framtiden på vad som trots allt är viktigast för alla och en förutsättning för ett gott företagsklimat i sverige; Att även de fattiga kan konsumera och att deras trygghet är grunden för DIN trygghet? 

Nu har vi en regering under bildande som börjat dra ut på tiden och deras konflikter har först nu börjat sippra ut, så vi får se hur det går, men jag börjar faktiskt fundera på om inte de börjar få lite kalla fötter egentligen. De har kritiserat tidigare regering för samhällsutvecklingen och den stigande kriminaliteten och den ska de minsann ta tag i. Nu kom häromdagen en liten notis om att man börjar tänka i banor om att "det kommer ta tid att lösa kriminalitet".   No shit, sherlock? Gör det? Va? Var det inte bara att vifta lite med lagboken och göra några nya paragrafer så var det löst?
Hur man behöver ändra sin syn på kriminalitet för att det leder till andra sätt att bemöta det ska jag kanske ta upp en annan gång för det är ett mycket intressant område, men jag börjar undra om man inte från flera partiers håll börjar inse att man har gapat för mycket och att det kanske är en god tid att se till att man inte behöver axla utvecklingsansvaret över de områden som är så avgörande och så stora och där man varit så glapp i käften om sin egen förträfflighet att det faktiskt är det allra bästa rådet till dem just nu "vill ni inte göra bort er totalt så kasta in handduken nu och gör den tänka lösningen omöjlig" och det är lite åt det hållet det kanske lutar nu. 

Och händer det så tror jag faktiskt att vi är på väg mot ett samhälle där fler och fler människor inser vidden och nödvändigheten av social välfärd för alla, ett samhälle som vill värna om den svenska folhemsmodellen och bygga upp den igen, och ett samhälle som inser att vi är fullständigt beroende av svensk inhemsk produktion och arbetstillfälen i sverige. Den producent som har förlagt sin produktion i låglöneländer har länge gjort stora vinster på det men om de vinster nu visar sig vara instabila och bli värdelösa just för att man INTE bidrog till ett socialt hållbart närsamhälle så kanske de där övervinsterna i längden inte spelar någon roll när fogden ändå tar alla de där kåkarna och bilarna man kunde unna sig när tiderna var gynnsamma för det. 

Mer väldfärd åt folket! 
Bättre förutsättningar för inhemska och små företag. 
Det ger löner åt folket. 
löner åt folket ger vinster för företagen. 
Vinster för företagen ger mer skattemedel. 
Skattemedel ger välfärd för folket. 
Det är en så jävla enkel ekvation så att till och med en ko kan se att det hänger ihop. 
 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - 5 oktober 2022 13:33


    Det låter helt otroligt men det är faktiskt sant. Du hittar den här.  Jag ska från början säga tydligt att det INTE är min förtjänst och att jag hoppas inte att det är uppfattas som ett "skrytinlägg" (jag föraktar självhävdelse och försöker ...

Av Gitte - 5 oktober 2022 11:15


Jag avslutade mitt telefonsamtal och gick ut för att ta ett bloss. Där satt dottern och drack kaffe i vår paviljong. Det är nu inte i sig någon märklig företeelse för hon bor i fastigheten bredvid så vi råkas ofta under paviljongen som vi inte packat...

Av Gitte - 4 oktober 2022 12:58


 Just nu tror jag att det händer massor av spännande och framförallt oroväckande saker gällande vår konsumtion och att vi mycket snart kommer att få se mycket avgörande effekter av både de senaste och de kommande veckorna.  Stora fördelar är väl i...

Av Gitte - 3 oktober 2022 10:57


    Gick och la mig igår med massa goda intentioner. Nu skulle jag minsann bli bättre på att tänka positivt även om världen ramlar runtomkring. Ja, du har nog förstått att jag är en sån som läser nyheter flera gånger om dagen med stor förfäran o...

Av Gitte - 2 oktober 2022 13:17

    Spå med knappar? Jag är sen på bollen. Ramlade över boken "The secret" så sent som igår mer som en följd av att jag nyss sett serien Skam, som jag tidigare inte sett men i tredje säsongen så fanns det ju en mängd referenser till "the secret"...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2022
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Ovido - Quiz & Flashcards